• Два варианта предлага соцръководството на пленума днес, и в двата държи мандата до петък
  • В БСП не разглеждали сценарий за разговори с отделни депутати от ИТН
  • КЕВР изненадващо май изпадна от приоритетите

Датата 2 октомври като най-вероятна за предсрочните избори отново изгря на политическата сцена. След завъртането на няколко варианта за бавене на третия мандат с цел отлагане на вота за по-късно през октомври в понеделник БСП ясно заяви, че до петък ще го върне, независимо дали е изпълнен, или не.

Че шансовете да се състави правителството с мандата на левицата отново са близки до нулата, стана ясно още в петък, когато Слави Трифонов се оттегли от преговорите след изтичането на записа от заседанието на „Демократична България“ с коментара на Христо Иванов за разговорите с партньорите. И премиерът в оставка Кирил Петков призна в неделя, че шансът за кабинет е „много, много малък и най-вероятно вървим към избори“.

Решението обаче е в ръцете на БСП. В това били категорични партньорите на заседанието на лидерския коалиционен съвет късно в неделя. Ако социалистите успеят да осигурят 121 депутатски гласа, тогава ще продължат разговорите в конкретика за премиер и правителство.

На „Позитано“ 20 обаче по-скоро не одобряват предложеното в тв ефир решение от Кирил Петков – да търсят разговори с отделни депутати от ИТН, както правеше „Промяната“ при първия мандат. Още 8 „свестни“ сред депутатите на Слави видя Петков. Такъв вариант изобщо не е обсъждан на заседанието на Изпълнителното бюро в понеделник.

Червеното ръководство не излезе с решение,

а с два варианта, които да предложи на Националния съвет на партията, който се събира днес. Това бе оповестено от шефа на лявата парламентарна група Георги Свиленски, който получи третия мандат от президента и трябва лично да върне папката.

Двата варианта за действие са в съответствие с конституцията и ще бъдат с хоризонт петък, обяви той лаконично и отказа да разкрие подробности. Но реално БСП или трябва да върне мандата неизпълнен, или да отиде при Румен Радев с името на кандидат за премиер.

При първия вариант се отива директно на избори, като тогава най-вероятната дата е 2 октомври, за да се спазят конституционните срокове.

Има обаче опция

президентът да забави разпускането на Народното събрание

до решаване на казуса с избора на нов шеф на КЕВР, след като Конституционният съд отмени този на Станислав Тодоров. Корнелия Нинова събра преди повторния развод със Слави ръководствата на 4-те групи от коалицията и договориха незабавен старт на процедурата по избор и срок 12 август да мине в пленарната зала. След излизането на ИТН обаче вече няма парламентарно мнозинство за нов шеф на КЕВР и тази тема май изпадна от дневния ред на управляващите. Така най-вероятно начело на комисията ще се върне бившият ѝ шеф с отдавна изтекъл мандат Иван Иванов.

Според вариант II в петък Свиленски трябва да даде на Радев име за премиер. То обаче зависи от „Промяната“, както декларира Нинова, а те пък отвърнаха, че не виждат защо да сменят номинацията си – Асен Василев. Сега не е ясно в новата схема

дали ПП ще се навие въобще да излъчи премиер,

след като няма депутати за подкрепа на кабинета.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова при 3-ия мандат може да се върне само папка с името на премиера. Едва след това започва да тече 7-дневният срок, в който той трябва да представи пред президента състав на правителство.

Почти нулеви са шансовете да бъде съставено правителство, призна и социалният министър в оставка Георги Гьоков преди заседанието на „Позитано“ в понеделник.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar