• Нарече го „герой на прехода“, защото арестувал някогашния шеф на НСС за невнесена гаранция
  • Бъдещето на т.нар. правителство на съдебната власт все по-неясно

Изборът на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров за член ва Висшия съдебен съвет (ВСС) ядоса съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

С гневен пост във фейсбук малко след гласуването в неделя той обясни защо не одобрява избора и използва случая да призове „да се премахне длъжността главен прокурор“.

Ето какво написа Атанас Атанасов:

Бившият военен прокурор Владимир Чавдаров е избран за член на ВСС от прокурорската квота. Това е човекът за поръчки още от времето на Филчев, който ме арестува за това, че съм изготвил прословутия Доклад за корупция по високите етажи на властта, който доведе до смяната на десет министри от кабинета на Иван Костов. Докладът съдържаше данни за връзки на политици с руските специални служби. Българският съд тогава определи задържането ми за незаконно и впоследствие бях оправдан по това дело на три инстанции.

По-късно прокурор Чавдаров беше награден с поста апелативен прокурор на Варна. Днес този „заслужил герой на прехода“ получава поредното си назначение за вярна служба на триадата Филчев – Цацаров – Гешев.

Длъжността главен прокурор трябва да се премахне!

Историята, за която настоящият съпредседател на „Демократична България“ говори, е от 17 ноември 2004 г. Тогава Атанас Атанасов, който в края на 90-те години на миналия век оглавяваше Националната служба „Сигурност“ (НСС), беше арестуван с постановление на военната прокуратура.

Причината – неплатена парична гаранция от 9500 лева по дело за длъжностно престъпление

във връзка с доклад на НСС срещу корупцията.

Тогава Владимир Чавдаров е заместник военноокръжен прокурор в София. Той потвърждава пред медиите, че задържането на Атанасов е заради невнесената гаранция.

По онова време бившият шеф на НСС от времето на правителството „Костов“ има три обвинения.

Едното е, че като шеф на службата не е разпоредил демонтирането на подслушвателни устройства в няколко апартамента на бившето БОДК, едно от които е обитавано от бившия главен прокурор Никола Филчев. Тази история стана известна като „Филчевгейт“, второто е, че е осуетил наказателно преследване срещу разработени лица.

Третото е от началото на ноември 2004 г. по жалба на бившия вътрешен министър Богомил Бонев заради секретен доклад на НСС за корупция във властта през 1999 г. По това дело на Атанасов е наложена паричната гаранция, която той отказа да плати.

Докладът на спецслужбите за корупцията във властта от 1999 г. доби публичност по време на кампанията за президентските избори през 2001 г., когато тогавашният държавен глава Петър Стоянов показа части от секретния документ по време на телевизионен дебат с Бонев.

Той пък фигурирал в доклада за връзки с изгонения от България руски бизнесмен Майкъл Чорни, както и за това, че помогнал на съмнителни групировки да заемат ключови позиции в телекомуникациите, мултимедиите, търговията с акцизни стоки и компактдискове, се твърдеше по онова време.

След излизането на доклада през 1999 г. тогавашният премиер Иван Костов смени вътрешния министър. Той пък заяви, че обвиненията били скалъпени, а докладът на Атанасов бил поръчков.

Преди две години обаче на 20 февруари 2020 г. пак, в пост във фейсбук ген. Атанасов написа озадачаващо: „Няма доклад 226 на НСС“.

Самият прокурор Чавдаров

напуска Софийската военноокръжна прокуратура през 2005 г. и отива във Варна

Там в продължение на пет години е шеф също на Военноокръжна прокуратура,а от 2010 г. е шеф на Окръжната прокуратура в града, която оглавява до 2018 г. След това е избран за апелативен прокурор на Варна. Гласуването за член на ВСС го завари на този пост.

В неделя, когато се проведе вторият тур на избора кадровици от прокурорската квота, защото в събота бройката от четирима не беше попълнена, Владимир Чавдаров получи 426 гласа. Ден по-рано за него гласуваха 514 прокурори. Във вота участваха 1139 обвинители от 1538 имащи право на глас. На първия тур бяха избрани заместничката на Иван Гешев – Красимира Филипова, окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов и Добринка Калчева от Апелативната прокуратура в Пловдив.

С гласуването на прокурорите съдебната система попълни своята квота във ВСС. Бъдещето на ВСС обаче продължава да става все по-неясно, защото все по-малко изглежда до октомври да има избрани от парламентарната квота.

Макар общите събрания да приключиха, и срещу гласуването на следователите, и срещу това на съдите има жалби. Затова предстои те да се гледат от петчленен състав от съдиите от ВКС и ВАС. Малко вероятно е обаче гласуванията да бъдат отменени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
чичо от село
чичо от село
12 юли 2022 19:47
Гост

Защо не напишете как жената на Атанасов присвои мириони марки дадени от немска фондация за СДС?