Техеран не споделя едни и същи ценности с Европейския съюз по отношение на човешките права, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от Франс прес.

Иран и европейските държави имат различни гледни точки, като това отчасти се дължи и на разликата в ценностите между Ислямската република и ЕС, особено относно човешките права, заяви той.

Гасеми обаче също така добави, че Иран желае диалог с ЕС, който да не е едностранен и да се осъществява в по-позитивна и по-конструктивна атмосфера, предаде БТА.

Изказването е реакция на продължаването с още една година на санкциите на ЕС срещу 82-ма иранци, наложени заради „сериозни нарушения на човешките права“.

Ограничителните мерки, в сила от 2011 г., засягат висши ирански военни, съдии, прокурори, полицаи, разузнавачи, директори на затвори. На тях им е забранено да влизат на територията на ЕС, а авоарите им в ЕС се замразяват.

Страните членки също така се задължават да не продават на Иран оборудване, което може да бъде използвано за репресивни цели и за контрол върху комуникациите.

Санкциите бяха наложени в знак на протест срещу потушаването на протестите против спорното преизбиране на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г., по време на които имаше десетки смъртни случаи и хиляди арестувани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar