Президентът на Румъния отхвърли искането на министъра на правосъдието да уволни ръководителката на специалната агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това е поредният епизод в политическа драма в борбата за върховенство на закона, заради която през последните две години десетки хиляди румънци често излизат да протестират.

Министър Тудорел Тоадер обвини Лаура Кьовеши в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница, след което през февруари поиска отстраняването ѝ. Сега Клаус Йоханис отговори, че аргументите на министъра срещу ръководителката на специалната разследваща прокуратура DNA не са го убедили.

„Повечето от основанията не отговарят дори на правните изисквания“, допълни държавният глава.

В отговор Тоадер написа във „Фейсбук“, че правителството ще обжалва президентското решение пред Конституцонния съд.

От DNA изпратихме на съд близо 1000 души през миналата година, включително трима министри, шестима депутати и двама зам.-министри, заяви преди време Кьовеши. Една трета от обвиненията са за злоупотреби с европейски средства. Подчинените ѝ прокурори са спечелили 713 дела, включително срещу четирима депутати, 28 кметове и 30 ръководители на държавни компании и институции. Част от делата продължиха години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar