Изявеният конституционалист и секретар по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и омбудсманът Мая Манолова бяха сред отличените днес от Съюза на юристите в България. Те получиха плакет и грамота на церемония, която уважиха държавният глава Румен Радев, конституционни и върховни съдии, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, членове на Висшия съдебен съвет, министърът на правосъдието Цецка Цачева, шефовете на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, на Нотариалната камара Димитър Танев и на Камарата на ЧСИ Георги Дичев и много изявени юристи.

„Вълнувам се и благодаря за признанието. За почти 30 години конституционализмът се превърна в моя съдба“, каза проф. Друмева.

А Мая Манолова заяви: „Правото трябва да служи не само за академични упражнения, а за решаване на проблемите на хората“.

Президентът Румен Радев поздрави юристите за празника и заяви, че няма да бъде критичен, но им напомни, че носят голяма отговорност. „Конституцията предявява голяма професионална и гражданска отговорност към юристите, защото от вас зависи отстояването на българската законност. От вашия професионализъм зависи какви закони творим“, каза той. Държавният глава изтъкна, че именно юристите са призвани да отговорят на обществените очаквания за справедливост и предвидимост. „Това става с обективно и безпристрастно прилагане на законите, а в наше време за това трябва много смелост и активна гражданска позиция“, заяви Румен Радев.

Председателят на ВАС пожела на колегите си никога да не губят вяра в закона и справедливостта. „Да не допускаме приложението на закона да е като отражение в криво огледало. Да не допускаме кривото да замени правото“, призова юристите Георги Чолаков. И заяви, че доверието е основа на справедливостта, а без справедливост няма свобода. „Затова трябва да върнем доверието в съдебната система“, каза той.

„Гражданите искат справедливост и ние сме отговорни да направим така, че всеки гражданин да вярва в закона и в равенството пред закона“, каза Цецка Цачева.

А шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев отправи призив: „Да браним правото от популизма и от невежеството. Те са най-голямата заплаха за него“.

За деня на Конституцията и юриста отличия получиха и много други представители на различните правни професии.

 

 

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
17 април 2018 9:14
Гост

Цецке, не виждаш ли, че хората вече не вярват в закона и особено в равенството пред закона.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 9:12
Гост

Права е госпожа Манолова. Някои юристи наистина използват образованието си за академични упражнения.

с. иванов
с. иванов
17 април 2018 7:38
Гост

президентът направи добър избор на правен съветник и това си личи

мая
мая
17 април 2018 7:35
Гост

Суета, всичко е суета!

съдия
съдия
16 април 2018 19:28
Гост

Този път Владо Славов направи добър избор. Честити на колегите, Чолаков все повече започва да ми харесва. Разликата с Лозан Панов е драстична

стела
стела
16 април 2018 18:21
Гост

На Манолова, ако ѝ се гледа работата като законотворец, хич не е за награждаване … Виж като омбудсман, май си намери мястото!

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 18:20
Гост

Поздравления за проф. Друмева!