Собственикът на транспортната фирма „Юнион Ивкони“ Ивайло Константинов призна пред Би Ти Ви, че контролът върху това дали пътниците си поставят колан е много сложен и трудно осъществим. Според него това е мярка, която не работи и заради това трябва да се помисли за по-ефективен вариант за контрол.

„Ние сами сме се отказали с времето от нея“, уточни бившият депутат от ГЕРБ и добави, че, два часа след инцидента с автобус на фирмата ръководителите на компанията са издали заповед, с която не само инструктират пътниците как да поставят коланите си, а и проверяват това така ли е.

В петък автобус на „Юнион Ивкони“ катастрофира на магистрала „Тракия“ в посока София в района на Вакарел. При инцидента загинаха шест души, а 26 бяха ранени. Някои от тях все още са в тежко състояние, но повечето вече се възстановяват от травмите си.

За инцидента обвинение получи жена, която удари с колата си автобуса и така го изтласка в канавката. Според редица специалисти ранените са можело да бъдат доста по-малко, ако всички са използвали колан.

Един от пътниците в автобуса разказа пред Би Ти Ви, че малко преди инцидента се е огледал за колан, но не е видял. „Ако е имало, може да са били скрити, защото само закопчалките се виждаха от дясната страна“, обясни той.

Според Константинов „хипотетично можем да допуснем, че пътниците трудно забелязват тези колани, въпреки че желаещият да го намери много лесно и бързо го намира“. Той добави, че коланът се намира ниско долу на седалката в лявата страна.

„Когато беше променен Законът за движение по пътищата и коланите станаха задължителни за всички превозни средства, които имат съответното оборудване, още в първите няколко месеца положихме неимоверни усилия да издадем брошури и да обучим шофьори и пътници, но това не доведе до никакъв ефект“, каза още собственикът на „Юнион Ивкони“.

„Това го правихме в продължение на цяла година и когато не срещаш разбиране и никой не се опитва да контролира или санкционира виновните, очевидно това е мярка, която не работи и ние сами сме се отказали във времето от нея“, довърши Константинов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar