Дългогодишният директор на природен парк „Странджа“ инж. Стефан Златаров, известен с премахването на незаконния комплекс „Златна перла“ край Царево, е уволнен дисциплинарно от Изпълнителната агенция по горите. Заповедта за уволнението му е разписана още на 22 януари 2018 г., но му е била връчена след като той се връща от дълъг болничен на 10 април 2018 г. Това потвърди той пред „Дневник“ като обясни, че смята за „несериозно и неоснователно“ посоченото като административно нарушение и причина за уволнението му – увеличение на заплатите на експертите в дирекцията чрез преразпределение на заложения за това бюджет.

По думите му от агенцията по горите са търсели най-малкото нещо, за да го уволнят. Запитан каква е реалната причина според него, Златаров обясни, че преди да бъде назначен на поста директор, той е работил като горски инспектор. „Засякохме незаконна сеч и реагирахме с колегите, отидоха нещата в прокуратурата, но делото още не е приключило, това е една от причините,“ каза той.

Според служители на дирекцията на парка, пожелали анонимност, уволнението на дългогодишния директор, е свързано също и с наскоро публикувания за обществено обсъждане изменение на Общ устройствен план на община Царево, който предвижда сериозно застрояване по Южното Черномирие (например край Синеморец), както и заради казуса с наемателят на нудисткия плаж Делфин. На предишното обсъждане през 2008 г. на плана за Царево, Дирекцията на природен парк „Странджа“ беше единствената държавна институция, която гласува „против“ на Висшия експертен екологичен съвет.

„Дневник“ изпрати на Изпълнителната агенция по горите въпроси за мотивите за уволнението на директора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar