Административният съд в София отхвърли протеста на прокуратурата за новите цени на водата в Ямбол. В края на миналата година Върховната административна прокуратура протестира пред съда решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпване на водата в Ямбол, както и в Бургас и Враца. Решения за тях обаче все още няма.

С друго решение съдът отхвърля протеста на ВАП и за поскъпването в Кърджали, където увеличението за абонатите е с 2 стотинки за кубик до 2.43 лв. за кубик с ДДС. Отхвърлен е и протестът на прокуратурата срещу поскъпването за ВиК „Златни пясъци“.

ВиК Ямбол е 100% държавно дружество с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Водата в града поскъпна с около 18.7%, а в Бургас и Враца – съответно 6.8% и 11%. Държавното обвинение твърди, че решението за новите цени е прието в нарушение на Закона за водите, тъй като не е съгласувано с ВиК асоциациите по места, в които влизат държавата и общините.

Според Административния съд обаче в правомощията на КЕВР е да одобри бизнес план, който може да е различен от предоставения от ВиК оператора и съгласуван с ресорната асоциация. В случай че бизнес планът или цената на услугите се различава от предложенията на оператора и води до невъзможност за изпълнение на инвестиционната програма, операторът след съгласуване с асоциацията може да я измени в съответствие с променените финансови условия. С тези аргументи съдът отхвърля протеста на прокуратурата като неоснователен. Решението може да се обжалва.

В началото на тази година прокуратурата протестира други 16 решения на регулатора за новите цени в 16 града на страната, сред които София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Русе, Перник и др. По част от тях съдът все още не се е произнесъл.

В края на януари Административният съд в София-град отхвърли на първа инстанция и протеста на прокуратурата срещу по-високата цена на газа, който поскъпна с близо 30% през април миналата година. В резултат цената на парното скочи със средно около 22% за цялата страна.

ЧЕЛЕН ОПИТ

През миналата седмица със свое определение Административният съд отмени решението на Общинския съвет в Кърджали за увеличението на таксата за смет като немотивирано, съобщи БГНЕС. В резултат на всеки данъкоплатец са спестени по 100 лева, заяви областният управител Никола Чанев, който оспори решението на общинарите. „Беше планирано тези пари да им бъдат взети и най-вероятно изхарчени нецелесъобразно, както е доказала общината с водената от нея финансова политика“, коментира той и препоръча на общинското ръководство да не пилее повече пари за обжалване пред Върховния съд. Той уточни, че цял сектор в кметството не е успял юридически да защити приетите промени в наредбата за вдигането на налозите, а за делото дори е бил привлечен външен адвокат със солиден опит. „Новите данъци за 2017 г. също бяха отменени и върнати на предишните стойности, а много хора се възползваха и си получиха разликата. С последното решение на съда за таксата за сметосъбирането на 30 000 данъкоплатци ще бъдат спестени общо 3 млн. лева за 2017 и 2018 година“, каза областният управител. Очаква се решението на Административния съд в Кърджали и за обжалваното от областната управа увеличение на данъците за автомобилите, сградите и туристическия налог.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar