Понякога пък лъжат, за да вземат болничен, а после лекарят носи отговорност

Министър Сербезова поиска по-бързи производства и ефективни присъди за агресия в болниците

Глоба за всеки болен, който е подвел лекаря за състоянието си, предвижда проектът за нормативно уреждане на правата и задълженията на пациентите, който подготвят управляващите.

Че се пише подобен закон, съобщи пръв зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев, като коментира последния случай на агресия срещу медици – нападението над филиала на спешната помощ в Самоков. Според него проблемът е в загубеното доверие между лекари и пациенти и в това, че вторите всъщност нямат разписани права и задължения.

Именно д-р Симидчиев, който е депутат от „Демократична България“, е автор на новите законодателни текстове, но те са били одобрени от колегите му медици в коалицията и като цяло от останалите управляващи партии.

Идеята за въвеждането на глоба за подвеждаща информация при снемането на анамнезата пък обяви пред „24 часа“ вчера председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

„Понякога пациентите лъжат за състоянието си, за да получат болничен и да не отидат на работа. След това медиците носят цялата отговорност“, даде пример Тонев. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациентите, които търсят медицинска помощ.

Най-вероятно специалният раздел за задълженията на хората, потърсили медицинска помощ, ще влезе в Закона за здравето, обясни по-рано д-р Симидчиев.

„Всеки от нас като пациент усеща, че има определени права. В цивилизования и правния свят обаче няма само права, има и задължения. Ние нямаме добре оформени текстове за задълженията“, допълни го вчера колегата му д-р Тонев.

По думите му ще се въведат и по-строги наказания, ако пациентът или близките му се държат грубо и арогантно с медиците. Те ще са малко по-сериозни от досегашните, които са в закона за хулиганството, уточни председателят на ресорната комисия на Народното събрание.

Освен предвижданата глоба въвеждането на здравното досие също ще попречи да се премълчават заболявания. С него лекарят ще вижда цялата история на пациента и той няма как да скрие нещо. Ако обаче пази тайна от близките си, няма как да се елиминира рискът те да нападат медици, афектирани от фатален развой.

Здравната министърка проф. Асена Сербезова също ще настоява за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди срещу агресията над медици. „Тя трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения“, е позицията ѝ след нахлуването на близо 50 близки на починал мъж в спешното в Самоков. Здравното министерство има действащо споразумение с прокуратурата за бързо докладване на случаи на посегателства срещу медицински специалисти.

Да се предприемат конкретни стъпки от страна на всички заинтересовани страни – работодатели, съсловни и пациентски организации, които да подобрят доверието между медиците и пациентите, настояха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar