Мъжът, обвинен в расистка атака, при която бяха убити 10 души в супермаркет в квартал Блек в Бъфало, американския щат Ню Йорк, днес трябва да бъде съден по 25 точки, съобщи „Ройтерс“.

Сред повдигнатите му обвинения е и вътрешен тероризъм, мотивиран от омраза.

18-годишният Пейтън Гендрон ще се яви на изслушване пред съдия от окръжния съд, след като голямото жури върна обвинителен акт от 25 точки, според изявлението на окръжния прокурор на окръг.

Гендрон е бил мотивиран от омразата си към чернокожите, казаха властите, когато е шофирал три часа от дома си близо до Бингамтън, Ню Йорк, за да застреля 13 души с полуавтоматична пушка в стил щурмова пушка в магазин Tops в Бъфало при атентата на 14 май.

Първото обвинение срещу него е за вътрешен тероризъм, мотивиран от омраза – обвинява Гендрон в извършване на атаката „поради възприеманата раса и/или цвят на лицето или лицата“, ранени и убити.

Гендрон също така е изправен пред 10 обвинения за убийство от първа степен и 10 за убийство от втора степен.

Въоръженият мъж излъчи видео на атаката в платформа за социални медии в реално време, след като публикува расистки материали в интернет.

Стрелбата, заедно с клането в училище миналата седмица в Увалде, Тексас, при което загинаха 19 деца и двама учители, отново разпалиха дългогодишния национален дебат относно американските закони за оръжията.

В него се включи и президентът Джо Байдън, който призова за повече контрол.

Часове след атаката на Бъфало, Гендрон не се призна за виновен по нито едно обвинение за убийство от първа степен по време на първоначалното обвинение.

Заплашва го доживотен затвор без право на замяна, ако бъде признат за виновен.

В щата Ню Йорк няма смъртно наказание.

Законът за вътрешния тероризъм в Ню Йорк за престъпления от омраза, предложен след масова стрелба срещу мексиканци в магазин на Walmart в Ел Пасо, Тексас, влезе в сила на 1 ноември 2020 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar