Софийският градски съд започна да гледа по същество делото срещу Йоан Матев, който е подсъдим за убийството на Георги Игнатов през юли 2015 година. Съдът не уважи искането на Матев да напусне ареста, където той е задържан от февруари миналата година.

Днес пред съда бяха разпитани трима свидетели, родителите на жертвата – Валентин и Албена Игнатови, които са частни обвинители и граждански ищци. Пред съда застана и приятелката на Георги Игнатов – Лора Крашевска.

На следващото заседание ще бъде разпитан братът на Матев, който е основният свидетел на прокуратурата.

Георги Игнатов беше намерен нашушкан на пейка в Борисовата градина в началото на юни 2015 година. Малко след това полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на местопрестъплението, за когото се предполагаше, че е извършителя. Матев беше задържан през февруари 2017 година, а ножът, с който се смята, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението в хода на разследването. В рамките на досъдебното производство се разбра, че по оръжието не са открити биологични следи и затова не може да се установи категорично, че именно Матев го е използвал.

Опит за нова версия

Защитата на Матев (той се яви с трима адвокати, защитник е и майка му) се опита да насочи към предполагаем друг извършител на убийството – Марио Митев, с когото Георги Игнатов е имал напрежение и то ден преди престъплението.

Според показанията на Атанас Колев, който не познава нито жертвата или подсъдимия, Митев е бил изключен от училището, след като е набил техен съученик, заедно със свои приятел. Колев заяви, че Митев му прилича на момчето от записа, разпространен от полицията дни след убийството. Тъй като бил също висок и с брада, макар Митев да бил едър, за разлика от момчето от записа.

Прочетени бяха показанията на Колев от досъдебното производство, защото те противоречаха на казаното от него днес в залата. Пред разследващите той е заявил, че момчето от записа, не е Марио Митев. Пред съда, той обясни противоречието с това, че тогава е видял снимката само няколко пъти, а след разпита пред органите на досъдебното производство имал шанс да я гледа многократно.

На въпрос на „Дневник“ от прокуратурата заявиха, че първата теза на разследващите за евентуален извършител на убийството е била насочена към Марио Митев, заради недоразумението между него и жертвата предишния ден. Но прокуратурата я е отхвърлила с категоричност, защото Митев имал „алиби“.

Приятелката на Георги Игнатов – Лова разказа пред съда, че след убийството съученичка на Йоан Матев е подала информация, че в деня на убийството обвиняемият е закъснял за училище, преоблякъл се. След това започнал да отсъства дълго време, а като се завърнал външният му вид бил променен, а той не комуникирал със съучениците си. По делото показания ще дадат общо 47 свидетели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar