Комисията по земеделието, храните и горите в парламента прие на първо четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), които дават възможност да се разреши преработката на индустриалния коноп в България. Измененията бяха внесени от депутати от „Демократична България“, „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“ и опозиционната „Възраждане“. Против бяха депутатите в комисията от БСП, а ГЕРБ се въздържаха.

В мотивите към законопроекта е посочено, че с това може да се създадат устойчиви земеделски практики и да се развива не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти, което ще увеличи експорта, брутния вътрешен продукт, и ще развива зелената икономика на страната. Записано е и, че се създава възможност за допълнителни постъпления в държавния бюджет от данъци, експорт, търговия с продукти от индустриален коноп и от привличането на чужди инвестиции.

Съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев заяви по време на заседанието на комисията, че само производството на индустриалния коноп е легално, но не и преработката и обясни, че по този начин се губи добавена стойност и капитал от България, като даде пример с това, че фирми, които отглеждат коноп и го преработват в чужбина, после внасят готовите изделия обратно у нас. Подчерта, че с приемането на измененията в закона доходите в бедните региони на България ще растат изпреварващо не чрез помощи, а чрез възможности за бизнес, висока добавена стойност, работни места.

Председателят на земеделската комисия Пламен Абровски от „Има такъв народ“, подчерта, че не става въпрос за „легализация на марихуаната“. Ние разрешаваме преработката на коноп, който така или иначе вече се отглежда в България, и даваме възможност с подзаконов нормативен акт да се уреди спецификата по неговата преработка, обясни той.

Вносителите отчитат още необходимостта в ЗКНВП да се дефинират и разграничат индустриалният коноп и марихуаната. Те се аргументират с това, че „индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол и е с висока концентрация на канабидиол“.

С довода, че в законопроекта липсва ясно разграничаване между индустриалния коноп и марихуаната главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите отрицателно становище по предложенията. В становището на прокуратурата се посочва, че законопроектът не може да бъде подкрепен поради липсата на минимума от правни съображения за неговата необходимост, както и че мотивите на вносителите не съдържат убедителни аргументи относно причините, които налагат приемането му.

Законопроектът трябва да премине през процедура по нотификация от Европейската комисия. Депутатите решиха органът, който да направи това, да е Министерството на земеделието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
McDonald’s UK Menu
McDonald’s UK Menu
03 юни 2022 11:20
Гост

Great Post! Thank you for visiting here.
https://allmenuprice.info/mcdonalds-uk-menu-prices/