61-годишният Пламен Бонев от русенското село Могилино ще прекара остатъка от живота си в затвора заради зверското убийство на съпругата си Силвия. Това реши Окръжният съд в Русе. Той е обвинен за тежкото престъпление, което е извършил с особена жестокост и в условията на домашно насилие.

Пламен редовно малтретирал жена си и винаги намирал повод за това. Независимо от системния тормоз тя не се оплаквала на никого и не е подавала сигнали срещу съпруга си в полицията. Страхувала се, че ако го направи, Пламен ще насочи агресията към двете им деца.

На 12 юни м.г. Пламен Бонев се напил още от сутринта. Псувал, обиждал и удрял Силвия. Пратил я да сади домати. Проверил как работи и не му харесал начинът, по който връзвала разсада. Грабнал мотиката, обърнал я с дръжката и започнал да бие съпругата си. Нанасял удари по цялото ѝ тяло. След това се успокоил и продължил да пие алкохол. Час и половина по-късно отново избухнал. Този път я обвинил, че му изневерява, и отново започнал да я бие. След това я оставил да лежи в леглото и тръгнал към магазина, за да пазарува. Върнал се към 17,30 ч вечерта. Опитал се да събуди Силвия, но тя вече била починала. Обадил се в полицията. Обяснил, че се върнал от магазина и я намерил умряла. Наложило се да го изчакат да изтрезнее, за да даде смислени обяснения. Разследването обаче показало, че жена му е пребита до смърт. После признал.

Освен че ще лежи в затвора до живот, Пламен Бонев е осъден да плати на всяка от двете си дъщери по 130 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на майка им.

Заради този и много други случаи от последните години ДПС предложи промени в Наказателния кодекс, обявиха депутатите от движението в парламента в четвъртък. Хамид Хамид припомни, че още преди 2 г. омбудсманът е поискал от правителството да предложи да отпадне изискването за системност при домашно насилие. В момента преди по-строги мерки срещу хората, които бият жените си, се изискват три регистрации в полицията, а в много случаи реакцията е твърде закъсняла, защото се стига до тежки наранявания и дори смърт още при първото посегателство. От ДПС се ангажираха между първо и второ четене на законопроекта да внесат предложения за по-тежки наказания при случаи на домашно насилие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar