23-годишен мъж от арменски произход, който живее в България от 6-месечна възраст и приема българския език за майчин, е приравнен от МВР към нелегалните мигранти, пратен е в Центъра за задържане в Бусманци и е убеждаван от властите да замине за Армения, където никога не е живял и няма роднини. Случаят беше представен пред БНР от потърпевшия с малко име Нарек и от адвоката му Диана Радославова, директор на за правна помощ „Глас в България“.

Радославова поясни, че младият мъж е задържан на основание новия институт за краткосрочно задържане, въведен в Закона за чужденците през 2017 година, въпреки че случаят му е известен на миграционните власти, знае се къде живее, с какви документи е, с какво семейно положение.

Той е бил спрян от полицаи по време на пътуване от София към Перник през великденските празници. Установено е, че няма лични документи в себе си и въпреки че е обяснил сложния казус със статута си, неуреден от години, е счетен за нелегално пребиваващ.

Първоначално Радославова е предположила, че става дума за недостатъчно добра комуникация между различните звена в структурата на МВР заради празниците, но вече смята, че „това по-скоро вече се дължи на инертно прилагане на небалансирана миграционна политика, която, за съжаление, в България е основана единствено на разбирането за защита на границите, извеждания с пълна липса на мисъл за регулярна имиграция, за интеграция, за цялостния аспект на миграционните потоци“.

В Центъра в Бусманци се провеждат интервюта с младежа с цел да бъде убеден да се завърне в Армения, където никога не е живял и няма роднини. Ако се върне в Армения, би трябвало да отбие и военната си служба. Нарек обаче не знае арменски и смята за майчин език българския.

Той разказа, че е пристигнал в България със свои роднини на 6-месечна възраст. Цялото му семейство има документи за пребиваване в България, но не и той като властите през всичките години не са уредили статута му. Завършил е основно училище и техникум в Перник. Днес обаче няма право да шофира, защото заради липсата на документи не може да му бъде издадена шофьорска книжка. Това става на фона на подписана двустранна спогодба за заетост с Армения, откъдето България се готви да внася работна ръка, подчерта адвокат Радославова.

След като през 2017 година е бил въведен институтът на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция „Миграция“, но такъв му е бил отказан. В момента адвокат Радославова и младежът обжалват, а заседанието е насрочено за юни. Краткосрочното настаняване в Бусманци е за 30 дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar