Тримата собственици на фирмата, в която е работил българинът Желяз Андреев, може да са сключили сделка с американската прокуратура за намаляване на присъдата си. Такова предположение направи самият Андреев на днешния протест в столицата в негова подкрепа. Според него причината да му е повдигнато обвинение през октомври 2016 г., а искането за екстрадиция идва чак сега, е, че собствениците се опитват да натопят тукашните си служители.

Около 150 души се събраха пред Съдебната палата днес с искане България да откаже на САЩ екстрадицията на Андреев. След среща с омбудсмана Мая Манолова по-рано днес се разбра, че ще бъде открита и дарителска сметка, която да набере средства за евентуални съдебни разходи по делото му. Дори да сте в най-ниското ниво или просто на изпитателен срок в някаква компания, вие може да се окаже в тази ситуация, сподели Желяз и допълни:

„Това е ситуацията, в която може да бъде всеки българин, който е решил да остане в България и да изгражда тук кариера, семейство. Така че подкрепата на тези хора не е само за мен, подкрепата на тези хора е и за техните деца, за техните близки, за хора, които те познават и наистина биха могли да изпаднат в такава ситуация“.

„Ние още миналата година се свързахме с Външно министерство, с омбудсмана на България и с президентството. Съответно отговорите от тях бяха, че след като все още няма искане за екстрадиране на българин, те няма какво да направят. Аз съм със смесени чувства. Разбирам каква е реалната ситуация, разбирам, че решението на съда от вчера е една малка победа към пътя, към по-голямата победа, която се стремим и същевременно подкрепата на хората, на семейството, на близките, на моите приятели и на всички хора, за които дори не съм чувал, но ме подкрепят, ми дава кураж, че ще остана тук“, посочи Желяз.

Той още веднъж заяви, че не е направил нищо незаконно според законите на България, но:“Никой не ни беше предупредил, обаче, че ние трябва да взимаме под внимание и законите на друга държава – нещо, което е пълен абсурд. Не мога да си представя как въобще може да се води бизнес с международна търговия и по никакъв начин да не бъдат уведомени служителите на компанията, че всъщност в един момент те могат да попаднат под юрисдикцията на друга държава“, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar