До 30 юни ще бъде готов законопроект, който да регламентира как главният прокурор да бъде действително разследван в случай на престъпление, каза днес пред Euronews Bulgaria министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя допълни, че вече е имала разговори с представители на Венецианската комисия, с които е приет график за съгласуването на този законопроект с тях.

Надежда Йорданова за пореден път подчерта, че е важно Висшият съдебен съвет да посочи дали настоящият главен прокурор изпълнява задълженията си така, както Конституцията повелява. „Да припомним, че прокурорът, а главният прокурор в още по-висока степен, представлява обществото и действа в защита на обществото, при спазване правата на човека. Настоящият главен прокурор прави ли точно това?“, попита тя.

В отговор на въпрос какво се случва със законопроекта за реформиране на Антикорупционната комисия, министърът каза, че той е готов и сега се обсъждат следващите крачки. В края на януари на коалиционен формат беше взето решение да бъде подготвен изцяло нов закон за антикорупционния орган и съответно да бъдат направени изменения във връзка с конфискационното производство. Предложенията на „Демократична България“ са предоставени на народните представители, колегите работят по свои предложения“, поясни Йорданова.

Подробности вижте във видеото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar