Ще влазат в карта, за да им предлагат работа и обучения

Промените в Закона за насърчаване на заетостта проправиха път за приравняване на статута на украинските бежанци и българските безработни. Това ще спомогне трудовите консултанти скоро да започнат работа с тях и да им намерят ново препитание, написа във фейсбук бившата социална министърка Деница Сачева във фейсбук.

Зам.-шефката на социална комисия и депутат от ГЕРБ внесе промени в Закона за насърчаване на заетостта, които бяха подкрепени от всички политически сили без „Възраждане“ на първо четене в зала.

В момента около 900 000 българи на възраст между 16 и 64 г. нито работят, нито учат. С промените те ще бъдат обхванати в регистър, като данните могат да се събират в сътрудничество с НАП, МОН, ГРАО, НСИ, АСП и др. Те ще бъдат достъпни само за експертите, за да могат да направят пълна каритан ан уменията и възможностите им за работа. Експертите на Генцията по заетостта пък ще имат възможност да ги насочват към обучения за валидиране на натрупаните извън училище умения. Това ще се случва в базите на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“. Както „24 часа“ писа курсовете ще са до 18 месеца. За предварително регистрираните като безработни ще трябва да се осигурят средства за стипендии, транспорт и квартира за времето на обученията.

Паралелно трябва да се направят и анализи и прогнози за необходимостта от работна ръка, за да могат правилно да се планират политиките за заетостта и да се търсят повече инструменти за подкрепа на стартиращите и развиващите се компании, включително с европейски средства.

„Агенцията по заетостта е една от институциите, които изиграха сериозна роля за по-лекото преминаване на България през пандемията. Благодарение на тяхната работа и въпреки сътресенията на пазара на труда не допуснахме безработицата да стане двуцифрен процент. Над 300 000 души запазиха работните си места, а хиляди други смениха професията си в кризата и не останаха за дълго на борсата“, пише още Сачева. Според нея пред Агенцията все оке има още сериозни предизвикателства. „Те ще са основната движеща сила в намирането и приобщаването на пазара на труда на онези 160 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Ще могат да предлагат и възможности за валидиране на съществуващите умения. Промените в Закона за насърчаване на заетостта проправиха път за приравняване на статута на украинските бежанци и българските безработни. За да бъдат изпълнени тези важни задачи, държавата трябва да се погрижи за повишаването на уменията и кариерното развитие на служителите на Агенцията“, пише още тя.

Сачева припомня, че през август 2020 г. възнагражденията им бяха вдигнати с 30%. „За съжаление, инфлацията вече направи този ръст незначителен. Необходими са нови сериозни крачки, ако искаме да продължават мотивирано и отговорно да изпълняват задълженията си“, пише още тя.

Сачева поздрави Агенцията по случай 32 г. от създаването ѝ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar