Шофьор доказа, че не е управлявал кола след употреба на наркотици и окончателно осъди прокуратурата и полицията солидарно да му заплатят 2 000 лв. за причинени неимуществени вреди. Решението е на Окръжния съд в Шумен за С.Р.Р., който преживял унижение, несправедливо обвинение, отнета му била книжката, бил в невъзможност да се придвижва до работата, пропуснал и възможността да си намери нова.

Полицаи стопирали водача на Мерцедес на 16 февруари 2019 г. в Шумен. Тестът му за алкохол бил отрицателен, но този за наркотици отчел четири вида дрога. При последвало претърсване в колата не били открити наркотици. Водачът дал кръвна проба и настоявал, че не е употребил нищо незаконно. Поради натовареност на специализирана лаборатория във Варна, резултатът от изследването му излязъл чак на 2 април 2020 г. и така мъжът бил 1,3 г. без шофьорска книжка.

Междувременно заради болест на баба му, се наложило да се качи в колата, за да й занесе лекарства и полицаи го хванали, че кара без книжка. Така платил 1 000 лв. глоба. За първото, вече отпаднало „нарушение“, също му наложили 1 000 лв. административна санкция, която чинно внесъл на 5 ноември 2019 г.

Сега, освен че дължат 2 000 лв. обезщетение на водача, полиция и прокуратура трябва да заплатят 1 110 лв. по сметката на Районния съд в Нови пазар, който първи гледал делото и се произнесъл също в полза на водача.
От второто съдебно решение става ясно, че „техническото средство, посредством което е установено наличие на наркотични вещества в кръвта на ищеца е силно чувствително към специфични въздействия, например храна, лекарства, енергийни и кофеинови напитки, условия на външната среда, като не е възможно да се установи с категоричност от какво и по какъв начин са били повлияни отчетените от него резултати“.

Искът на недрогирания шофьор бил по-висок, имал и други финансови претенции /за 10 часа арест при лоши условия/, но за сега окончателно са присъдени само тези.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar