Председателят на Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент Моника Холмайер призова Европейската комисия да бъде по-активна и да помага повече на България по отношение на върховенството на правото в България. Това стана в сряда вечер в Брюксел по време на представянето на доклада на делегация от комисията, която беше преди месец в София, за да проучи контролните механизми за разходването на европейски средства и сигналите за злоупотреби с тях.

Холмайер разкритикува Комисията, че от две години и половина държи вакантен поста на служител по върховенството на правото в представителството си в България и настоя да се работи с „прокурорите, младите съдии и хората, които независимо се борят с корупцията“, за да се изгради основа за справянето с проблемите в борбата с корупцията.

„Трябва да им дадете подкрепа, за да могат да работят независимо от старото и от новото правителство“, обърна се германският евродепутат към представителите на Комисията, които участваха в дискусията в Европарламента.

Тя посочи „добрата работа“, свършена от Лаура Кьовеши като шеф на Дирекцията за борба с корупцията в Румъния и каза, че опитът й може да се използва и в България. Холмайер изтъкна липсата на доверие в прокуратурата като „голям проблем“ в България и призова да се окаже помощ за неговото преодоляване.

За „по-активно и по-видимо присъствие“ на Европейската комисия и на ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите) настоя и нидерландският евродепутат от групата „Обнови Европа“ София инт’Велд, която беше част от делегацията на Европарламента в България.

„Видяхме, че в България има големи проблеми, но и много действия не само от правителството, което е много ангажирано да разреши проблемите“, посочи инт’Велд. Тя изрично подчерта, че изключва прокуратурата, тъй като тя не е успяла да доведе до съдебна фаза нито едно разследване за корупция по високите етажи на властта.

Инт’Велд обърна внимание на уязвимостта на провежданите в България обществени поръчки, много, от които само с един участник, и подчерта, че „има необходимост от финансиране на качествената журналистика, която помага в борбата с корупцията“.

В отговор на критиките представителите на Еврокомисията съобщиха, че от 30 май до 3 юни служители на Генерална дирекция „Регионална политика“ ще бъдат в София, за да инспектират качеството на проектите, финансирани чрез европейските регионални фондове. Те ще се върнат отново в България за одит през септември, когато ще изследват защитата на европейските средства от конфликт на интереси и ще проверят системите за обществени поръчки.

Цветелина Пенкова от групата на социалистите, която беше единственият български евродепутат в делегацията, посетила София през април, каза, че визитата е потвърдила информацията за слабости в българската система за контрол и одит за разходване на европейските средства, включително в обществените поръчки, конфликта на интереси, корупционните практики в инфраструктурните проекти, липсата на прозрачност и ниския административен капитал. От друга страна, визитата е показала, че новото правителство и законодателна власт са решени да направят реформи, с които да отстранят проблемите.

Тя не подкрепи позицията на водача на делегацията Томаш Здеховски от ЕНП и на евродепутата от ГЕРБ/ЕНПАндрей Новаков, който в лично качество придружаваше делегацията в България, че заключителният доклад на групата изнася чувствителна и вътрешна информация, която би навредила на лицата и институциите, срещнали се с евродепутатите в София. Новаков разкритикува и включването в доклада на информация за ареста на бившия премиер Бойко Борисов и на други лица, срещу които се водят дела за избягване на плащането на данъци и за измами, които могат да навредят на интересите им преди да се произнесе съдът.

Повече за работата на делегацията на Европейския парламент в София и защо за България евродепутатите трябва да се готвят повече прочетете тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar