Две възрастни жени са във Военноморската болница във Варна с опасност за живота след пожара, който възникна днес преди разсъмване в дома за стари хора „Св. Георги“ и отне живота на четирима души.

Прокуратурата и полицията работят по няколко версии за възникване на пожара, но като най-вероятна сочат палеж. Като извършител е заподозрян мъж с психически проблеми.

Сигналът за пожара е постъпил около 3.00 часа тази сутрин. Според първоначалната информация огънят е тръгнал от една от стаите на приземния етаж на сградата.

На място са пристигнали пет екипа на Регионалната дирекция за противопожарна безопасност и защита на населението и служители на Областната дирекция на МВР, които са евакуирали 20 души. Те вече са върнати обратно в дома.

По случая е образувано досъдебно производство, уточни окръжният прокурор Красимир Конов. Той обясни:

„В момента се извършва аутопсия на четирите тела. Днес ще бъдат назначени и пожаротехническите експертизи, както и всички други необходими технически и химически експертизи. Започват и разпитите на свидетели за внасяне на яснота по случая“.

След проверка на записите от камерите в стаите в дома е станало ясно, че 53-годишен мъж е най-вероятният извършител на палежа. Той е настанен в психиатрия, каза старши комисар Атанас Михов – директор на Областната дирекция на МВР:

„Обитател на дома е. Преместен е от друг дом, който се е намирал в град Девня, и след неговото закриване, е преместен в този дом. Причината е неправилно боравене с открит огън вътре в стаята“.

Във връзка с други два пожара отново в домове за възрастни хора през миналата година и появили се твърдения за упражнявано насилие и нехуманно отношение спрямо потребителите на социалните услуги, както и множество починали лица в тези домове, от Районната и Окръжната прокуратура във Варна са извършвали няколко проверки в такива места за настаняване, а Апелативната прокуратура разпореди проверка по реда на Надзора за законността по данни за нарушение в домовете за възрастни хора във Варна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar