Двадесет главни прокурори и много представители на прокуратури от цяла Европа се събраха в Палермо на Европейската конференция на прокурорите.

България е представлявана от обвинител №1 Иван Гешев. Там са и главните прокурори на Румъния, Хърватска, Словения, Словакия, Австрия, Лихтенщайн, Ирландия, Полша, Унгария, Босна и Херцеговина, Белгия, Люксембург, Германия, Дания, Естония, Кипър, Чехия, Финландия, Азербайджан и Албания.

Тема на международния форум e независимостта и автономността на прокурорите като гаранция за спазване правата на гражданите. Прокурорите от Европа обсъждат и как да подобрят сътрудничеството помежду си и как да бъде оптимизирано противодействие на престъпността и специално това срещу престъпленията срещу околната среда.

„Независимостта и автономността на магистратите не е привилегия, а гаранция за един справедлив наказателен процес в духа на основните права и свободи на гражданите“, написа Иван Гешев „Туитър“ и публикува снимката с колегите си.

Конференцията e откри главният прокурор към Касационния съд на Италия  Джовани Салви. Той посочи, че независимият прокурор, неговата автономност и отчетност са фундаментални ценности, пряко обвързани с основната цел на всяка правова държава – върховенството на закона, съобщиха от българското държавно обвинение.

В изказванията на форума е подчертана необходимостта от полагане на усилия на национално ниво, целящи повишаване на доверието на обществото в прокурорската институция и в провеждането на честен и справедлив наказателен процес. Специално внимание е обърнато на факта, че чрез отстояването на независимостта и автономността на магистратите националните власти гарантират осигуряването и на ефективни механизми за защита правата на гражданите, което е и основното призвание на всеки един прокурор.

Президентът на Венецианската комисия Клер Бази-Малори е отбелязала, че отправна точка за всяка демократична държава трябва да е гарантирането на независимостта на прокурорите. Тя е казала още, че в рамките на Европейския съюз са провеждани множество реформи в правосъдието, които са осъществени без достатъчен анализ на потребностите на системата и обществото. „Прокурорите и съдиите са едни от жертвите на тези процеси, като в тази връзка националните институции следва да вземат мерки в насока – максимално ограничаване на възможностите за упражняване на влияние върху прокурорите“, е коментирала Бази-Малори.

В първия ден от форума е поставен основен акцент върху нуждата от осигуряване на независимостта на прокурорите като гаранция за  справедлив и бърз наказателен процес в контекста на прилаганите модели за автономност и отчетност на прокурорите в различните държави. Практически опит в тази насока са споделили главните прокурори на Германия, Великобритания, Лихтенщайн, Уелс, Азербайджан, както и заместник на главния прокурор на САЩ.

В изказването си европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е споделила личния си опит като магистрат в Румъния. Като пример с изключителна важност за отстояването на независимостта, автономността и отчетността на магистратите тя е дала делото пред Европейския съд за правата на човека, по което е разглеждано отстраняването ѝ като ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията от румънските национални власти. Кьовеши е обърнала внимание на нуждата от осигуряване на баланс, при който отчетността не следва да бъде превръщана в средство за неправомерно влияние върху личното убеждение и независимостта на даден магистрат.

Европейската конференция на прокурорите продължи в петък, като програмата ѝ беше посветена на делото на двамата италиански магистрати – Джовани Фалконе и Паоло Борселино, изгубили живота си в борбата срещу организираната престъпност.

Събитието се проведе в Аула „Бункера“ – съдебна зала, построена през 1986 г., специално за т.нар. дело „Палермо макси“, водено срещу сицилианската мафия. Сесията в петък беше открита от г-н Матеа Фраска, ръководител на Апелативния съд в Палермо, който припомни трагичната история на магистратите, проявили кураж и решителност, водейки разследвания срещу представители на италианската организирана престъпност. Подвигът на Фалконе и Борселино, посочи Фраска, е довел до важни законодателни реформи в Италия, с които държавата е осигурила пълна независимост и необходимите условия за изпълнение на професионалните задължения на магистратите, което да гарантира и справедливостта в обществото.

Случилото се на 23 май 1992 г. – денят на убийството на Фалконе, съпругата му Морвило и техните телохранители, става повод за приемането на такова законодателство в Италия, което позволява на магистратите да водят ефективни и бързи разследвания срещу организираната престъпност, припомни министърът на вътрешните работи на Италия г-жа Лучиана Ламоргезе.