„Има такъв народ“ (ИТН) ще има вече трима членове в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси и няма да се чувства като „скрития в килера съсед от село“, както обясни председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов. Новият член на правната комисия от ИТН е Златомира Мострова.

Това стана ясно на днешното заседание на парламента, в което около 5 часа депутатите спориха кое е справедливото разпределение в комисиите, кои групи са най-ощетени и кои – привилегировани.

Първоначално от ИТН внесоха предложения за промени в състава на няколко комисии, между които правната и бюджетната, като в тях в момента ИТН и „Демократична България“ (ДБ) имат по двама членове. Предложението на ИТН беше занапред те да имат  по трима членове в тези комисии, а ДБ да остане с по един.

„Това е плод на усилията ни да си възстановим това, с което сме били ощетени. Не желаем членове в повече от това, което ни се полага. Смятаме, че дори и по-късно да сме осъзнали грешките, е редно те да бъдат поправени. ИТН е ощетена в големите комисии“, каза Ива Митева и посочи, че ДБ била най-привилегирована, защото имала със 7 членове на комисии повече, отколкото ѝ се полагало, съобразно тежестта ѝ в парламента.

Последваха дълги спорове, като Георги Свиленски от БСП посочи, че разпределението в комисиите е резултат от 30-годишна практика и не се гледа съотношението само в големите комисии, а във всички. Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ предложи да бъде съставена работна група, която да прегледа правилата и при нужда да ги промени, а от ДПС обявиха, че проблемите са заради това, че предишните решения били вземани в мола.

„Парламентът обича да се забавлява с интриги и вътрешни атаки, но тази работа не изглежда добре. Не е мястото в зала да се правят тези сметки, когато в един политически процес преразглеждаме вече взети решения. Ако наистина сме получили в повече и конкретно в правната комисия, аз лично ще я напусна, без да правя драма“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов и също призова за комисия, която до седмица да внесе доклад с конкретни предложения. Той призна, че главният недостатък на разпределението сега е, че е ощетена опозицията, която няма председателски места в комисиите. Тошко Йорданов от ИТН обаче настояваше първо да се „въздаде справедливост в тези комисии“, а после да се прави работна група.

„Преразгледайте цялата система, нека опозицията си получи председателските места, които ѝ се полагат по парламентарен обичай и да видите как всички неща ще започнат да се случват след това“, включи се Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Явно на нас гледат като съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрият в килера, за да не го гледат съседите“, ядоса се и Тошко Йорданов, като накрая гласуването за промени в бюджетната комисия показа, че ИТН ще получи каквото иска.

При първото гласуване за предложението на ИТН гласуваха 115 депутати, като освен от техните народни представители, то беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ Против бяха 102 депутати от ПП, ДБ и БСП. Георги Свиленски от „левицата“ поиска почивка, след която да бъде прегласувано предложението. След по-дълга от предвидената пауза, Тошко Йорданов обяви, че управляващите са постигнали съгласие и призова да не бъдат подкрепяни досегашните предложения.

„Постигнахме съгласие. Ще бъде внесено ново предложение, в което проблемът ще бъде решен“, каза Йорданов, а от залата се чуваха и подвиквания: „горчиво“. Тома Биков и Александър Ненков от ГЕРБ подчертаха, че се оказва, че парламентът не е свършил абсолютно нищо днес, щом вносителите на предложения гласуват срещу тях след толкова дълъг дебат и определиха случващото се като „много тъпо шоу“.

Новото и компромисно решение на управляващата коалиция беше броят на членовете на правната и на бюджетната комисия да бъде увеличен от 23 на 24, като по този начин „Има такъв народ“ прати по един депутат повече в двете комисии, а ДБ остана с двама. След като депутатите подкрепиха решението и избора на Златомира Мострова за член на правната комисия, те гласуваха и Снежанка Траянска да бъде включена в бюджетната комисия.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ИТН са си БАШ гости от сьело!
ИТН са си БАШ гости от сьело!
07 май 2022 20:15
Гост

За да не се чувства придатъка на ДПС по начина, по който се чувства, може би е добре да промени поведението си и от една корпоративно създадена „партия“, да започне да спазва някакво елементарно поведение на възпитание и уважение. НС не е партиина медия и там не можеш да се държиш с партньорите си в стил „ние сме сами срещу света“ … Точно като селяндури се държат от ИТН (селяндура е термин за мироглед и поведение, а не за мястото където си роден)… Срам ме е че 2 адекватни партии на бъдещето трябва да бъдат в коалиция с една корпоративна… Покажи целия коментар »

Шопов
Шопов
06 май 2022 6:12
Гост

Че ИТН са си от село. Да не би да има раждани на жълтите павета? Масово са хора с големи амбиции, и спорно покритие, дошли от далечния изток. Че част от тези хора дори имат трудности с книжовния български език. Спокойно селото може да се гордее с представителите си-ИТН. Не е срамно човек да е от село! Срамно е селянин(това не е обида, а комплимент, Йовков, Елин Пелин са писали за селяните с възторг!) да крие селския си произход. И друго-какво лошо има, ако ИТН са „човекът от село“-ми такива са, мнозинството от тях. Срамуват ли се,че са от село?… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 17:37
Гост

Без Чалгаря сте загубени, драги! Носете си го!

Анонимен е рубладжия!
Анонимен е рубладжия!
07 май 2022 20:17
Гост

А вие дори не ходите на работа във властта, така че по-спокойно от страни, няма нужда да се пените толкова, че за сега сте смешни, но бързо се превръщате в жалки ..

дъното на ИТН
дъното на ИТН
05 май 2022 17:31
Гост

ИТН непрекъснато дълбаят дъното. Голям правен капацитет имат, че да го вкарват в правната комисия. Не познавам тази адвокатка от Бургас, която сега влиза, може да е читава жена, но такова долно изнудване за места в комисии, при положение, че опозицията наистина няма нито един председател и това е прецедент, просто е неуместно

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 май 2022 22:32
Гост

Те са си опозиция едни на други. Ня а места за всички. Лакомията и самочувствието им е голямо.

Чичо Сам
Чичо Сам
05 май 2022 16:14
Гост

Сетила се Мара…, ама ѝ върза

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 16:14
Гост

Ще върже, я. Като виси коалицията на всеки глас…

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 15:37
Гост

Ама и Тошко Йорданов ги ръси едни небивалици…

Наблюдател
Наблюдател
05 май 2022 15:37
Гост

Kakто се казва: искахме да стане много по-добре, а се получи същото.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 15:38
Гост

Класика в жанра.

123
123
05 май 2022 15:36
Гост

Наистина ли 5 часа се боричкат за плюс-минус един човек в комисия?

Симо
Симо
05 май 2022 15:36
Гост

Христо Иванов да не ми ги говори такива, защото той цар на драмите.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 15:35
Гост

Не виждам логиката, ако не искат да са скрити съседи, трябваше да извадят човек, а не да вкарват.

Красимир
Красимир
05 май 2022 15:35
Гост

„Има такъв народ“ не се ли умориха да правят циркове.