Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова държавите, които членуват в него или са наблюдатели, спешно да създадат международен наказателен трибунал, който да разследва престъпления, извършени по време на войната в Украйна.

„Възмутена от продължаващата военна агресия на Руската федерация срещу Украйна“ и „ужасена от съобщенията за зверства срещу цивилни, предполагаемо извършени от руски военни“, ПАСЕ призовава всички държави членки и наблюдателки на организацията спешно да създадат ад хок международен наказателен трибунал, който трябва да получи мандат да „разследва и преследва престъплението военна агресия, предполагаемо извършено от политическото и военно ръководство на Руската федерация“, се казва в съобщение на ПАСЕ, цитирано от БТА.

Трибуналът трябва да бъде базиран в Страсбург, предвид възможно взаимодействие с Европейския съд по правата на човека, да „има правомощия да издава международни заповеди за арест и да не бъде ограничаван от държавния имунитет или имунитета на държавните глави, правителствата и други държавни служители“.

В приетата с единодушие резолюция, основаваща се на доклад, подготвен от полския народен представител Александър Почей, се посочва, че Асамблеята е ужасена от широкоразпространените съобщения за употребата като оръжия на изнасилвания и изтезания – актове „припознати като военни престъпления в международното наказателно право“.

Предоставянето от президента на Руската федерация на 18 април 2022 г. на почетна титла на 64-та мотострелкова бригада, която е била разположена в Буча по време на съобщенията за зверствата „изпраща опустошително послание към семействата на жертвите и цинично насърчава руските военни безнаказано да продължават да извършват подобни действия, които биха могли да се класифицират като военни престъпления и престъпления срещу човечеството“, се казва в резолюцията.

Асамблеята призовава международната общност да изпрати ясно послание, че „извършителите на военни престъпления и престъпления срещу човечеството и възможен геноцид ще бъдат подведени под отговорност“. Това трябва да се отнася и за извършителите на военна агресия – политическото и военно ръководство на Руската федерация, които са отговорни за започването на войната.

Страните членки и наблюдателки трябва да подкрепят и сътрудничат на прокуратурата на Международния наказателен съд и да се възползват от универсалната юрисдикция, за да разследват и преследват подобни престъпления, се казва още в съобщението на ПАСЕ.

Парламентарната асамблея е един от двата главни органи на най-голямата правозащитна организация в Европа – Съветът на Европа. В нея участват депутати от националните парламенти на 47-те държави, членуващи в Съвета на Европа, сред които е и България. Съветът на Европа беше първата международна организация, която изключи Русия, на 43-ия ден от начало на войната в Украйна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar