В Беларус доктор, който е преглеждал президента Александър Лукашенко, беше арестуван по обвиняване в рушвет. Това съобщи самият Лукашенко на среща с министъра на здравеопазването, главния прокурор и ръководителя на Комитет за Държавна сигурност, съобщи БЕЛТА.

На срещата беше разисквано наказателно дело против ортопеди, обвинени за взимане на рушвет. Лукашенко сподели, че самият той управлява „хода на тази интервенция“, пише сайтът „Новини 247″. “ Към днешна дата 35 души са арестувани… Задържаните лекари далеч не са всички, които би трябвало да седят там, до тях“, сподели той.

По думите му подсъдимите по делото „предложили на лежащи на операционната маса хора какви тъкмо ортопедични елементи да им слагат в тялото“ и „затова са получавали прилични подкупи от чужденци“. При някои от тях в домовете им са открити до 650 000 евро, твърди президентът. „Тъжно е, че дотам стигна и лекуващият доктор на президента. Разстроен съм от този факт, само че законът си е закон, той е еднакъв за всички“, добави Лукашенко.

Той прикани да се реши какво да правят с обвинените, които са взимали пари в пликове „от непознати измамници“ под камерите за наблюдение.

През 2018 година Комитет за Държавна сигурност разгласи, че е задържал Александър Белецки, шеф на Републиканския научно-практически център по травматология и ортопедия, за подкупи. Общо повече от 60 души станаха обвинени по делото „Вземане на рушвет“, „Даване на рушвет“ и „Укриване на налози и такси“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar