Изп. директор на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ Александър Михайлов обяви в своя позиция, че „категорично се противопоставя“ на опита да бъде дискредитиран след като по-рано днес Министерството на икономиката изпрати до медиите съобщение, че той е в конфликт на интереси и проверка е разкрила нередности в дружеството. Допълва, че уважава правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи.

Михайлов посочва, че е дългогодишен служител на дружеството, а след като през 2017 г. е назначен за изпълнителен директор за 8 месеца успява да постигне печалба от над 29 млн. лв., което по думите му е абсолютен рекорд за последните 10 години за „Кинтекс“. Освободен е, по думите му без мотиви, в края на 2018 г., а впоследствие е възстановен на позицията от служебното правителство.

„Заварихме много тежко състояние през 2021 г. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни договори, разходвани бяха огромни средства със съмнителна ефективност, които надвишават 10 млн. лв. за един определен контрагент“, се посочва в разпространената позиция без да се дават подробности за контрагента.

Посочва, че месец след като се е върнал на поста е подписан договор за над 9 млн. лв. за индийския пазар, а след няколко месеца и още един за над 40 млн. евро, което също е определено за рекордна стойност в най-новата история на „Кинтекс“.

„Заедно с прекратяването на външните договори и пресичането на нечии икономически интереси, „Кинтекс“ започна да привлича все по-голям финансов ресурс. Явно всичко това привлече голямо внимание към дружеството и увеличи апетитите за неговото управление“, посочва Александър Михайлов.

Допълва, че „историята“ за това, че е в конфликт на интереси е лансирана от медии със съмнителен произход още от 2018 г. и затова предоставил „цялата обективна информация“ на министъра на икономиката с нарочен доклад. Според него документите са „категорични“, че никога не е бил в такъв конфликт, нито е в момента.

От изявлението му се разбира, че преди години е била регистрирана фирма на негово име, която никога не е имала дейност и която била надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра. Другата теза, която отново била лансирана от „жълти медии“ е, че е ощетил „Кинтекс“ при договор със сръбска компания в периода 2017 – 2018 г. Проверка обаче доказала, че тъкмо обратното – държавното дружество е спечелило от цитирания договор. Затова, според Михайлов и не това е изтъквано като причина за отстраняването му сега.

Призовава докладът от настоящата проверка, който Министерството на икономиката обяви, че е изпратило на прокуратурата, да бъде публикуван, защото в „противен случай се хвърля само медийна димка – съобщава се, че той е даден на прокуратурата, а когато окончателните резултати излязат, те вече няма да са интересни за никого“, посочва още Александър Михайлов.

Съобщава, че през последните 3 месеца е написал 4 доклада за състоянието на дружеството и всеки път е искал среща с министъра, но такава не се е състояла.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar