Кметът на Варна Иван Портних получи днес обвинение заради авариите във Варненското езеро, довели до фекални разливи. Не е задържан.

Разследването се води от Националната следствена служба, а варненската окръжна прокуратура го наблюдава. За повдигането на обвинение се говореше усилено през последните седмици, появи се дори версия за арест и искане за отстраняването на Портних от поста. Към момента такава вероятност няма, той изпълнява задълженията си.

Текстът от Наказателния кодекс, по който е обвинен Портних, предвижда затвор от 1 до 5 години или глоба 5 до 30 хил. лв. Той касае замърсяване или допускане на замърсяване на „почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели“.

Скандалът с фекалния разлив гръмна през 2020 г. Оказа се, че месеци по-рано е аварирала тръба на ВиК, макар да й е бил извършван ремонт по европейски проект. Различни институции започнаха да си прехвърлят вината. И макар да са знаели за аварията, тя не бе съобщена на обществеността, защото съвпадна с местния вот през есента на 2019 г. После ремонтът протече трудно, съпътстван от още произшествия.

Няколко часа по-късно пресцентърът на община Варна разпространи следната позиция: „Към г-н Портних не е взета мярка за неотклонение. В продължение на две години кметът е съдействал изцяло на разследването и със своите действия, съобразно правомощията си, е положил всички усилия да предоотврати замърсяване във Варненското езеро. Г-н Портних ще продължи да оказва съдействие на всички компетентни институции по казуса и е уверен, че българският съд ще установи неговата невинност“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar