По дело на малка ВЕЦ Върховният административен съд (ВАС) постанови, че разрешителното за водоползване дава право да се строи в руслото на реката (пълния текст на решението виж тук).

Казусът възниква след като прокуратурата в Благоевград оспорва разрешението за строеж на МВЕЦ „Сугарево“, издадено от главния архитект на Сандански на фирмата „Белви“ ООД. Административният съд в Благоевград потвърждава валидността на разрешението за строеж, но прокуратурата протестира и делото стига до ВАС.

Решението, макар и по конкретен случай, е важно за всички притежатели на ВЕЦ, тъй като се отнася до масов проблем. „При строителството на ВЕЦ през годините българската държава последователно е приемала, че с издаването на разрешително за водоползване за съответната ВЕЦ се уреждат и вещните права върху имотите в речното корито, публична държавна собственост, в които се намират водовземните съоръжения. За съжаление, след 2018 г. държавата ревизира това свое тълкуване на нормативната уредба и с изменения в законови и подзаконови актове изменя със задна дата изискванията към изграждането на ВЕЦ“, обясняват от асоциация „Хидроенергия“, които съобщиха за решението на ВАС.

След изменение от март 2021 г. на Наредбата за ползването на повърхностните води от титулярите на разрешителни за водоползване се изисква да представят документ за учредено право на строеж в речното корито като част от процедурата за изменение или продължаване на разрешителното. Държавата обаче не е изисквала такъв документ при изграждане на съответната ВЕЦ и няма как титулярите на разрешителното да се сдобият с такъв със задна дата след въвеждане на съответния обект в експлоатация.

В окончателното си решение по казуса на малката ВЕЦ „Сугарево“ ВАС отхвърля аргументите, с които прокуратурата мотивира виждането си, че тя не разполага с разрешение за строеж.

„Основният спорен въпрос по делото е дали следва да има учредено по надлежния ред право на строеж в руслото на реката“, посочват върховните съдии Илияна Дойчева (председател на състава и докладчик), Лозан Панов (доскорошен председател на Върховния касационен съд) и Славина Владова.

Тезата на прокуратурата е, че съгласно Закона за държавната собственост (чл. 7, ал. 5, т. 3) в случаите и при условията, определени със закон, с решение на Министерския съвет върху имоти изключителна и публична държавна собственост, може да се учредяват ограничени вещни права, когато това е необходимо за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура, когато няма друга техническа възможност или когато друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно. „…напорният тръбопровод и водохващането не са линейни обекти на техническата инфраструктура по смисъла на § 1а от Допълнителните разпоредби на Закона за кадастъра и имотния регистър вр. чл. 64 ЗУТ, поради което и цитираната норма на чл. 7, ал. 5, т. 3 от Закона за държавната собственост е неприложима. Видно от обяснителните записки към проектите за обект напорен тръбопровод е, че същият представлява част от техническите съоръжения, необходими за функционирането на МВЕЦ, като отвежда необходимото водно количество до хидроагрегатите на МВЕЦ, поради което същият не е линеен обект по смисъла на § 1а от Допълнителните разпоредби на Закона за кадастъра и имотния регистър вр. чл. 64 ЗУТ“, заявява ВАС.

И подчертава, че водохващането също не е линеен обект по смисъла на закона. Върховните съдии посочват, че „Белви“ ООД притежава действащо разрешително за водоползване и ползване на воден обект. В него изрично е посочена целта на ползването – изграждане на речно водохващане алпийски тип в руслото на р. Сугаревска с точно посочени географски координати, място на водовземането и на водоползването, дадени са и схема, и технически параметри на съоръженията.

„Установено е, че проектирането на подобект „водохващане“ е на база одобрен ПУП и е съгласувано със съответните държавни институции, както и че водохващането е проектирано съобразно издадената виза от главния архитект на Община Сандански. Видно от заданието за проектиране на подобект „Водохващане“ на МВЕЦ е, че е предвидено същото да се изгради по параметрите на разрешителното за водоползване. По делото са приложени и обяснителни записки и проекти за водохващането и напорния тръбопровод съобразно издадено разрешително за водоползване и ползване на воден обект. Следователно в разрешителното за водоползване и ползване на воден обект са описани точните параметри и координати за извършване на строителството, от което притежателят му не може да се отклонява, а органът разрешават строителството е длъжен да се съобрази с него“, пише ВАС.

И заявява, че при тези данни правилно първата инстанция е тълкувала чл. 46а, ал. 1 от Закона за водите, според която представянето на разрешително по чл. 44 и 46 от същия закон е необходимо условие за одобряване на проекта и за издаване на разрешение за строеж по реда на ЗУТ. „От което следва, че „Белви“ ООД притежава качеството на възложител по смисъла на чл. 161, ал. 1, предложение трето ЗУТ, а именно лице, което има право да строи в чужд имот по силата на закон“, пишат върховните съдии.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 април 2022 13:56
Гост

Това е сериозен принос към правото, който жалко, че не беше показан на вчерашната конференция в НС по повод 70-годишнината от приемането на ЗС. Мисля, че доста хора щяха да скочат.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 9:52
Гост

А сега идиотите от Върховната административна да обяснят, как се пънеха ОП-тата да внасят протести, въпреки, че им обяснявахме, че това са поредните глупости на ВАП.

Щерев
Щерев
12 април 2022 19:46
Гост

Добре е, че излязоха с решение, тъй като то се отнася до масов проблем.

444
444
12 април 2022 17:49
Гост

Юруш на зеленото!

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 17:48
Гост

Вместо да се мислят глупости с наредби и тн, да видим как е решен този въпрос по света. Във Франция да не би да няма ВЕЦ и да не би реката да не е изключителна държавна собственост

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 17:50
Гост

Кога пък сме гледали Франция. Ние само към „оZвободителите“ се взорим.

Чочо
Чочо
12 април 2022 19:49
Гост

Което ни е груба грешка по принцип.

Мики
Мики
12 април 2022 19:47
Гост

Има да се учим тепърва.

мазало
мазало
12 април 2022 17:45
Гост

Истината е, че е пълно мазало всичко свързано с ограничени вещни права върху имоти публична държавна или общинска собственост.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 17:45
Гост

Ми да върнем социализма, бе, бате – всичко е държавно и ще си споко

Филип
Филип
12 април 2022 19:51
Гост

Пълен абсурд!

Рики
Рики
12 април 2022 19:50
Гост

И не се знае това кога ще се оправи.

123
123
12 април 2022 17:32
Гост

Вратата за държавния рекет и прокуратурата като пазач.

Геро
Геро
12 април 2022 19:52
Гост

Именно за това Гешев трябва да се разкара.

договорен сервитут
договорен сервитут
12 април 2022 17:30
Гост

Ако имахме договорни сервитути, всичко щеше да е наред, но нашият закон не познава този институт

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
13 април 2022 9:20
Регистриран

Сервитутът е по- неблагоприятно правно решение.С това решение съставът на Лозан Панов удря в десятката и дава зелена улица за мини ВЕЦ- ове.Приветствам ги.

Персенк
Персенк
13 април 2022 15:09
Гост

състава не е на Панов…чети решението ! това, че е член на състава нищо не значи…или пак търсите под вола теле

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 17:28
Гост

Това си беше измислено с цел рекет и преразпределение на собствеността, ако питате мен. С помощта на прокуратурата за завеждане на всички дела

Джанго
Джанго
12 април 2022 17:38
Гост

Tова е един от принципите на превзетата държава, с който обслужващите я строят палати, а официално управляващите раздават подаяния от първо лице.

Наблюдател
Наблюдател
12 април 2022 17:28
Гост

Започва разчистване за строежи ли?