Шефът на косовската тайна служба КИА Дритон Гаши подаде днес оставка, съобщи прищинският портал Зъри, цитиран от Танюг.

Оставката на Гаши бе поискана от премиера Рамуш Харадинай заради ареста и депортацията на шестима турски граждани, заподозрени във връзки с движението на Фетхуллах Гюлен, което според Анкара стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г.

Според Зъри Гаши е предал оставката си в кабинета на премиера и днес се е сбогувал с персонала на КИА. Новината е потвърдена от говорителката на правителството Донета Гаши, информира БТА.

По-рано по същите причини подаде оставка и министърът на вътрешните работи Фламур Сефай.

Харадинай настоя Сефай и Гаши да подадат оставки ден след като шестимата турски граждани бяха депортирани в Турция, като заяви, че арестът и предаването им на турските власти са били извършени при съвместна операция с турското разузнаване, но косовското правителство и премиерът не са били уведомени.

Според косовските закони оставката на шефа на разузнаването трябва да бъде подписана и от президента Хашим Тачи, който по-рано каза, че не е съгласен с промените в ръководството на КИА.

Информационният портал Газета експрес съобщи, че прокуратурата е започнала разследване срещу КИА заради депортацията на шестимата турци, но в него не е включен президентът Тачи, който според някои медии е знаел за операцията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган след депортацията два пъти публично благодари на Тачи за успешната операция по ареста на „гюленистите“, посочва порталът.

Прокуратурата отказва да съобщи подробности по разследването.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar