Не е необходимо допуснатите до делба имоти да са еднакви по вид и предназначение, за да се разпределят между съделителите без да се тегли жребий. Това постанови единодушно в ново тълкувателно решение (пълния му текст виж тук) Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС).

Както „Лекс“ писа, преди година състав на ВКС установи, че върховни съдии са застъпвали различни виждания по въпроса дали съсобствените имоти трябва да са еднородни, за да може всеки от тях да бъде разпределен в дял на всеки от съделителите по реда на чл. 353 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Някои са постановявали изнасяне на публична продан, ако делбените имоти са с различно предназначение – например някои са жилищни, а други са предназначени за производствена или търговска дейност, или са различни по вид – застроени или не (повече за противоречията в практиката виж тук).

С тълкувателното решение това виждане се отхвърля и Гражданската колегия заяви: „За да се извърши делбата по реда на чл. 353 ГПК, не е необходимо допуснатите до делба имоти да са еднакви по вид и предназначение (еднородни)“.

Преди да стигне до този извод ВКС посочва, че чл. 353 ГПК е аналогичен на чл. 292 от стария ГПК и възможността за разпределяне на имотите е въведена през 1961 г., за да може съдът да е по-гъвкав при делбата. В решението се напомня, че разпределянето на делбените имоти е изключение от способа по чл. 352 ГПК – теглене на жребий. И се подчертава, че понеже уредбата в стария и в новия ГПК е аналогична, са валидни постановките в Постановления №4/1964 (т.13) и №7/1973 г. (т. 5) на Пленума на Върховния съд.

„Няма изискване в закона – ЗН и ГПК, дяловете да се формират от еднородни имоти. Необходимо е обособените реални дялове да бъдат съобразени с обема права на съделителите, за да се избегне парично уравнение дяловете на съделителите на значителна стойност. Добавянето обаче на още една предпоставка за прилагане на този способ – еднородност на имотите, противоречи на чл. 353 ГПК и води до съществено ограничаване приложението на този способ за извършване на делбата и невъзможност съдът да прояви гъвкавост, като съобрази и критериите за удобно разпределение – реално ползване, извършени подобрения в имота, т.е. спецификата на всеки конкретен случай, за да се постигне справедливо ликвидиране на съсобствеността, каквато е целта на разпоредбата“, заяви ВКС в тълкувателното си решение.

Върховните съдии подчертават, че водещият принцип е делбата да се извърши така, че всеки съделител да получи реален дял. „Понятието „различни по вид“  (разнородни) имоти е относително, защото имотите могат да променят предназначението си както по инициатива на собствениците, така и по инициатива на администрацията при приемане на нов подробен устройствен план (ПУП), а това се отразява пряко върху експлоатационните им качества и стойността им“, се посочва в решението.

ВКС заявява, че изискването за еднородност на имотите води до невъзможност делбата да се извърши чрез разпределяне на дял в натура и до изнасянето им публична продан, а тя трябва да е изключение.

„Изискването за еднородност на дяловете не удовлетворява и целта на делбата – прекратяване на съсобствеността. Тя ще се прекрати едва с успешно провеждане на публичната продан, при която няма гаранция, че ще се реализира реалната пазарна цена на разнородните делбени имоти, но за съделителите ще има допълнителни разходи. При публичната продан съделител може да бъде принуден да изкупи делбен имот над пазарната му цена, предвид нормата на чл. 354, ал. 1 и ал. 2 ГПК или имотите да попаднат в трето за съсобствеността лице, а целта на делбата е прекратяване на съсобствеността и оставане на наследствените имоти в патримониума на наследниците, доколкото това е възможно. Това е идеята, вложена в чл. 76 ЗН при делба на наследствени имоти – след уважаване на такава претенция в първата фаза на делбата наследствените имоти да се върнат в делбената маса и да се делят само между сънаследниците. Изнасянето им на публична продан поради това, че са разнородни, противоречи на целта, заложена в този текст, и прави невъзможно сбъдването на условието, посочено в него“, пише в решението.

В него се коментира и друга практика, която ВКС категорично отхвърля – да се изисква съгласие за съгласие на съделителите, за да се извърши разпределяне на разнородни делбени имоти. „Ако страните не спорят за това как да се поделят, те биха сключили спогодба или договор за доброволна делба. Когато част от съделителите искат изнасяне на разнородните имотите на публична продан, а друга част – разпределение, съдът следва да преценява по кой способ да извърши делбата. Съгласието за разпределяне в общ дял на двама или повече съделители, които не са от едно коляно, е релевантно, за да се обособят дялове за всички съделители и да се приложи чл. 353 ГПК, но не е условие, за да се разпределят имоти, които са различни по вид, предназначение и стойност“, обясняват върховните съдии.

Те посочват, че когато обаче до делба са допуснати еднакви по вид и предназначение недвижими имоти, чийто брой съответства на броя на съделителите (колената), както и други имоти, съдът, извършвайки делбата по чл. 353 ГПК, следва да постави в дела на всеки съделител (коляно) от еднородните имоти.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адв.
Адв.
12 април 2022 21:49
Гост

Затова не ги обичам гражданските дела, толкова примитивни, толкова селяшки. Друго си е да се занимаваш с наказателни и административни, да ти вдигат адреналина, да има напрежение. А в гражданските – някакви селяндурски истории.

Диана
Диана
12 април 2022 13:39
Гост

Ако бяхме на нивото на закона и на очакванията към съда и съдиите, нужда от тълкувателно решение в този смисъл нямаше да има.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 13:19
Гост

За пореден път ВКС откри топлата вода. И да -Земята е кръгла и се върти. Сега сериозно-колкото по бързо ВКС се отърси от екзотиките на Белазелков, толкова по добре за правораздаването.

Лозан
Лозан
12 април 2022 13:10
Гост

Поздравления за решението им.

Димитров
Димитров
12 април 2022 13:09
Гост

Очакваше се решението да бъде точно такова.

Христо
Христо
12 април 2022 13:05
Гост

Добре е , че се уеднакви практиката по този въпрос.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 13:02
Гост

Браво. Време беше да излязат с някакво решение.

Anonimen
Anonimen
12 април 2022 13:05
Гост

Струваше си чакането от една година по това дело.

Дениче
Дениче
12 април 2022 13:02
Гост

Чудесна новина. Отне им време

Ники
Ники
12 април 2022 13:06
Гост

Този път даже като че ли се справиха доста по-бързо.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 13:02
Гост

Имах приятел, който имаше определено проблем заради различното тълкуване.

Михаил
Михаил
12 април 2022 13:07
Гост

Е, сега се надявам вече да не се стига до там.

Есмира
Есмира
12 април 2022 13:01
Гост

Казусът беше много сериозен и се радвам, че има развитие по него.

Kiki
Kiki
12 април 2022 13:08
Гост

Време беше.

Рущев
Рущев
12 април 2022 13:01
Гост

Да, хубаво е да се уточни за да не се застъпват различни виждания и човек да се чуди сега на какво има право и на какво не. Закона трябва да е еднакъв за всички, а не да се крепи на тълкуването на този или онзи. Защото това води и до корупционни практики.

Дичо
Дичо
12 април 2022 13:08
Гост

Безспорно е така.

Темелко
Темелко
12 април 2022 13:00
Гост

Идва в много подходящо време това решение.

Машкова
Машкова
12 април 2022 13:00
Гост

Ще е от полза за делящите

Мишева
Мишева
12 април 2022 12:59
Гост

Добре, че стана ясно

Пашова
Пашова
12 април 2022 12:59
Гост

Логично