Какво се крие зад длъжността „специалист“ в общата администрация и редно ли е той да получава по-висока заплата от деловодителите и секретарите, които са в най-голяма помощ на съдиите. Този въпрос беше обсъден днес от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) при одобряването на Класификатора за длъжностите в администрацията на съдилищата във връзка с гласуваното преди две седмици увеличение на възнагражденията с 10% от 1 януари 2022 г.

Той беше поставен от Даниела Марчева. Тя обърна внимание, че след актуализацията най-високата заплата за деловодители и секретари става 1187 лв., докато за специалистите в общата администрация е 1617 лева. „Специалистите обикновено са служители, които сканират документи и работят на ксерокса. Много е несправедливо съдебните деловодители и съдебните секретари, особено деловодителите, които вършат много и отговорна работа, помагат на съдиите, изискват се повече умения и квалификация, отколкото да преснимаш материали, да вземат по-ниска заплата от тези специалисти“, заяви Марчева. И допълни, че на длъжността „специалист“ се назначават и счетоводители, управители на сгради, служители „Човешки ресурси“. Тя попита дали е възможно да се направи корекция в класификатора, за да има справедливост във възнагражденията на тези три длъжности.

Би трябвало да има някакво открояване на съдебните деловодители и съдебните секретари. Те не могат да бъдат с по-ниска заплата от служители, които сканират материали. Размерът на възнагражденията трябва да бъде обърнат“, каза още Марчева като сподели, че се чуди какъв да е механизмът, за да се случи това.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков отбеляза, че ако се прави диференциация, деловодителите и секретарите „не трябва да бъдат в един и същи кюп“ с общата администрация. Той добави, че разликата при най-високите възнаграждения е около 400 лева и че няма как заплатите да бъдат изравнени, а по-скоро съотношението трябва да бъде обърнато. По думите му обаче първо трябва да се изясни дали наистина специалистът в общата администрация само копира документи, т.е. да се види каква е длъжностната му характеристика.

Атанаска Дишева и Олга Керелска също поискаха най-напред да се събере допълнителна информация за длъжността „специалист“, после да се прецени дали има бюджетни средства за промяна на възнагражденията.

От съдебната администрация деловодителите са най-сериозно натоварени и ангажирани с правораздавателната дейност в съдилищата. Да не говорим, че им се възлагат и други функции. Да се събере допълнително информация – точна и конкретна, и да се видят какви са финансовите възможности. Тогава да решим този въпрос, който не го решихме по време на целия ни мандат“, каза Керелска.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев на свой ред заяви, че той трябва да бъде обсъден не само от бюджетната комисия, но и от „Съдебна администрация“. Той допълни, че по всяко време може да се промени таблицата със заплатите, ако се окаже, че специалистите всъщност само копират документи, но първо кадровиците трябва да разполагат с информация.

Боян Новански, който е председател на комисията „Съдебна администрация“, обаче изтъкна, че специалисти има във върховните и апелативните съдилища и то във връзка с други дейности, тяхната работа не е да снимат, а била специфична.

Думата взе и Севдалин Мавров, за да опровергае думите на Марчева. Той изтъкна, че специалисти са дърводелците, водопроводчиците, хората, които се занимават с парното и върховните съдилища не могат да останат без тези служители.

Това са технически длъжности и ги има в класификатора, те не се покриват от специалист в общата администрация. А дали са служители, които сканират документи – аз имам пряк пример от Софийския апелативен съд. Още преди да встъпя като член на ВСС, деловодители от САС ми дадоха пример със специалист, който само сканира. Независимо от това, тези, които са най-пряко ангажирани с правораздавателната дейност и стоят най-отгоре в йерархията по квалификация, са деловодителите и секретарите, изключвам съдебните помощници“, каза Марчева.

Новански отново обърна внимание, че специалистите се занимават със съвсем различни дейности като например с обществените поръчки. Освен това, допълни той, за тази длъжност е нужен поне двугодишен опит, докато за деловодителите и секретарите няма такова изискване.

Георги Чолаков, след като беше провел разговор със служители от администрацията на ВАС, обясни, че в съда има трима специалисти – единият е по обществените поръчки, другият е счетоводител, а третият – поддръжка на съдебните сгради.

Ако няма парнаджия в Съдебната палата, ако спре токът поради някакви причини в сградата, ако се пръсне водопровод – какво се случва? Това са специалисти към ВКС и ВАС“, добави Мавров. Той повтори, че част от специалистите се занимават с обществени поръчки.

Марчева поясни, че в класификатора има отделна длъжност работник – поддръжка сгради.

А Керелска заяви, че не може в една графа да се слагат дърводелците и обществените поръчки. „Не всеки ден се разваля прозорец или шкафчето на съдията“, каза тя.

В залата беше поканен служител от администрацията, който обясни, че се изисква средно образование както за деловодителите и секретарите, така и за специалистите, които включвали служители „Човешки ресурси“, счетоводители, касиери, управители на сгради, поддръжка на сгради, специалисти по информационни технологии, шофьори и др. Служителят посочи, че административният ръководител преценява дали един човек да бъде специалист, който да е и шофьор, или само шофьор.

Тези думи предизвикаха възмущението на Драгомир Кояджиков, който заяви, че ако шофьор бъде назначен за специалист, то тогава заплатата му се увеличава с 500 лева, с което той няма как да е съгласен. Според Кояджиков така се заобикаля таблицата с възнагражденията в съдебната администрация.

Както вече стана ясно, заплатата на специалиста е до 1617 лв., а длъжността „шофьор“ е на отделен ред в класификатора и възнаграждението му е до 1139 лв.

Заради тази нова информация Кояджиков предложи комисията „Съдебна администрация“ да извърши проверка във всички съдилища – да се установи къде има длъжност „специалист“ и какви дейности изпълняват назначените хора. И ако се налага, после тази длъжност може да бъде премахната, каза той.

Кадровиците се обединиха около мнението, че няма как да намалят заплатите на специалистите, а ако се закрие пък тази длъжност, вече ще трябва да се прилагат други разпоредби от Кодекса на труда.

На този етап обаче по предложение на Атанаска Дишева колегията прие класификатора така, както е беше предложен от бюджетната комисия, но възложи на ресорната комисия в едномесечен срок да събере информация в кои съдилища има специалисти, какво се крие зад тази длъжност и какви са заплатите. След това вече ще решава дали да я запази, или не, и необходима ли е актуализация на класификатора и съответно на кои заплати.

83
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гост
Гост
23 август 2022 16:30
Гост

Защо всички забравят призовкарите. Те също са специализирана администрация, а са с най-ниските възнаграждения. Започват с минимална работна заплата+20 лв. /съгласно Класификатора/.Изключително натоварени, по цял ден по адреси, без значение от климатичните особености на времето и без да знаят на какви хора ще попаднат. Често са заплашвани и бити от агресивни клиенти и кучета, но незнайно защо са най-неглижираните съдебни служители от ВСС.

123
123
05 юли 2022 14:40
Гост

Поне с още 10 процента трябва да бъдат вдигнати заплатите в съдебната система. Действително положението е сериозно. Инфлацията отдавна мина 20 %. Тази зима ще е тежка.

De jure
De jure
23 август 2022 9:11
Гост

Вие сериозно ли мислите това?!?

Недоволен
Недоволен
05 юли 2022 13:40
Гост

Заплатите наложително трябва да се вдигнат!!! Почваме да ставаме за подигравка. Мизерията натежава , а горестоящите само констатират без резултати !

Alex
Alex
23 август 2022 9:14
Гост

Вземате едни от най-високите заплати в държавата, замислете се малко. Само парите за дрехи са ви над 3000 лв и повярвайте ми това обществото не го знае!

Анонимен
Анонимен
16 май 2022 20:09
Гост

И какъв е резултатът от проверката? Ще станат ли секретарите и деловодителите специалисти? Тръпнем в очакване на резултатите от проверката. Интересно ми е какво ще измислите, за да не актуализирате класификатора и да не увеличите възнагражденията на действителните участници в съдебния процес – секретари и деловодители.

Комплексите на бивш служител
Комплексите на бивш служител
14 април 2022 17:35
Гост

Цялата интрига е по повод комплексирането на Марчева , която е бивша експертка , т. е. администрация и се срамива от биографията си ! Пак тя уволни статистиците все на нея не й е угодно всякаш тя е безупречна била като администрация или магистрат

Той
Той
13 април 2022 13:44
Гост

Всички работим за Държавата, само, че Вие знаете защо…? И ние Ви плащаме заплатите за да ни съдите с повод и без повод…
Засрамете се …
Увеличиха Ви заплатите със задна дата…
ЗАЩО…Какви отговорности чак толкова имате….

Той
Той
13 април 2022 13:40
Гост

Има, няма по 4000 лв. За дрехи

Аз секретарката
Аз секретарката
13 април 2022 13:08
Гост

Понеже е много лесно да си секретар в системата, ще ви кажа какво е описанието на НИП за длъжността:
„Да има такта на дипломат,
издръжливостта на магаре,
да мени цвета си като хамелеон,
да бъде ентусиазиран като търговски представител,
точка като Слънцето,
бърз като светлината,
с ум на Айнщайн,
със състраданието на майка
и търпението на Йов“ ……..

Колеги!
Колеги!
13 април 2022 10:32
Гост

Обръщам се към Вас с особено притеснение. Всеки съдебен състав се състои от съдия, секретар и деловодител. Едно единствено изказване от рода на …“Защо аз, това не е моя работа“… обезсмисля целия процес! Докога ще се делите? Работата и без това е доста и не си заслужава това разцепление. Работете заедно, помагайте си, не е толкова трудно. Докато се карате и плюете толкова злостно, в медийното пространство, нещата няма да се получават. Трудовия ми стаж в системата е достатъчно дълъг и мога да кажа, че не се страхувам от извънреден труд, от поемане на отговорност. Съгласна съм, че парите трябва… Покажи целия коментар »

Спиро
Спиро
13 април 2022 6:11
Гост

Защо тук се делите и карате – секретари и деловодители?
Това е администрацията, без която съдът не може. Може без абсолютно всеки един, освен без вас и счетоводителя, като съдебна администрация.
Трябва и някой да чисти, но може да е фирма.
За малък съд това е достатъчно. За голям е нужен и архив и толкоз.

Пак дискриминация
Пак дискриминация
14 април 2022 17:31
Гост

Защото Марчева се прави на интересна и актуална , но не вдига заплата на хората толкова години, а създава интриги Марчева Марчева от Сусерлево тя е страшилището за администрации , разбира се защото произлиза от там , Пт администрация и е комплексирана

vox
vox
12 април 2022 19:31
Гост

А с въвеждането на ЕИСС работата съвсем стана песен и за секретари, и за деловодители. Всички обслужваме свещената крава в съдебната система – ЕИСС, да се свети името й – с цената на скъсаните си нерви. Никой нагоре по върховете няма ни най-малка представа какво коства това безумие ЕИСС на всяка стъпка, не само в зала. Слезте от Олимп, пък влезте в зала и постойте един заседетелен ден с 15 дела до секретаря. Вижте на практика кое как се случва, колко време отнема, какви нерви коства, отбийте се в някое деловодство, пък после разсъждавайте по скапания класификатор, дето е на… Покажи целия коментар »

Т. О.
Т. О.
12 април 2022 20:11
Гост

На никой не му пука и определено никой не се интересува, важно е рабитата да върви, да няма грешки и куп други изисквания, а с цената на какво се постига това, никой не го интересува. Напротив задълценията стават все повече и повече и повече, изискванията също, само задължения и недоволство, колкото и да си харесваш работата в един момент виждаш, че труда ти е неоценен.
„Мотивацията е голяма“.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 15:37
Гост

По повод на дърводелските специалисти мога да кажа, че когато идват започват с оправдания, „нямаме материали“, „нямаме инструменти“, и така с подръчни неща, каквото стане, стане.
По повод на специалистите по парното отопление, ако стане авария, дали ще я отстранят, или ще се повикат фирми, които да сторят това, а специалистите ще стоят и ще гледат отстрани, даже може и акъл да дават.
„СПЕЦИАЛИСТ“ – звучи гордо ……, пълна пародия до момента.

Спиро
Спиро
13 април 2022 6:06
Гост

А виждате ли им очите на специалистите по парното и дърводелството?

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 15:18
Гост

От 15 години съм съдебен секретар и никога в моята практика не се е случвало деловодител да поиска да заеме длъжността съдебен секретар. Нали много работа имат…..? Софийски Градски Съд е най-натоварения съд , с най-много дела и трябва не само да влезем в графата специалисти, а да се промени таблицата за цялата страна, според натовареността. На секретаря вмениха и задълженията да пише изпълнителни листа, писма, съдебни удостоверения, обезпечителни заповеди на „работните деловодители“.

Колежка
Колежка
12 април 2022 16:04
Гост

Колежке, аз от 24 години съм съдебен секретар и в моята практика също деловодител не е ставал секретар. Обратното обаче се е случвало, няколко колежки секретарки станаха деловодителки.

123
123
12 април 2022 16:43
Гост

И при нас е така. Никога деловодител не е пожелал да стане секретар, но и не спират да омаловажават труда ни. Едно е да си седиш на бюрото и да си работиш делата, друго е съдията да ти стои на главата в залата и да чака да му качиш разпита в ЕИСС, за да го разпечаташ от програмата или да качиш спогодбата при гражданските дела по време на заседанието. Така че като сте толкова натоварени деловодителите, вземете станете секретари, а ние ще заемем вашите места. Изобщо няма да се оплаквам от работата, поне ще я работя спокойно, а не под… Покажи целия коментар »

Д.Н.
Д.Н.
12 април 2022 18:43
Гост

Ако си мислите, че като сте деловодител съдията няма изисквания към вас, не ви седи над главата, не ви търси, не ви поставя задачи,и не се работи под напрежение, няма бърза работа и много други неща значи изобщо не сте запозната с работата в деловодствата.

Д.Н.
Д.Н.
12 април 2022 18:30
Гост

А преди да ви вменят задълженията да пишете изпълнители листа, писма, съдебни удостоверения и т.н. какво друго освен протоколите правихте?

Валя Апостолова
Валя Апостолова
28 февруари 2023 21:39
Гост

Освен изброените ще добавя и Заповеди за изпълнение по чл 410 ГПК и чл 417 ГПК, определения от закрито съдебно заседание – изпращане по подсъдност, прекратяване поради настъпила смърт на длъжник, разпореждане за издаване на изпълнителен лист и още и още … със основно трудово възнаграждение на съдебния секретар, колкото на чистачката, на която не се събрат и два часа работа за деня!

123
123
12 април 2022 15:17
Гост

Истината е, че заплатите в системата са ниски. Възнагражденията на деловодители и секретари бяха надминати от възнагражденията на продавач-консултантите и това е срамно. Не казвам, че техния труд е по-малък и че не заслужават парите си, но отговорността и естеството на работа е абсолютно различна. При нас за последните няколко години са напуснали 6 съдебни секретаря и 1 деловодител, което е страшно голямо текучество. Заплатите ни от доста години не са атрактивни, а работата се увеличи в пъти повече с въвеждането на ЕИСС. ВСС трябва да се замисли за поне още едно 10%-но увеличение на заплатите в съдебната система примерно… Покажи целия коментар »

Той
Той
13 април 2022 13:49
Гост

Ниски заплати…?
Вие имате ли идея какви са заплатите в други държавни служби и на какво натоварване са подложени…? За отговорностите също!

123
123
13 април 2022 14:39
Гост

Да, в НАП и НОИ с моя стаж над 2000 лв. заплата и ДМС на всяко тримесечие и ви говоря за служители в КОЛ център, които само вдигат телефон, а новоназначен младши учител, който все още не е завършил, с малко над 1400 лв. основна заплата, медицинска сестра с моя стаж с последното увеличение над 2000 лв. заплата, санитар с новото увеличение 900 лв. заплата и т.н. Най-мизерни са заплатите в МВР и Съдебната система. За сравнение нов служител при нас започва на 800 лв., а останалите с последното увеличение вече сме с 1187 лв заплата. УАУУУ страшно много пари,… Покажи целия коментар »

666
666
13 април 2022 16:59
Гост

нито имам идея, нито ме интересува какво става в другите държавни служби, които не спират да си вземат тримесечните бонуси, а ние сме с мораториум от 2007 година. Като не им изнася в техните служби, да идват при нас. Текучеството е голямо. Места има. Да се облажат малко, ама не искат. Или като дойдат млади хора, стоят по три месеца и напукат. От 18 години чукам по клавиатурата, че и работа в къщи си нося, защото срокът все е вчера. Я поседете 6 часа на стол, движете в темпо пръстите на ръцете си, па да ви питам кон боб яде… Покажи целия коментар »

няма оправия
няма оправия
12 април 2022 15:08
Гост

Дайте пари на хората стига сте се вглеждали в беднотията !!! То е ясно на всички в системата, че работа е много и непосилна, а парите малко. Не дайте да говорите небивалици от рода на- напусни тогава като са ти малко. Все има човешки и житейски проблеми които с го довели на тази работа. Не е правилно да се омаловажава работата на специалистите, защото и в деловодствата си има хора , които не работа а се шляят, но ги държат. Просто дайте пари на хората, но и за това трябва бюджет, а откъде ?

Марчева, а Дишева аааа ехххх момичетаааа
Марчева, а Дишева аааа ехххх момичетаааа
12 април 2022 14:20
Гост

Иска ми се Марчева, Дишева, Керелска…. да кажат с какви конкурси станаха магистрати, после стигнаха до върховни нива, че са толкова ерудирани и принципни. Не е ли валиден принципа, че като знам какъв съм юрист ме страх да ида на лекар …… ? Писан ми от тия женици и съжалявам, че точно такива ни управляват системата и лицемерно се правят на вода ненапита…. Не че мъжките индивиди в съвета са по- добри, но поне си мълчат и не се пъчат толкова , за да им лъснат …. Морала, общата култура и юридическа такава… Защо ли Дишева не си стоя във… Покажи целия коментар »

Марче, Марче що си не стоя на китното село..
Марче, Марче що си не стоя на китното село..
12 април 2022 14:13
Гост

Как не я е срам Марчева, да поставя такъв въпрос по такъв популистки начин. То пък и едни заплати едните били около 1 200 другите по около 1 600 лв. Аман бе Марчева от сиромахилски лозунги. Още повече , че самата Марчева е била служител в администрацията и по доста странен начин се е издигнала до магистрат и вече член на ВСС. Ама много странен начин. Сега тя и другите като нея са най- силно викащите белким не забележим , колко не става , а да ахнем колко е печена. Проблемът си е в ниските заплати , които доста години… Покажи целия коментар »

Ки.
Ки.
12 април 2022 11:37
Гост

Колежке, я по-полека с кардиналните изводи кой за какво ставал! Истината е, че и при двете длъжности има специфика, а като съдебен служител това би трябвало да ти е добре известно. Никога не съм била съдебен секретар, но те уверявам, че без всякакъв проблем мога да те заменя в залата 🙂 И не само аз. Така че, въпреки претенциите си, недей да подценяваш колегите си, да омаловажаваш възможностите, капацитета и работата им, и да се смяташ за незаменима. Няма такива хора – независимо от длъжността, която заемат. От писаното не е трудно да се досетим, че работиш в СРС. И… Покажи целия коментар »

безименен
безименен
12 април 2022 11:33
Гост

Крайно време е да се намалят заплатите на т.нар. „специалисти“ в съдебната система. За работата, която вършат, прекалено голямо е заплащането им. За обществените поръчки работата се възлага на съд.администратор и гл.счетоводител. Всички останали специалисти от обща администрация, трябва да получават по-ниски заплати от натоварените по цял ден секретари и деловодители. Особено човешките ресурси и счетоводители, пък и пиарите, какво правят по цял ден………, но нали са с връзки, на някои висшестоящи са хора, как ще им пипнат заплатките, дето се чудят какво да правят цял ден.

123
123
12 април 2022 10:02
Гост

Защо си мислите, че е много лесно да си съдебен секретар и че да си деловодител е по-тежко. Аз, уважаеми деловодители, мога да стана деловодител, но вие не можете да станете съдебен секретар, не можете да влезете в съдебната зала и да вършите моята работа. Това се наричат специфични умения. В деловодствата ви взимат от кол и въже, все наши и ваши, дъщери, снахи, внуци и само си предавате важности. Не случайно много секретари станаха деловодители, защото видите ли е много трудно и натоварено. Най-натоварващо, най-стресиращо е да си съдебен секретар и тази длъжност трябва да получава по-високо възнаграждение от… Покажи целия коментар »

Т. О.
Т. О.
12 април 2022 19:45
Гост

Вие серозно ли пишете тези неща? Бих Ви поканила в деловодство да присъствате дори и само за един работен ден. Не мисля, че ми се пише толкова за да изброя задълженията на деловодителите, а и мисля че трябва да сте запозната с тях, ние в деловодство отлично знаем задълженията на секретаря. Относно изслушването на проблемите на хората, нека не забравяме, че в деловодствата се правят справки по цял ден и това забавя и отежняв процеса на работа изключително много. Задълженията на секретаря не са вменени от деловодителя, че вечно да са недоволни, когато им се предостави нещо, което е тяхно… Покажи целия коментар »

То Т.О.
То Т.О.
12 април 2022 22:19
Гост

Не знам защо някои деловодители си мислят, че секретарите не правят справки. Явно в сайта на дадения съд трябва да се изтрият телефоните на секретарите. Това, че секретар е направил справка на някой адвокат, примерно, по телефона или на свидетел, който пита за часа на заседанието, а не са го препратили към деловодство, е изключено да се отчете от дадения деловодител. Понеже е много тежко да правиш справки за страните, доклад на съдията, както и да пускаш призовки и съобщения, само ще отбележа, че пишеш часове наред в съдебната зала, след това обработваш протокол. През това време съдията се присеща… Покажи целия коментар »

Николова
Николова
12 април 2022 9:46
Гост

Абсолютно права е Даниела Машева, но ВСС трябва да се заеме и със прерайонирането на съдебните райони в страната!
Хора няма, а във всеки град – съд и прокуратура!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 април 2022 8:53
Гост

На-обичам тази длъжност-„специалист“. Функциите й могат да варират от чистач и шофьор до секретарка на шефа, ТРЗ и оперативно счетоводство. Много добре се прикрива бедзелието на някои хора, които получават стабилни заплатки за да се отчетат пред държавата, докато въртят бизнес навън и току-виж издействали нещичко по някоя обществена поръчка. Както е модерно да се говори – публично-частно партньорство развиваме.

Fhjj
Fhjj
12 април 2022 8:27
Гост

Най-несправедливо е със съдебните администратори – най-скъпо платените секретарки у нас.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 10:07
Гост

Имате грешка! Съдебните администратори, които познавам, няма да пипнат секретарска работа ! Скъпо им плащат , за да не правят нищо!

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 7:36
Гост

А защо ВСс не се занимаят с длъжността “главен счетоводител” в Районна прокуратура? Какво точно работи той и каква заплата взема?

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 23:39
Гост

Много сте заблудени, ако си мислите, че работата на секретаря е по-лека от тази на деловодител. Вие със сигурност не сте съдия в свръх натоварен съсд. След 18 дела на един засед. ден не си усещаш ръцете, пръстите, не чуваш и не виждаш. Не можеш да си тръгнеш в 17 часа или да отидеш да пушеш, както правят другите служители. На следващия ден – пак същото, а след това оправяне на протоколи, призоваване, класиране, издаване на изп. листа.

Запознат
Запознат
11 април 2022 23:24
Гост

Какво е Секретарката само една машинописка- каквото чува това записва, а работата на деловодителите-работят ужасно разнообразна работа.

По-запознат
По-запознат
11 април 2022 23:37
Гост

Очевидно не сте достатъчно запознат! Секретарите вършат и половината от работата, която вършат деловодителите.

Развълнувана
Развълнувана
12 април 2022 19:58
Гост

Моля да се обосновете, относно извършването на полвината от работата на деловодителите от секретар?!
Толкова се вълнувам от такива смислени коментари, ако ме разбирате правилно. Секретарите вършат това, което им е вменено, като задължение не от деловодител, а по правило, не мисля, че биха свършили нещо ‘ей така’на добра воля.

...
...
13 април 2022 7:53
Гост

Под „половината работа“ имам предвид, че работата на секретаря и работата на деловодителя се припокриват донякъде. А колегите Ви секретари, когато вършат нещо на добра воля, едва ли ходят да „бият тъпана“, за което.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 9:09
Гост

Алоооо, запознатият, толкова ти е културата и познанията, за да пишеш жлъчния си коментар. Или пък си някой „специалист-деловодител“?

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 22:05
Гост

Прави ми впечатление, че в последно време много се коментира изключително мизерното възнаграждение на деловодителите и секретарите и високото им натоварване. Дали това не се дължи на изключително ниския брой кандидати на конкурсите и все по увеличаващия се брой напуснали системата. Съвсем скоро ще се отлагат заседания поради липса на съдебни секретари. На конкурсите по 3-4 кандидата и те не могат да пишат. Положението е страшно, ама вие продължавайте да давате 1617 лв на шофьор и 1187 лв. на секретар.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 22:31
Гост

нищо страшно няма, и без това длъжността съдебен секретар следва скоро да отпадне напълно с новата ЕИСС. Няма пречка за всяко съдебно заседание да се прави аудиозапис, / както в момента по ГПК/, който да се прикрепя като звуков файл към електронното досие. Това спокойно може да го върши състава. В много държави длъжността съдебен секретар не съществува изобщо.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 23:36
Гост

Аудиозапис може да се прави само с изричното съгласие на всички участници в процеса. Масово самия съдебен състав не позволява пускането на запис, дори за ползване от секретаря за изготвяне на протокола. Да не говорим, какво би се случило, ако звукозаписът не се получи. Към настоящия момент не ми е известно ЕИСС да позволява прикачане на звуков файл. А защо си мислите, че работата на секретаря е само писането в зала, та то е съвсем малка част от задълженията му.

съдебен секретар
съдебен секретар
12 април 2022 11:29
Гост

Много сте заблуден. Да сте чувал някой адвокат или страна по делото да иска ЗВУКОВ ФАЙЛ, а не протокол от съдебното заседание?! Защото на мен страните по делата ми искат протокол, нищо друго. А това съдиите да си прикрепят звуковия файл просто е голям смях. И като започнат да пишат мотиви по едно дело с 10 заседания, колко файла ще прослушат, за да цитират свидетелски показания примерно? Не се излагайте с такива коментари. В чужбина може да е така, но тук не е.

Antoniq
Antoniq
11 април 2022 21:23
Гост

Благодарим Ви Д.Марчева. За първи път някой да забележи колко неадекватни възнаграждения получават секретарите и деловодителите за изключително тежкия както физически, така и психически труд. Държавата и най-лошият работодател.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 21:16
Гост

Крайно време е да се премахне разликата в заплащането на деловодители и секретари от СРС и същите длъжности в СГС, САС, ВКС, защото тези от СРС са в пъти по-натоварени от колегите им в горните инстанции, а служителите не са съдии, за да се каже, че разглеждат и решават по тежки и сложно дела. Деловодната и секретарска работа зависи от броя на делата в съотв. орган на съд. власт. Що се касае до размера на възнагражденията на деловодител и секретар в СРС е по-ниско от това на дългокрака секретарка в голяма фирма, съвместяващ длъжност на … сещате се. Касаещо специалистите,… Покажи целия коментар »

Vanilla ice
Vanilla ice
11 април 2022 20:41
Гост

Е най-накрая се сетиха за този проблем. От години служителката, която заличава лични данни в съдебните актове взима по-голяма заплата от деловодителите, които вършат и съдийска работа. Браво на Д.Марчева, че поставя този проблем.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 19:10
Гост

Назначете проверка и за атестирането на служителите и там има какво да ви изуми.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 18:59
Гост

Мен като съдебен секретар не ме интересува колко заплащат на дърводелец, парнаджия или шофьор. Работя толкова, за колкото ми плащат. Страните искат протоколи на мейл – няма, искате написани грамотно протоколи – няма, искате бързина в обработката на протоколи – няма.

Деловодител
Деловодител
11 април 2022 18:56
Гост

Мен лично много ме дразни пиарката. Голямо стоене по цял ден, за което взема и съответно голяма заплата.

Лазар
Лазар
11 април 2022 18:37
Гост

Даниела Марчева отново ръси недомислици.

Ку-ку
Ку-ку
11 април 2022 20:43
Гост

Ейй, много завист, много нещо… Айде спрете да ръсите злобни глупости от една клета завист…

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 18:27
Гост

ВЪПРОСЪТ Е ВАЖЕМ, КАКТО И ТОЗИ ЗА НОЖИЦАТА В ЗАПЛАТИТЕ НА МАГИСТРАТИТЕ. ТАМ КАКВО СТАВА. КОГА ЩЕ СЕ ЗАДЕЙСТВА ОНАЗИ КОМИСИЯ И ЩЕ ИЗЛЕЗЕ С НЯКАКВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. ПОЛОЖЕНИЕТО С НОЖИЦАТА В МСГИСТРАТСКИТЕ ЗАПЛАТИ ОТДАВНА ВЕЧЕ Е НЕТЪРПИМО.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 17:45
Гост

Дискусията във ВСС отново е била „смислена“, „полезна“ и заредена с много мъдри мисли. Да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли?

Спиридон
Спиридон
11 април 2022 18:39
Гост

Те за пореден път стават смешни.

Един от многото, който им плаща заплатите.
Един от многото, който им плаща заплатите.
11 април 2022 17:02
Гост

Какви ли не синекурни длъжности има в съдилищата, създадени единствено и само да се назначат определени хора на държавната хранилка. Всичките обаче недоволни, че им били ниски заплатите, а какъв е коефициента им на полезно действие няма никакво значение. Нали се харчи държавната пара, няма да се прави сметка я. По същата логика не считам, че е нужно да има толкова раздут щат от магистрати, също на държавна хранилка, като качеството от свършената им работа в повечето от случаите е ниско. За какво плаща данъкоплатеца ?За да могат една шепа богоизбрани да се носят на гърба на народа, които да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 18:55
Гост

Изглежда сте извън съдебната система и не сте наясно с работата ни. Само за информация аз все още съм на работа, а сега е почти 19:00 часа. На длъжност съдебен секретар съм. Започвам в 8:00 часа. Плаща ми се за 8-часов работен ден. Допълнителните 2 часа са за благото на държавата,не ми се заплащат. Така са почти всички съдебни секретари в нашия съд, просто сме малко и изнемогваме. Три дни по ред съм в заседания -днес 8 дела първа инстанция, утре 13 дела втора инстанция и в сряда 9 дела първа инстанция. Ако сте от системата ще разберете колко много… Покажи целия коментар »

Един от многото, който им плаща заплатите.
Един от многото, който им плаща заплатите.
11 април 2022 19:09
Гост

Ами ако не ви устройва работното време и заплащането, пробвайте се в частния сектор, да видите там как се вадят парите.

Бивш секретар
Бивш секретар
12 април 2022 9:11
Гост

Защо не пробвате и Вие в съдебната система, но не на коя да е длъжност, а на длъжност „съдебен секретар“?!
Идея си нямате от работата нито на секретар, нито на деловодител.

123
123
11 април 2022 16:57
Гост

Сеги ли се сетихте? Хора, които се шлаят по цял ден из сградите и се чудят каква работа да им намерят, за да им запълнят времето, получават повече от хората, които вършат същинската работа в помощ на съдиите. Това са съдебните секретари и деловодители. И това че се изисква средно образование може да се постави под въпрос. Да, посочва се че се изисква завършено средно образование, но през последните 10-15 години се назначават само с висше образование, дори завършили специалност „право“. Крайно време е да се обърне внимание на тези две длъжности, защото в много случай заменят съдията, особено като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 16:44
Гост

Това са занимавки на ВСС докато се чака старта на „съдебната реформа“.

Филип
Филип
11 април 2022 18:41
Гост

Този старт се отлага за сетен път.

Светеца
Светеца
11 април 2022 16:36
Гост

Някой да каже на поканената служителка от администрацията, че за счетоводител и ИТ, изискванията са далеч над средно…, а именно висше.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 18:25
Гост

Ти млъкни, че ви знаем айтитата какви сте. Висше на хартия, но повечето некадърници, които не могат да изкарат и лев в частния сектор, където компютърен специалист, който си разбира работата изкарва пет пъти повече. Тук идват само некадърниците, които в частна фирма няма кой да ги вземе. Пък счетоводителите имате работа точно три дни в месеца.

Абс
Абс
11 април 2022 19:47
Гост

Служителката е права,тъй като само за главен счетоводител се изисква висше. Длъжностите от младши до главен специалист-счетоводител се изисква максимум средно образование с икономическа насока. За проверка има доста обявени и приключили конкурси за подобни длъжности в съда и прокуратурата и там се вижда изискуемото образование.

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 16:33
Гост

А къде може да се намери този прословут Класификатор за длъжностите в администрацията на съдилищата?

Ангелина
Ангелина
11 април 2022 16:13
Гост

Казуса е сериозен.

Фаедон
Фаедон
11 април 2022 16:12
Гост

Ами няма друг начин, такава е системата

Анонимен
Анонимен
11 април 2022 16:12
Гост

Където и да е секретарката обикновено не взема най-много. Тя е там за да се старае да се развие и да иде на по-висок пост.

Чапорски
Чапорски
11 април 2022 16:12
Гост

Трябва да се вдигнат парите и на секретари и деловодители

Павлета
Павлета
11 април 2022 16:11
Гост

От кога тези, които помагали най-много трябвало да получават повече от други? От край време тия дето се гърбят най-много и вършат черната работа НЕ получават най-много. Най-много получават „главите“ на короната, бизнеса, фирмата, както искате го наричайте.

Станимира
Станимира
11 април 2022 16:10
Гост

Това сериозен въпрос ли е и сериозно ли е обсъждано?

Борис
Борис
11 април 2022 18:44
Гост

Явно да.

Мерудийчо
Мерудийчо
11 април 2022 16:10
Гост

Колкото си по-квалифициран, логично е да вземаш повече пари. А тези дето помагат най-много са просто секретарки. Секретарката в една компания не получава най-много нищо, че помага най-много на шефа

Даниела
Даниела
11 април 2022 16:09
Гост

Абее…дават ли ти – взимай, гонят ли те – бягай.

Емералд
Емералд
11 април 2022 16:09
Гост

Заслужили са си ги.

Tupe
Tupe
11 април 2022 16:08
Гост

Що е то програмист и защо получава повече от неврохирург и пожарникар…