Нямаме власт над „Барселонагейт“, твърде е възможно процесът по разследване на сметките и движението по тях да продължи с години. Това заяви директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов пред „Нова телевизия“.

По думите му проблемът бил наличието на много физически и юридически лица, които не са български дружества, офшорни компании с регистрации в чужбина, и получаването на достоверна и адекватна информация от самите офшорни компании и зони за наличието на сметките и за движението по сметките, бавело целия този процес.

Относно проверките за депутата от ДПС Делян Пеевски Спецов също не се ангажира със срок кога може да има резултат.

Той беше изслушан на закрито заседание на Комисията за борба с корупцията в парламента във връзка с имоти и сметки в чужбина на 38 висши държавни служители и магистрати, като той заяви преди дни, че НАП не е установила нарушения. Става въпрос за държавни служители, които не са декларирали пред КПКОНПИ сметки в чужбина. Запитан така ли е и затова ли е станало разминаването, той отговори, че те не са ги декларирали пред Висшия съдебен съвет (ВСС), след което главният прокурор е разпоредил проверка на ДАНС за установяване на такива разминавания.

Той разясни последователността на действията на оторизираните държавни органи по въпроса – има деклариране на определени обстоятелства, ДАНС проверява, казва какво е открила, след което връща доклад на главния прокурор, след което той разпорежда на НАП да се направи проверка през 2019 г. да се установи произход на средства, наличие на парични масиви, става въпрос за 38 души. В нито един не са установени нередности по случаите, които са подадени към НАП, посочи Спецов.

Повече вижте във видеото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar