l Три доклада писали гардовете на обвинителя по делото срещу Васил Божков

l Идентифицирали кола по маршрута му и мъж да го снима с телефон

Три доклада за сигурността на прокурор Ангел Кънев са писали гардовете му от Главна дирекция „Охрана“ от началото на годината, научи „24 часа“. Адресирани са до шефа на дирекцията, която е към Министерството на правосъдието.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че разследват закана за убийство към зам.-шефа на Специализираната прокуратура заради

намерено в

кабинета му

писмо с куршум

и изрезки на надписи „кръв“ и „информиран“ в него. Кънев е с държавна охрана повече от година заради други заплахи. (Защо – виж вляво).

Единият от докладите за сигурността му е заради мъж, забелязан да се навърта около сградата, където Кънев живее със семейството си. Съмнителният тип бил идентифициран при преглед на записите от камери в околността. Оказало се, че е подсъдим по дело за корупция в Специализирания наказателен съд, което е разследвано и внесено от Ангел Кънев.

Според запознати човекът, обикалял около дома на прокурора, е бившият главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов. През октомври 2018 г. председателят на агецията Петър Харалампиев, главният секретар Томов и още няколко души бяха арестувани за корупция – продавали документи за български произход на македонци, които после си вадили наши паспорти. Двамата заедно с бившия зам. икономически минисър Александър Манолев бяха санкционирани за корупция от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите в САЩ.

При друг случай охранителите на Ангел Кънев забелязали друг мъж, който го снимал с телефона си, докато прокурорът се спрял да говори с познат. Идентифициран е и автомобил, който често е следил обвинителя от спецпрокуратурата.

Засега не е ясно дали тези данни са били докладвани на правосъдния министър Надежда Йорданова и вътрешния Бойко Рашков.

След изявлението на прокуратурата за последната заплаха към Кънев с „кървавото“ писмо от правосъдното министерство призоваха случаят да не се политизира, а от МВР изразиха готовност да помагат при разследването.

Писмото със заплахата Кънев намира в сряда в едно от шкафчетата на кабинета си, което не бил отварял 10-ина дни. На плика пишело само кой е получател, научи „24 часа“. В писмото прокурорът намерил 9-милиметров патрон „Макаров“ и изрезки с печатни надписи. На хартиените бележки

били написани

думите „кръв“,

„информиран“, името на чужда държава и болнично заведение в столицата.

„24 часа“ научи още, че патронът не бил изстрелван. Такива преди време се ползвали от полицията, но вече били излезли от въоръжение. 9 мм патрон „Макаров“ е много характерен, той е малко по широк в диаметър – няколко стотни, което го различава от всички други 9 мм патрони за всички пистолети версии на Walther PP, които се продават у нас.

От името на държавата и на болницата Кънев трябвало веднага да се досети, че мишената е той. Негов пряк роднина носи име, характерно за страната, написана на бележката, а в посочената болница прокурорът ходел често, защото там се извършвали процедури на негов много близък човек. Медици споделиха с „24 часа“, че Кънев посещавал малкото си дете в болницата.

Негови колеги твърдят, че той е споделял съмнения, че заплахите може да идват от подсъдими, но неизвестни за широката публика хора.

Разследването за закана с убийство е в Софийската районна прокуратура.

През последната година многократно алармирахме за политически натиск върху институцията, върху магистрати и техните близки. Вече има и криминален натиск – в държава членка на Европейския съюз, магистрат получава заплахи за убийство за това, че си върши работата, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в четвъртък. Според нея целта е магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. За заплахите срещу прокурор Кънев ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните – членки на ЕС, САЩ и Великобритания.

Живота на Ангел Кънев пазят служители от Главна дирекция „Охрана“, към която премина Бюрото по защита, било по-рано към прокуратурата.

Всички магистрати, които са били под охрана от Бюрото за защита, след промяната в закона са преминали веднага под охраната на Главна дирекция „Охрана“, като видът на мерките за защита и охрана не е бил променян и е останал същият. Дори за много от тези магистрати физическата охрана е продължила да се осъществява от същите хора, обясни зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев след брифинга на прокуратурата за заплахата.

Службите на МВР имат пълна готовност да съдействат за разкриването на това престъпление. МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно-издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура, коментираха от вътрешното министерство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar