Полиция и прокуратура са по следите на багерист, унищожил пясъчни дюни на плаж ДБутамятаУ в Синеморец. За случая отново първи сигнализираха граждани в социалните мрежи. От РИОСВ Бургас обаче направиха спешна поверка, при която установиха, че действително има унищожени пясъчни дюни, които са защитени от закона.

Подал съм сигнали до прокуратурата и Министреството на туризма. Най-важното е да се установи нарушителят, заяви пред 24 часа шефът на екоинспкецията Павел Маринов. По предварителни данни засегнатата площ с пясъчни дюни на Бутамята е около 30 кв.м.

Крайно време е хората да разберат, че дюните красят плажовете ни, а не са някакви бурени, които трябва да се изкоренят“, коментира Маринов. Кадри на багер, койтоазаравнява пясъка на плажа Бутамята, бяха публикувани в социалните мрежи на 5 април. Сигнал до тел.112 пък подала Гергана Николова, която се натъкнала на тежката техника по време на разходка край морето. Според местния хотелиер Атас Атаасов обаче, на разорания пясък нямало дюни, а само тръни, които трябвало да се почистят за летния сезон. Той самият отрича да е пращал багер на ивицата.

Скандалът в Синеморец е поредният случай, при който с лека ръка се унищожава природно богатство по родното Черномоие. Все още без резултат е съдебният процес , който се точи вече няколо години по казуса със заравнена 100-година дюна в къмпинг Смокиня. Делото срещу подсъдимия за поръчителство Иван Нончев от Бургас и багеристът от Равадиново Манол Пазвантов веднъж бе върнато в прокуратуата заради проблеми в обвинителния акт и тепърва тръгва отново на първа съдебна инстанция. Скандалният случай бе оповестен в социалните мрежи в първите дни на 2019 г., а след публикации в медиите полицията се самосезира. Според обвинителния акт от вече прекратеното дело са били унищожили 1295 кв.м. бели, сиви и зараждащи се дюни в защитена територия на местността Каваци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar