• Италианката учи в Академията за военни пилоти, но я изключват.
  • Джулия се оплака, че е била бита и тормозена по време на обучението си в академията.
  • Джулия Скиф е родена до Венеция. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ, ДЖУЛИЯ СКИФ
  • Преди да я приемат в академията, Джулия била състезателка по лека атлетика.

Италианката е първата жена доброволка в специалните части на Международния легион

Джулия Скиф е на 23 години и е от община Мира, до Венеция. Преди 3 г. трябваше да завърши Академията на военновъздушните сили в Поцуоли и да вземе книжка за военен пилот. Заради конфликтите си с академията, чиито членове обвини в упражняване на тормоз и насилие, тя беше изключена. Така след избухването на войната в Украйна момичето потегли към Киев, записвайки се като доброволка в специалните части на международния легион. Италианката стана първата жена чуждестранен пилот, която се бие за освобождаването на Украйна.

„Плувам срещу течението. Докато мнозина бягат, аз се отправям към местата на военните действия“, казва Джулия.

В Италия тя е добре позната на милиони зрители заради одисеята си във Военната академия, обучаваща пилоти за въоръжените сили, която беше описана и от медиите. В началото на 2019 г. 20-годишната тогава Джулия декларира, че е била обект на тормоз и насилие от страна на съкурсниците си от академията по време на т. нар. ритуал за „кръщаване в полети“.

Всичко започва на 4 април 2018 г. Тогава трябва да се проведе ритуалът за посвещаването ѝ в професията на военен пилот в школата в Латина, където момичето се намира на обучение. Както е документирано и във видео, съкурсници я вземат от самолета – така предвижда традицията, след това започват

да я бият със

стоманени ленти

за 8 минути,

хвърлят я срещу крилото на един самолет, а после в басейн. Въпросният епизод след това бил определен от академията като типично действие за завършващи студенти. По време на въпросния ритуал младата жена

получава

наранявания по

гърба и задните си

части, от които ѝ

остават белези

за 20 дни. Въпреки че по време на ритуала момичето се моли на колегите си да спрат, никой дори и не помисля да го стори. Сцената се наблюдава и от висшестоящи на Джулия военни.

Младата жена изкарва курса, за да получи така мечтания лиценз за военен пилот. На предварителната селекция от хиляди кандидати тя е на четвърто място. Желанието ѝ да стане военен пилот е огромно, така че не иска току-така да захвърли кариерата си, още преди да е започнала. Затова разказва за случилото се първо само на баща си, бивш пилот от Военновъздушните сили. Той се изненадва безкрайно от всичко това и от своя страна го споделя със свой приятел и бивш колега, който е част от вътрешната йерархия в академията. Дадено е началото на вътрешно разследване, което обаче не довежда доникъде. От този момент нататък обаче започва и тормозът над Джулия. Наказват я и за най-малките неща, дори заради факта, че си сипва кафе.

Месеци наред момичето е обект на непрекъснат тормоз от страна на колегите си мъже. Така ѝ се събират наказания за лишаване от отпуск, достигащи 60 дни. Всичко това позволява на командирите ѝ да я изключат от академията без предупреждение на 6 септември 2018 г. заради „незадоволително военно поведение“. Лошата оценка на Джулия е свързана изключително с дисциплинарните ѝ наказания и не е съпроводена от никаква психологическа оценка.

След случилото се бащата на Джулия решава да покаже на бившите си колеги от академията

снимки и видео

от насилието,

упражнено върху дъщеря му. До този момент той се срамува да ги направи достояние, опасява се и да не навреди на кариерата ѝ.

След това академията обаче е тази, която сигнализира на Военната прокуратура за наличието на предполагаемо престъпление, извършено от няколко души. Така започва дело, по което 8 сержанти от 70-и отряд на академията в Латина са обвинени за насилие срещу колега.

Джулия обжалва изключването си пред Областния административен съд на Лацио, който обаче решава в неин ущърб.

През есента на 2021 г. и Висшият административен съд в Рим потвърждава постановеното от Областния съд и даже осъжда Джулия да плати съдебните разноски.

„Разбиха ми живота. Не искам подаяние, заслужавам справедливост“, коментира пред медиите италианката.

През ноември 2021 г. започна процесът срещу осмината обвиняеми за насилието над Джулия. На 2 май се очаква второто заседание.

Случилото се с нея стигна и до парламента, където на запитване министърът на отбраната Лоренцо Гуерини каза, че

следи с внимание

историята и

че ще бъде

безкомпромисен,

ако се окаже, че е имало действия, несъвместими с професионалната етика и със зачитането на човешкото достойнство. В защита на Джулия се изказаха и много депутати, видели видеото с ритуала „за кръщаване“. Историята ѝ беше разказана и от предаването за журналистически разследвания „Хиените“ на тв канала Италия Уно.

Освен, че се бие за Киев, в момента Джулия Скиф реализира и репортажи от мястото на военните действия за предаването „Хиените“. Тя ще продължи да прави това до края на мисията си в Украйна.

„Че прави репортаж, го разбрах чак сега“, каза бащата на Джулия – Дино, ден преди излъчването на 23 март на първия материал на дъщеря му. Той самият узнал, че тя заминава за Украйна, само дни преди самото отпътуване с автобус от Италия.

„Притеснен съм, но независимо от това съм горд от силната ѝ воля, въпреки че беше по-добре да си остане вкъщи“, казва бащата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar