Кралят на Испания Фелипе Шести подкрепи съдиите като „основен фактор за спазването на закона“. Той направи това по време на посещение в Каталуня в присъствието на съдията, осъдил 13 каталунски сепаратисти за бунт, предаде Франс прес.

„Осъзнавам, както осъзнаваме всички, колко трудна и високоотговорна е работата ви“, каза кралят пред нов випуск съдии на церемония по връчване на дипломи.

Фелипе Шести похвали работата на съдията като „последна гаранция на правата и основен фактор за спазването на закона“ и заключи: „Винаги ще можете да разчитате на доверието и подкрепата на Короната“, предава БТА.

Председателят на Върховния съд Карлос Лесмес намекна за каталунската криза с думите си към новите съдии: „Вашите колеги отговарят с необходимата твърдост на предизвикателствата в тези особено смутни и сложни времена.“

На церемонията присъстваше съдията от Върховния съд Пабло Лярена, който е остро критикуван в Каталуния за осъждането на 13 сепаратистки лидери за бунт.

Край сградата демонстрираха неколкостотин сепаратистки активисти с викове „Свобода за политическите затворници!“ и оскърбления към краля. Един от тях изгори снимка на Фелипе Шести. До сблъсъци с полицията не се стигна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar