В момента монополът на разследването е предоставен само на един орган. Ако по една или друга причина този орган реши, може да блокира работата по разследващата дейност, дори и по политически пристрастия. Нищо не може да направи огромният държавен апарат в лицето на МВР, когато срещу него стои един единствен човек, политически пристрастен, и подчинените му прокурори“. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред депутати по време на изслушване в комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Той подчерта, че държавата трябва да си възстанови разследващата функция. По думите му, държавата дава големи ресурси за тази дейност, а на финала няма резултат. Министърът каза, че има подготвен проект за законодателни промени, с които да се разшири възможността полицията да разследва, но без това да ограничи правомощията на прокурорите.

Рашков посочи, че трябва да се обсъди промяна, която да даде възможност на разследващите полицаи да образуват досъдебно производство, но не само в случаи на неотложност. Ако доказателствата не са достатъчно след това прокурорът може да го прекрати по всяко време. Министърът не за първи път говори за законодателни промени в този смисъл, но до момента конкретен законопроект не е представян.

По думите му, би трябвало да се обмисли и възможност, с която да се прескочи прокуратурата при исканията за прилагане на специални разузнавателни средства и те да се искат от разследващ полицай директно от съда.

По думите на Рашков в момента главният прокурор може да поиска прилагане на СРС, председателят на ДАНС също има такава възможност, включително и министърът и главният секретар на МВР, а разследващият полицай няма такова правомощие. „Това са абсурди“, коментира Рашков и посочи, че трябва да се обмисли такава промяна, която ще облекчи и прокуратурата „от несвойствена за нея дейност“.

„По сегашния Наказателно-процесуалния кодекс служителите на МВР се задължават да изпратят на прокуратурата преписката с материалите и да чакат какво тя ще реши. Започва едно чакане да се реши какво да се прави с тези материали“, заяви вътрешният министър. Той отново даде пример с проверката на МВР за автомагистрала „Хемус“ и припомни, че от октомври материалите са предадени на прокуратурата, но вече шест месеца няма информация какво е свършила тя.

„Все едно работим в различни държави и по различни проблеми“, заключи министър Рашков.

Темата за арестите от края на миналата седмица на бившия премиер Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова не бяха обсъждани по време на изслушването, но бяха споменати от Радомир Чолаков и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„В четвъртък и петък бяха извършени 10 нарушения на закона. Някой като не може да свърши една мръсна работа и са му виновни Гешев, а сега и всички прокурори. Нека да видим предложенията, да ги покажем и на венецианската комисия“, каза Чолаков по повод идеите за законодателни промени.

Десислава Атанасова отправи критика към министъра, който по-рано обясни, че е съгласувал текстовете с някои адвокатски кантори, които са одобрили предложенията за промени.

„Рашков преди да има политическа функция като министър е преподавател, имала съм честта и удоволствието да ми е преподавал по наказателен процес. Не знам кога тези идеи ще се материализират в законодателни предложения, но ме смущава това, че минават през адвокатски кантори“, каза Атанасова и добави, че не това е пътят на законодателния процес.

След това Атанасова отправи критика, че МВР по някои производства и разследвания не спазва закона и Рашков като преподавател по наказателен процес би трябвало да го знае. Министърът обаче я прекъсна и си тръгна от залата, след което обясни пред журналисти, че „колежката не е разбрала материята“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar