Двамата бивши министри на здравеопазването Кирил Ананиев и Костадин Ангелов с реакция след заключенията на МВР във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница. Вчера бяха обявени резултатите от проверка на полицията, че има данни за евентуално извършено престъпление от тяхна страна. Материалите са предадени на прокуратурата. Бившите министри отрекоха подобни твърдения.

През август миналата година бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров съобщи, че материали, свързани със строежа на детската болница са предадени на прокуратурата.

„За извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашният премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев и членовете на директорите на двете дружества“, каза Кацаров.

Днес по телефона Стойчо Кацаров заяви, че няма какво повече да допълни от това, което вече е казал по темата. И през август, и сега бившите здравни министри от правителството на ГЕРБ отрекоха да са извършили нарушения, свързани с Националната детската болница. В парламента Кирил Ананиев каза, че е бил неприятно изненадан от проверката на полицията. Допълни, че детската болница е била приоритет на правителството по време на неговия пост в здравното министерство и всичко направено съответства на процедурите.

„Няма никакви нарушения. Аз имам цялата документация, на целия процес, минало е всичко през КЗК, през Върховния административен съд и никъде не е установено никакво нарушение“, коментира Ананиев.

„Целият ми коментар е качен на страницата във фейсбук, може да го прочетете. Благодаря ви“, каза от своя страна Костадин Ангелов.

Във фейсбук Ангелов определя разпространената от МВР информация като безпочвени клевети. Посочва, че авансовото плащане, за което става дума, не е наредено от здравното министерство или от здравния министър, а от държавното акционерно дружество – възложител на обществената поръчка за изграждането на детската болница.

„Авансовото плащане, за което става дума в съобщението на МВР, не е наредено от Министерството на здравеопазването или от Министъра на здравеопазването, а от държавното акционерно дружество – възложител на обществената поръчка за изграждането на детската болница. Лично аз нямам нищо общо нито с решението за откриване на процедурата за обществената поръчка, нито с решението за създаването на държавното акционерно дружество, встъпило в правата на възложителя по поръчката, нито с управлението и мениджмънта на последното.“

От инициативата „За истинска детска болница“ виждат в резултатите от проверката на МВР стъпка към изграждането на детска болница.

„Детска болница не може да бъде създадена по този начин – т.е. просто с възкресяването на един стар и негоден скелет. Днес получаваме потвърждение на тези думи. Тази обществена поръчка и тази сграда, и този проект за детска болница не отговаря на нормите за безопасност“, казва Мария Брестничка от инициатива „За истинска детска болница“.

От инициативата заявяват още, че при политическа воля и добре организиран процес за 48 месеца е възможно да има национална детска болница. И ще следят това да стане по правилния начин.

МВР е констатирало, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга – поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност. Въпреки това е извършено авансово плащане на стойност над 9 милиона лева с ДДС на консорциум от фирми.

Директорът на Здравната инвестиционна компания инж. Иван Алексиев отказа коментар по темата с обвиненията. Заяви само, че на този етап няма никаква яснота за бъдещето на проекта за детска болница.

По темата работиха: Вера Александрова, Цанка Николова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar