Бизнесменът Стефан Грозев, който бе арестуван заради участие в схема за фалшиви болнични заедно с известния пловдивски ортопед д-р Георги Кръстев, реши да изпробва интересна тактика, за да излезе от ареста. В съдебната зала адвокатката на Грозев Таня Чечкова посочи, че не се храни от 1 март и че състоянието му никак не е розово. Освен това страдал и от епилепсия. Това е причината да бъде поискана промяна на мярката му и съответно освобождаване от ареста.

Ортопедът д-р Георги Кръстев не присъства в залата, тъй като делото ще започне по същество в края на април. Той бе освободен под гаранция часове след задържането му.

Припомняме, че схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите споделиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв. Служителите са упражнявали „професия болен“ и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували.

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса.

Фирмата „Джи Еф Ти- България“ ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване.

В края на април д-р Кръстев ще отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar