Бербатов обяви защо той, Стилиян и Мартин ще бъдат в НДК на 18 март

    „Поканата за свикания редовен конгрес на БФС на 18 март си е в Търговския регистър. Конгресът не може да бъде законно отменен. 30 дни преди провеждането му не може да се правят промени в дневния му ред или пък да бъде отменен. От БФС са резервирали зала 3 на НДК за 17 и 18 март, макар че обявиха, че няма да провеждат конгрес. Или ще има някакъв конгрес, или ще се попречи да се проведе законен такъв. БФС се опитва пак да направи някаква схема. Затова в петък в 10,30 часа нека всички бъдем пред НДК. Аз, Стилиян Петров, Мартин Петров и останалите хора от моя екип ще бъдем там. Бъдете и вие.“ По този начин кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов се обърна към футболните клубове, футболната общественост и медиите.

    Бербатов призова всички клубове, които са издигнали делегат в установения от закона срок до 28 февруари и подадени в БФС документи до 2 март, да дойдат пред зала 3 на НДК в петък.

    „26 клуба са издигнали моята кандидатура с електронен подпис, а това също е причина, че не мога да се откажа“, каза още той.

    „През септември 2021 г. в Търговския регистър е публикавана поканата за редовен изборен конгрес на 18 март. През януари има Изпълком на БФС, който на пресконференция потвърждава този конгрес и отказва да свика такъв по внесената подписка от над една трета от клубовете, която била взета само за сведение. През февруари се събират и утвърждават правила за провеждане на конгреса. На 1 март пак се събират и отменят конгреса“, цитира фактологията Бербатов.

    „Това, че са се събрали едни хора и са казали едно нещо, не значи, че конгресът е отменен. По устав и по закон не могат да го направят. Това са еднолични решения, както онова, че няма балотаж на конгреса на 12 октомври“, допълни той.

    „До 31 март 2022 БФС трябва да представи на Министерството на младежта и спорта бюджет, утвърден на конгрес. Ако не се случи, рискуват лицензът да бъде отнет“, каза още Бербатов.

    Призова и министърът на спорта Радостин Василев да изпрати инспекторат, за да установи какво ще се случва на 18 март в НДК.

    Бербатов разкри детайли и по паралелното съдебно дело, което имало за цел да охрани интереса на клубовете именно ако БФС откаже да свика конгрес. Обяви, че подписката с желанието на над една трета от клубовете за свикване на конгрес на БФС е внесена в съда на 31 януари. „Месец и 15 дни по-късно съдът още не се е произнесъл. Като дело, охраняващо интереса, решението трябва да бъде произнесено в кратък срок. По закон е ясно – има ли една трета, трябва да се свика конгрес. А с някакви процедурни хватки се дава възможност под натиск да се събират контрадекларации от клубове“, заяви Бербатов. Той обяви, че са го информирали, че от клубове вече е поискан отвод на съдия Жаклин Комитова. „Духът на това производство не е спазен. Защо се допускат тези процедурни хватки, даващи възможност на сегашното ръководство на БФС да безчинства срещу своите членове, трябва да питате съдийката“, заяви Петър Величков от екипа на Бербатов. „Ако няма намерение да разглежда делото по същество, да си направи отвод“, каза още той.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar