Посланикът на България в НАТО Драгомир Заков е новият министър на отбраната. Той беше избран с гласовете на 184 депутати, а 33 гласуваха „въздържал се“.

Кандидатурата му беше обявена изненадващо в парламента днес от премиера Кирил Петков, след като вчера именно той заяви, че ще номинира за поста Тодор Тагарев.

Премиерът обясни, че Заков се е съгласил късно в понеделник и затова кандидатурата е променена в последния момент преди днешното извънредно заседание на парламента.

„Няма по-подготвен човек от него. Имаше въпроси дали ще е успеем с неговото семейство, той има деца, те ходят на училище. Той днес лети от Брюксел“, каза още Петков.

Драгомир Заков беше назначен за постоянен представител на България в НАТО преди 3 години. Преди това е заемал различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. От 2011 г. до 2014 г. е бил първи секретар на българската мисия в ООН, както и координатор на Източно европейската група по Конвенцията на определени конвенционални оръжия. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност през НАТО, ОССЕ, ООН и други международни организации. Работил е по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси.

Завършил е френската гимназия в София и „Международни икономически отношения“ в УНСС. През 2009 г. е изкарал програма по Разширени проучвания на сигурността в „Център Джордж Маршал“, Германия, а през 2016 г. е завършил курс в Европейския колеж по сигурност и защита, който е част от образователната структура на Европейския съюз в Брюксел.

„Посланик Заков не само познава системата за национална сигурност и отбрана, но и системата познава него. Експертизата му е свързана с едни от най-важните решения в областта на националната сигурност и отбраната в последните години, по които или е работил директно, или е бил в екипи. Познава в детайли системата на НАТО и процедурите за вземане на решение, както на съюзно, така и на  национално равнище. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език“, представи го и в пленарната злата Кирил Петков.

По време на дебатите премиерът отново повтори мотивите си да поиска оставката на Стефан Янев – че не може той да има собствена външна политика, особено във Фейсбук, че не може да поставя себе си като залог за стабилността на правителството и да нарича войната в Украйна военна операция.

Тома Биков от ГЕРБ пък заяви, че БСП са наложили вето на кандидатурата на Тодор Тагарев и затова номиниран вече е Заков.

„Някой, ако не го знае, нека го знае. Кой взема решенията в тази коалиция?“, попита Биков. Екатерина Захариева от ГЕРБ пък добави, че познава и Тагарев, и Заков, тъй като е работила с тях.

„Съчувствам на професор Тагарев, защото беше използван в тази тежка ситуация, а по отношение на посланик Заков, който очевидно е приемлива кандидатура за президента Радев и за БСП, питам се с какво е приемлив, но нямам съмнение в неговата геополитическа ориентация“, заяви Захариева, но от изказването ѝ стана ясно, че от ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата.

„Ще ви спасим и днес, но това няма да продължава до безкрайност“, каза още Захариева.

От БСП също заявиха подкрепа за рокадата в кабинета, но Крум Зарков защити досегашния министър Стефан Янев за нежеланието му да използва думата „война“ за нахлуването на Русия в Украйна.

„Военните не обичат да говорят за война, както моряците не говорят за корабокрушения. Това решение не води до единение, а до още една тема, която ще се обсъжда занапред. Стефан Янев може да има критици, но е човек с авторитет и от тези му позиции, които отрекохте, хората разбраха, че е човек, който обмисля решенията си, който има самообладание“, каза Зарков, но добави, че ще гласува за кандидатурата на Заков, защото остава част от управляващата коалиция.

Премиерът към Костадинов: Като си такъв мъж, защо не си в Одеса

В хода на дебата се стигна до спорове дали президентът на Русия Владимир Путин е враг на България, или не. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза, че Путин не ни е враг, въпреки че агресията в Украйна е недопустима. Костадинов поиска и оставката на правителството, защото не защитавало националния интерес, а вземало страна и ни въвличало във войната в Украйна.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов му опонира за оценката за Путин.

„Не, враг ни е, защото това е един тиранин, който тероризира собствения си народ за своето оцеляване. Това е престъпление и срещу Русия. Там има хора – учени, интелектуалци, учители, граждани, които протестират, за да ни напомнят, че тази война не е на руския народ“, каза Иванов.

Размяна на реплики с премиера Кирил Петков предизвика изказване на Костадинов, че в Одеса в момента нямало военни действия и стреляли само бандитски формирования, като руснаците били на 200 км. Петков му припомни, че снощи са били евакуирани 190 българи.

„Знаете ли кои са тези 190 човека, които евакуираме? Знаете ли колко жени и деца има в тези автобуси? Защо, като сте такъв мъж, не сте в момента в Одеса да водите рейсовете и да спасявате българите? Защо не си в Украйна? Къде си тук на трибуната?“, обърна се премиерът към Костадинов.

Заков: НАТО не е мръсна дума

„България е член на НАТО и НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, и предполагам всички вие ще се чувствате по-сигурни, сили на НАТО да дойдат в България, това ще стане по определена процедура. Това не става като някой се обади и каже: „Идват сили на НАТО“. Това е процес на решение, в което България участва“. Това заяви Драгомир Заков, след като парламентът го избра за военен министър.

Той подчерта, че НАТО е направила безпрецедентни усилия да постави Русия на масата на преговорите и войната е започнала в момент, когато вратата е била широко отворена.

Заков обясни, че от няколко дни са били водени разговори с него, за да заеме поста, но взел решение едва снощи, защото трябвало да го обсъди със семейството си. Премиерът Петков пък обясни защо първо е номинирал проф. Тодор Тагарев, а днес – Заков. По думите му, в настоящия момент готовността на посланика в НАТО за поста е изиграла основна роля.

„До вчера след обяд си мислих, че г-н Тагарев ни е единственият избор. Аз продължавам да имам огромен респект и да слушам и неговите мнения какви са перспективите и приоритетите. В момента не може да игнорираме абсолютно никой експерт“, каза Петков.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въпрос
Въпрос
02 март 2022 9:05
Гост

Според публичната автобиография е роден 1975. Тоест новия министър е от военнозадължените набори. Може ли информация, кога и в кое поделение е отбил задължителната за неговия набор военна служба?

Втори въпрос-с оглед връчваните нап оследък повиквателни заповеди по закона за резерва-връчвана ли му е такава заповед за назначаване по закона за резерва в годините досега?

Dobrinka
Dobrinka
01 март 2022 14:45
Гост

Напълно подкрепям позицията на Крум Зарков.

Въпрос
Въпрос
02 март 2022 9:13
Гост

Крум Зарков в кое поделение отби наборната си военна служба? Роден е 1982-тоест е от военнозадължените набори.

Кики
Кики
01 март 2022 14:43
Гост

Христо Иванов пак се изказва неподготвен.

Въпрос
Въпрос
02 март 2022 9:08
Гост

В кое поделение Христо Иванов отслужи задължителната за неговия набор наборна военна служба?

Геро
Геро
01 март 2022 14:37
Гост

Добре, че е Екатерина Захариева, та да има кой да спасява положението.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 март 2022 14:31
Гост

Кирчо се оказа един послушник, в лошия смисъл. Всички виждаме какво става с управници, които са „маши“ в ръцете на големи държави. Наивният Зеленски го изиграха и сега украинците сърбст попарата.

Аспарух
Аспарух
01 март 2022 14:28
Гост

Днес маските паднаха! Киро лично е ходил на крака при падишаха от Банкя! ГЕРБ ще заменят БСП в коалицията за да може да се вземе решението да се изпратят изтребителите ни в Украйна!!! България се въвлича във война! Бог да ни е на помощ!!!

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 14:14
Гост

Ясно е, че дневният ред е тотално изместен и неизвестно за колко време. Дали пък от това засега няма да намажат някои институции с изтекли мандати и техните членове?

Гики
Гики
01 март 2022 14:39
Гост

На там вървят нещата за съжаление.

????????
????????
01 март 2022 14:11
Гост

Само не разбрах с Тагарев какъв е проблемът?

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 14:17
Гост

Враг на Янев е, даже го беше уволнил преди време, ако не бъркам, водеше и дело срещу неог. Оттам пък Радев е лоялен на служителя си и вероятно е натиснал да го сменят. В БСП е същото положение, май

Джанго
Джанго
01 март 2022 14:11
Гост

А дали Янев не е нагазил по-дълбоко и не е бил разкрит като откровен играч на Путлер, което просто не смеят да обявят открито, защото е дискредитиращо за държавата, особено в този момент?

Чочо
Чочо
01 март 2022 14:40
Гост

Много ме съмнява да е така.

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 14:03
Гост

С този избор България окончателно загуби военния си суверенитет. НАТО е вече в правителството ни. Вече не е представител на България в НАТО, а представител на НАТО в България, но облечен във властта на „суверенната“ ни държава. Бйадън накрая ще постигне своето и ще въвлече хиляди християни в братоубийствена бойна.

долу тирана
долу тирана
01 март 2022 14:10
Гост

Що за глупост! Ние сме в НАТО, колкото и на някои да им се иска да сме във Варшавския договор

Miki
Miki
01 март 2022 14:41
Гост

Голата истина.

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 15:17
Гост

Ние сме в НАТО, но САЩ не воюват на тяхна територия и решенията за това дали да бъдем тяхна подлога е на „суверенната“ държава България – ако не се лъжа? За какъв Варшавски договор говорите? Няма такъв, но за сметка на това България ще бъде във война съвсем скоро и то срещу християни.

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 15:28
Гост

Новият министър е заявил в прав текст: НАТО активира плановете за отговор и България и Черно море са осигурени. Заради този избор ние сме във войната до дни. Кое е глупост? Че сме пряк проводник на политиката на САЩ? И кое от тази политика е в полза на България? Има ли безкръвни войни?

1312
1312
01 март 2022 14:13
Гост

Eй, трол, хващай пътя при диктатора, ако не ти харесва тук.

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 16:16
Гост

При кой диктатор? Този който изби във Вашингтон протестиращите за Тръмп?

Анонимен
Анонимен
01 март 2022 13:59
Гост

Не знам какво трябва да се случи още на това правителство – пандемия, икономическа криза, сега и война. Направиха някои тъпотии, точно такива са, но са най-доброто, което можем да имаме днес, ако не искаме ГЕРБ да се върне на бял кон, което значи и ДПС, защото корупцията ги обвърза завинаги, докато ДП не реши да ги раздели

Аспарух
Аспарух
01 март 2022 14:26
Гост

Смешко, ПП и ГЕРБ са едно!

подкрепям
подкрепям
01 март 2022 13:57
Гост

Янев се оказа прокси на съветския съюз. Новият е неизвестен, но и ГЕРБ признават, че е с прозападна ориентация. Следователно – подкрепям!