Европейската прокуратура да бъде уведомена и да реши дали да поеме разследването срещу бившата певица Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, брат ѝ Александър, познат повече като бийтбоксъра Скилър, и още петима.

Това препоръчва в свое определение от петък тричленен състав на Апелативния специализиран съд с председател Галя Георгиева.

Едва след като институцията, оглавявана от Лаура Кьовеши, реши дали ще вземе делото, или не, то да бъде внесено отново в специализирания съд, казват магистратите.

В своето определение те отбелязват, че европейските норми са над националните и затова Специализираната прокуратурата трябва задължително да уведоми европейската.

ЛиЛана, брат ѝ Скилър, съдружникът ѝ Мартин Димитров, дуетната ѝ половинка Ася Йочева и още четирима са обвинени в злоупотреба с еврофондове по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Според държавното обвинение лидер на групата бил Мартин Димитров.

Прокуратурата твърди, че шестимата са усвоили незаконно над 2,7 млн. лева. Групата действала от 2016 до април 2020 г.

В хода на разследването били проверени 11 договора за европейско финансиране за близо 5 млн. лева, сключени с контролирани от групата фирми.

След акцията на ДАНС през 2020 г. били върнати парите по 4 от тях, три са били прекратени, без да са плащани пари, а за останалите три има назначени експертизи.

На 21 септември миналата година специализираният съд е върнал делото на Специализираната прокуратура заради разминавания в обвинителния акт.

Държавното обвинение е протестирало и така делото е стигнало до апелативния спецсъд.

Той е съгласен, че има неточности, заради които обвиняемите не могат да разберат в какво са обвинени. Една от тях е например, че името на единия от тях – Максим Ботев, било сбъркано.

Апелативните магистрати са отхвърлили промените на мерките им за неотклонение от парични гаранции в подписка. За ЛиЛана например остава 40 хил. лева, толкова е за съдружника ѝ Мартин Димитров. Двамата заедно със Скилър бяха задържани през април 2020 г. ЛиЛана остана зад решетките близо 4 месеца, след което беше пусната под домашен арест, а после и срещу парична гаранция.

Прелюбопитна обаче беше ситуацията с брат ѝ Александър, който отказа да внесе гаранцията си от 50 000 лева и сам поиска да влезе в ареста.

На 21 май 2020 г. той се появи с багажа си пред ареста на ул. „Майор Векилски“, но не беше задържан. Съдът посочва, че гаранцията не е внесена.

Магистратите отхвърлят искането на обвиняемите да бъдат махнати забраните им да напускат страната.

Бившата певица и съдружникът ѝ имаха и обвинение за заплахи срещу шефове на АПИ, но те са отпаднали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar