Софийската районна прокуратура продължава да събира доказателства срещу обвинения през 2020-та година председател на сдружение „Да спасим община Септември“ адвокат Николай Баташки и неговият клиент Диан Митев.

Това стана ясно от писмен отговор на наше запитване до СРП по повод читателски питания от жители на септемврийските села – Варвара и Ветрен дол.

Припомняме, че през октомври’2020 г. адвокат Баташки бе обвинен в подбуждане към лъжесвидетелство от Софийска районна прокуратура. Той е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 293, ал. 1, вр. чл. 290, ал. 1от Наказателния кодекс. Неговият сподвижник Диан Митев пък е обвинен за педофилия – чл.157, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: „Който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години. Когато деянието по ал. 1 е извършено по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години.“.

От държавното обвинение заявиха, че след като „лицето Н.Б. е привлечено като обвиняем по чл. 293, ал. 1, вр. чл. 290, ал. 1 от НК, първоначално му е взета мярка „Задържане под стража“, впоследствие е изменена на „Парична гаранция“ . Към момента няма мярка за неотклонение“. А спрямо „лицето Д.М., което е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 157, ал.3, вр. ал.1 от НК, първоначално му е взета мярка за неотклонение „Подписка“, но към момента е без мярка“.

И по двете досъдебни производства текат процесуално-следствени действия – назначени са експертизи, разпитват се свидетели. Разследването продължава, защото са налице данни за извършени престъпления, лаконични са от прокуратурата.

Още при предявяване на обвинението адвокат Баташки заяви, че няма да коментира и оставя всичко в ръцете на Темида.

„Прокуратурата има право да обвинява, но всичко е въпрос на доказване. Аз няма да коментирам нищо по темата – г-н Митев е мой клиент и разбирате, че по закон нямам право да говоря за казуса. Съдът ще прецени доколко обвинението има основание“, коментира тогава адвокат Баташки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar