• ТУРГАЙ САЛИ

Когато ме арестуваха, бях в леглото с нея, казва в интервю за „24 часа“ обвиняемият за убийството на Тургай Сали от Хасково

– Г-н Омар, защо дойдохте в България?

– Дойдох, за да науча двама души – Еди и Касандра, да танцуват. Правих секс с дамата, като ползвахме различни играчки. Впоследствие разбрах, че мъжът е нейният съпруг. Той ме натопи за убийството.

– Те как се свързаха с вас и защо ви избраха?

– По интернет. Аз съм цирков артист, изпълнявам различни танци. Такова е и висшето ми образование. От 17 години съм в Европа, изнасял съм представления из целия континент.

Тук срещнах и бившата си жена, от която имам 3 деца.

– Знаят ли те, че сте обвинен в убийство?

– Как да ги уведомя, като самият аз разбрах защо съм задържан в съдебната зала преди малко?

– Да се върнем на идването ви у нас. Кога дойдохте и какво правихте?

– Пристигнах в четвъртък. Бях с Еди и Касандра в четвъртък и петък, бяхме отседнали някъде край Пловдив. Те плащаха за всичко. В събота обаче мъжа го нямаше, донесе ни секс играчки, и изчезна. През целия ден аз и жената се забавлявахме с новите придобивки. Не знаех, че тя му е съпруга.

– Еди кога се върна?

– В неделя. Завари съпругата си Касандра върху мен. Изобщо не се притесни, а отиде за кафе.

Доколкото разбирам, убийството е станало в нощта срещу неделя. Според мен Еди ме натопи само защото съм мексиканец.

– След неделя къде бяхте?

– В София. Отседнах в хостел в центъра на града. Касандра си взе отделна стая. Когато ме арестуваха, бях в леглото с нея.

– Как стана арестът?

– Нахлуха маскирани мъже с надпис „Полиция“. Бяха много и търсеха нещо. Реших, че знаят за подготвян терористичен атентат и търсят бомба.

– Кога разбрахте, че са там за вас?

– След около 5 минути. Тогава почнаха да ме претърсват. Казах им, че нямам наркотици, но те не спряха да ме тарашат.

Взеха ми и натривки от ръцете, бъркаха ми и в ануса, не знам си какво…

– Не ви ли казаха за какво ви задържат?

– Не, нито дума защо. Питах ги, но те не говореха нито английски, нито испански.

– С Касандра какво стана?

– Отведоха я някъде, не зная.

– А с Еди?

– Той беше в друга стая, не съм го виждал от неделя.

– Открили са гилза в колата ви. Вашето обяснение?

– Еди я е подхвърлил. Той се вози в нея.

– Познавахте ли Тургай?

– Не.

– Колко присъди имате?

– Нямам.

– Били сте освободен от затвора през ноември м. г.

– Да, задържаха ме за трафик на хора и изготвяне на фалшиви документи. Съдът ме пусна, след като видя, че съм невинен.

– Но вие трябва да се подписвате всеки месец, имате забрана да напускате градчето, в което сте били?

– Такива са законите в Гърция.

– Какво правихте там?

– Имах ресторант. Развивах си бизнеса, но с пандемията клиентелата намаля. А заради ареста се наложи да затворя ресторанта.

– Имате татуировка на главата. Разкажете за нея.

– Това е бивол. Направих си го преди 20 години. Тогава бях болен от рак на тестисите. Косата ми окапа от химиотерапията, затова се татуирах. Реших, че ще изглежда, сякаш сам съм решил да ходя гола глава.

– Имате ли други рисунки по тялото?

– Не, само надпис на гърба, малък. Няма да ви кажа какво пише.

– Какво очаквате от тук насетне?

– Надявам се да мога да се срещна с адвоката си. Аз разбрах за него в залата. Преди това не го бях виждал.

– Ще си наемете ли друг защитник?

– Не, мисля, че този е добър. Чух го в съда, беше се подготвил доста добре.

– Какво очаквате от съда?

– Да ме освободи.

– А ако не го направи?

– Ще се боря да изчистя името си, аз не съм престъпник.

Мексиканецът имал забрана да напуска Гърция

Мексиканецът Виктор Омар е бил със забрана да напуска гръцкия град, в който лежал в затвора, заедно с бившия ММА боец Тургай Сали, за чиято смърт е обвинен. Той бил освободен от килията през ноември миналата година. В затвора влязъл по показанията на Тургай Сали, стана ясно в Окръжния съд в Хасково в четвъртък.

След като вече бил на свобода, мъжът трябвало да се подписва всяка седмица в местното районно. Последният път, в който сложил парафа си, бил на 7 февруари. На 10 февруари той влязъл с автобус с фалшив испански паспорт през границата с РС Македония. Същия ден наел бяло рено от фирма в Кърджали, която има представителство и в Хасково.

5 пъти минавал покрай къщата на Тургай, всеки от тях се преобличал. При последното ходене камера на около 200 м от дома на Тургай заснела огромната му татуировка на бивол на главата му.

Убийството станало около полунощ на 13 февруари. Омар причакал Сали пред дома му. Дебнел го в колата си, паркирана под балкон. Тургай разговарял с приятел пред дома си, когато се чули два изстрела. Единият бил неточен, другият попаднал в задните части на бившия ММА боец.

Омар си плюл на петите, но камери от близки къщи засекли как колата се отдалечава, снимали и номера. Тургай бил закаран първо в хасковската, а оттам и в болницата в Пловдив. Мъжът бил в съзнание и бил и разпитан. Той дал подробно описание на стрелеца. Казал, че не го познава, бил със специфична маска с пушещ череп.

Докато Тургай се борел за живота си, Омар карал към София. Снимали го камери по магистрала „Тракия“. Влязъл в столицата и се настанил в хостел. Платил 2 нощувки за 104 лв.

Хасковските криминалисти използвали камерите в града и видели номера на колата. Така проследили движението ѝ до София. На местопрестъплението открили бутилка с минерална вода, по която имало ДНК на Омар. Така бързо стигнали до мястото, където Омар се криел. Мъжът бил задържан в 6,30 ч сутринта на 14 февруари. Той не бил в стаята си. Оказало се, че е в съседната, където спял в едно легло с жена. Тя била шокирана.

Бандитът и Сали се познавали от Гърция. Там мексиканецът снабдявал с марихуана австралийска банда, която го продавала. Тургай станал свидетел срещу групата, която била вкарана в затвора. Омар първи излязъл на свобода.

Адвокатът му разви теория, че клиентът му бил натопен от истинския убиец. Според него той му подхвърлил гилзата в колата.

Освен по делата срещу австралийската банда Тургай бил свидетел и по още един процес в Гърция. Той е за убийството на мафиота Янис Макрис в градчето Вула, което е част от Атинския метрополитен район, на 31 октомври 2018 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar