Предложение на депутати да се вземат 20 млн. лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на Българската академия на науките (БАН), предизвика остри коментари и специално становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че идеята ще доведе до „тържество на мафията“. Кадровиците пък видяха в действията на народните представители опити за противопоставяне на държавното обвинение както със съда, така и с БАН, нарушение на Конституцията и практиката на КС, санкциониране на прокуратурата, което в крайна сметка ще доведе до блокиране на работата на съдебната система.

Предложението (виж тук) текущите разходи за прокуратурата за 2022 г. да се намалят с 20 млн. лева, които да се дадат на БАН е на депутатите от управляващата коалиция Любомир Каримански и Ива Митева от „Има такъв народ“, Кирил Симеонов, Пламен Шалъфов и Ивайло Шотев от „Продължаваме промяната“, Румен Гечев от БСП, както и Георги Ганев и Владислав Панев от „Демократична България“.

В мотивите към него се посочва: „Осигуряването на допълнителни средства от държавния бюджет за 2022 г. за БАН ще даде възможност възнагражденията на учените от БАН да не изостават от тази категория персонал в държавните висши училища. През последните 5 години се наблюдава промяна в структурата на академичния състав в БАН, като за този период на мястото на пенсионирани учени са назначени 130 млади учени“.

И вносителите отбелязват: „Като източник за осигуряване на необходимите средства се предлага намаление на предвидените текущи разходи по бюджета на съдебната власт за 2022 г. (чл. 2 от проекта на ЗДБРБ за 2022 г.), в частта на Прокуратурата на Република България, както и промяна на бюджетните взаимоотношения на бюджета на съдебната власт с държавния бюджет, разчетени с проекта на ЗДБРБ за 2022 г., предвид отчитането на необходимостта от спешно реформиране и преструктуриране на прокуратурата, с оглед постигане на по-висока ефективност“.

Това предизвика днес острата реакция на членовете на Прокурорската колегия. Те излязоха със специално становище, в което заявяват, че за пореден път се нарушава независимостта на съдебната система. Гневен коментар направи и главният прокурор Иван Гешев.

Това е лоша новина за върховенството на правото в България и потвърждава опасенията на ръководството на прокуратурата за сериозен регрес в областта на правата на човека, върховенството на закона и разделението на властите“, заяви той.

И продължи: „Не знам чий политически ум е измислил тази идея, зад която видимо прозира опитът да се окаже натиск върху прокуратурата и съдебната власт и да се представи всичко това като някакво некоректно отношение към БАН. Нямаме напрежение с представителите на научната общност, изключително много уважаваме БАН и представителите на образованието и няма да влезем в конфликт с тях. Те имат нужда от сериозно финансиране. Но българската държава, в случая Народното събрание, е задължено да спазва Конституцията и да осигури финансиране на съдебната власт, чиито бюджет е самостоятелен. По какъв начин ще го осигури, е задължение и правомощие на НС“.

Главният прокурор заяви, че това, което ще се случи е тържество на мафията, защото няма да има пари за експертизи, няма да има внесени дела в съда. „Това ли искат гражданите? Не, това иска българската престъпност. Ако някой нарича това реформиране на прокуратурата, за мен това е смешно. Дано не е дребнаво политическо заяждане, цената за което ще платят българските граждани“, каза Гешев.

В становището си (виж пълния текст тук) ПК на ВСС определи предложението като „израз на опасна тенденция за натиск върху органите на съдебната власт, посредством методите и средствата на органите на изпълнителната и законодателната власт, което е недопустимо в една правова държава, споделяща и развиваща европейските ценности“.

В становището се посочва, че чл. 117, ал. 3 от Конституцията изрично прогласява самостоятелен бюджет на съдебната власт, а според трайната практика на Конституционния съд държавният бюджет трябва да осигурява средства за функциониране на установените в основния закон държавни институции, в това число и органите на съдебната власт, и всяко отклонение от това задължение, е условие за противоконституционност. Кадровиците посочиха, че неизпълнението на конституционната повеля за самостоятелност на съдебния бюджет, който да отговаря на потребностите на системата, е посегателство над независимостта ѝ. Според тях заложеният недостиг на средства ще доведе до невъзможност за осъществяване на дейността на всички звена в системата.

Подобно решение ще доведе до блокиране на работата на органите на съдебната власт, до невъзможност да изпълняват задълженията си, което ще рефлектира върху правата на гражданите“, се казва още в становището.

От ПК на ВСС приветстват желанието за финансово осигуряване на БАН, но не и за сметка на бюджета на друг държавен орган. Според кадровиците това е противопоставяне от една страна на прокуратурата със съда, а от друга – на държавното обвинение с БАН.

Намираме за недопустимо обвързването на средствата за текущи разходи на Прокуратурата с необходимостта от „спешното ѝ реформиране и преструктуриране, с оглед постигане на по-висока ефективност“. Същото дефинираме като „санкциониране“ на Прокуратурата с недопустими мотиви, което е не само в нарушение на основните конституционни принципи, но е и нетърпимо поставяне под условие на върховенството на закона у нас. Същото е пряк опит за влияние и подчиняване на структури на съдебната власт от другите държавни власти и не може да бъде прието в демократичното общество – част от европейското правно пространство“, се казва още в становището.

В него се отправя призив към парламента да преустанови целенасочените опити за политическо влияние върху ВСС, който като висш държавен орган, призван да брани независимостта, ще използва всички предвидени в закона възможности, за да не допусне такова влияние и да продължи да отстоява независимостта като гарант за законност и справедливост.

Гергана Мутафова обясни и какво означава „текущи разходи“. Това са средствата за ток, вода, горива, канцеларски материали, всяка техника под 1000 лева, експертизи, текущи ремонти и всичко свързано с нормалното функциониране на системата.

Тя допълни, че първостепенен разпоредител с бюджетните средства е ВСС, а прокуратурата е второстепенен. И ако на нея не ѝ стигнат пари, ще се обърне към съвета, който ще трябва да направи корекции по други сметки, за да може да се покрият разходите на държавното обвинение. А това от своя страна ще се отрази на бюджетите и на другите съдебни органи. По думите ѝ именно това може да доведе до противопоставянето на прокуратурата и със съда, освен с БАН.

Становището ще бъде внесено за обсъждане на заседанието на Пленума на ВСС утре.

93
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
андрешко
андрешко
17 февруари 2022 11:32
Гост

Само допреди около година троловете андрешковци коментираха в смисъл „Давай, Гешев, мачкай престъпниците.“

Андрешко
Андрешко
17 февруари 2022 10:54
Гост

Хейтъри са се намърдали в този сайт и цъкат минуси на коментарите в подкрепа на прокуратурата.

Гешев е радост
Гешев е радост
17 февруари 2022 10:58
Гост

Всички 95% от българите, които не подкрепят Гешев, са хейтъри. Или поне така пише в Енциклопедия Тикво-Каскетика.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 февруари 2022 12:13
Гост

Абе Гешев да не е политик бре? 95 % от българите си нямат хал хабер от право, а поне 80% от юристите не са работили с професионално НК и НПК.

Андрешко
Андрешко
17 февруари 2022 10:49
Гост

Добре, прокуратурата взема много пари за заплати, дрехи и т. н., другите -работещите в изпълнит. власт и в частния Сектор се дразнят, но проблема едва ли ще се реши с противопоставяне на институции. Като извадиха разследващите полицаи от съдебната система и ги пратиха в МВР, какво се случи -млади колеги юристи работят при мизерни условия за ниско заплащане, но нямат друг избор, защото това е работа по специалността и все пак осигурява някакво кариерно развитие. А като толкова сте се вторачили в прокурорските заплати, и в парите им за дрехи, защо не се поинтересувате колко вземат в някои агенции под… Покажи целия коментар »

ДКД
ДКД
17 февруари 2022 11:22
Гост

Прав сте, на плювача на прокуратурата му се искат много работи. Той иска гадните и лоши прокурори, следователи и разни там други служители да не вземат пари, да нямат бюджет, не защото така трябва, а защото на него му се иска. Нищо, че утре, когато „Той“ пострада от престъпление ще вие „као Вук“, че трябва бързина, прецизност и други разни работи, които без пари не се получават. И как бе драги прокуратурата ще си обезпечи разходите без бюджет, как бе борецо за справедливост ще се плаща на експерти, които обезпечават работата по повечето дела ? Имам чувството обаче, че Андрешко… Покажи целия коментар »

Спонсори
Спонсори
17 февруари 2022 10:46
Гост

С една DMS кампания Боко, Шиши, Еврото, Каратиста, Дудука, Нидялко и остальная ще съберат не 20, а 200 млн. Толкова услуги са получавали…

Дрън-дрън 2
Дрън-дрън 2
17 февруари 2022 10:22
Гост

Хайде някой от оракулите, предвиждащи сигурно обявяване на противоконституционност, да посочи едно решение на КС, с което такова действие на НС е „отменяно“. Май няма, той и затова Гешев не посочва такова, въпреки твърдението му за предстоящо „катастрофиране“ в КС.

Бам - бам
Бам - бам
17 февруари 2022 11:03
Гост

До “ Дрън – дрън 2 “ : Прав сте г- н Дрън, досега КС никога не е отменял такова решение на НС. Това е така, защото никой досега не е бил толкова малоумен, че да вземе подобно решение – да вземе от бюджета на едната част от съдебната система. По- голяма глупост не бях виждал. И сега, когато прокуратурата, като не може да си плати експертизите, консумативите и др. разходи вероятно всички страни по делата, драги г- н Дрън ще са изключително доволни от постигнатата бързина.

Бат Жоро Каратиста
Бат Жоро Каратиста
17 февруари 2022 11:52
Гост

Експертизата се заплаща от губещата страна и се прави от МВР… Не говере глупосто моля!

Бам-бам
Бам-бам
17 февруари 2022 13:15
Гост

Експертизите, които прави следствието се заплащат от прокуратурата. Те се доста и са от бюджета на прокуратурата. Всички тези дела са с експерти от доста специфични области. Та така драги разбирачо. Всъщност няма никакво значение, живейте си живота и бълвайте жлъч и омраза, нали вие сте от добрите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 февруари 2022 8:48
Гост

Така се изнудва съдебната власт и се очаква да „клекне“ пред „хубавите“ ни законодатели и изпълнители. 🙄

Друг тикво-трол (непроскубан)
Друг тикво-трол (непроскубан)
17 февруари 2022 9:20
Гост

Самата истина. Първо отнеха брадатите мутри от подчинението на негово каскетно височество, а сега искат и бюджета да орежат. Как при това положение ПРБ ефективно ще изпълнява конституциотно установената й функция да охранява кюлчетата и чекмеджетата, както и да замита следите следите след мандри, джуджета и милиони в чували? Ако Братиньото беше още председател, КС със сигурност щеше да отмени това!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 февруари 2022 10:41
Гост

Спрете с опорките, не Ви прави услуга. Намаляването на бюджета на прокуратурата не е намаляване на заплатата на Гешев. Това е икономически натиск върху цялата система – всички прокурори и други служители. Спокойно, ако трябва ще потвърдя пред Божков, за да получите хонорара си.

Друг трол
Друг трол
17 февруари 2022 10:49
Гост

Браво, колега, Пеевски каза, че всички 95% от българите, които не одобряват дейността на Каскетното ведомство са платени от Божков престъпници, които искаха да свалят законното правителство с поливни пръскачки пред НС! Двоен надник за теб, само си го запиши, че има временен проблем с ликвидността при нашите хонорари след като протестърите-престъпници спряха магистралните милиони в чували.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 февруари 2022 12:15
Гост

Ох, как обичам сухи статистики, които са излезли от прашлясалия шкаф на някой партиен функционер ма БКП и сега социолог. Какво разбират хората от наказателно право, че оценката ум да е съдържателна и да тежи, очевидно не е важно за Вас.

тържеството на мафията беше още през 2007г
тържеството на мафията беше още през 2007г
17 февруари 2022 8:23
Гост

Тържество на мафията настъпи ,например през 2007 г ,когато прокурор продаде на мафията името на защитената свидетелка Запрянова. Тогавашния Главен прокурор заяви,че магистрат е продал името на свидетелката на организираната престъпност -а името оевидно е било известно на няколко прокурора, очеведно за много, ама много пари. https://www.24chasa.bg/Article/2508349 Имам въпрос към прокурорът, продал името на свидетелката-какви прекрасни вещи и услуги си купи с парите? Фешън апартамент ли, или хубава кола за шестцифрена сума,или посети красиви места в чужбина, или плати образованието на низходящите си в най-добрите университети в чужбина, или си купи изящни бижута и часовник от рода на Брийтлинг-красива вещ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 8:13
Гост

Питам, защо от бюджета на съд.власт се преразпределя, който е самостоятелен и независим? Може би, заради създаваните администрации – ново Министерство, разделяне на Комисии и Агенции и увеличаване на администрацията. Имаше на времето един Министър на финансите – Дянков, който същото направи, но КС се произнесе, че така не се прави, но в Харвард са учили друго или по-точно, някой не е разбрал, какво се учи в Харвард. Стига на противопоставянето на обществото – учени срещу магистрати, министри срещу прокурори, МВР срещу Прокуратура. В ХХI век сме и „Разделяй и владей“ не е правилното мото. Разум трябва, баланс и смирение,… Покажи целия коментар »

потресаващо бюджетно разхищение
потресаващо бюджетно разхищение
17 февруари 2022 7:42
Гост

Парите за дрехи в съдебната система са 45 000 000 лв за миналата година. 15 инсталирани-магистрати и администрация по 3000 лв-смвятайте, в съдебната систева добре се справят със свметки за пари. При редукция на парите за дрехи до нормален размер от 300 лв-разходът ще е 4 500 000 лв. Останалите 40 000 000 , спестени от парите за дрехи спокойно могат да отидат за БАН. Къде го има това 3000 лв-безотчетни, безфактурни пари? След като не се искат фактури е недоказуемо за какво отиват тези пари. Това беззаконие трябва да бъде спряно със спиране или редукция на парите за дрехи.… Покажи целия коментар »

де леге лата и де леге ференда
де леге лата и де леге ференда
17 февруари 2022 6:52
Гост

В Конституцията да се запише,че несменяемостта отпада, ако бъде закрито звено от съдебната система. Като се закрива спецпрокуратурата и се вършат преназначения-реформа няма.
В частния сектор след закриване следва уволнение, и не се плащат 20 заплати обезщетение, а една заплата. Да се запише в ЗСВ,че се спират 20-те заплати,и се плаща-1 заплата при уволнение-колкото се плаща на плебса, и 6 заплати при пенсиониране-колкото се плаща на плебса, а при доброволно напускане-без обезщетение-както е при плебса.

прокуратурата да премине на самоиздръжка
прокуратурата да премине на самоиздръжка
17 февруари 2022 6:32
Гост

Новината е добра, но сумата е недостатъчна. Прокуратурата е доказала,че е в състояние да се самофинансира. В „осемте джуджета“ са видяха фантастагористичмичните суми, които прокуратурата заграбва от хората. И първоначалния подкуп-напълно законен-подателят на сигнала преди ДВЕ години с името си застана и посочи сумата-и нищо не се случва-защото явно подкупът е законен и в реда на нещата. И иззетото злато-35 кг по тогавашни цени-около 4 млн лева, и секвестирания бизнес. Всичко това вършено с плеяда от заплахи и изнудвания-например-ако не предаде парите синът му няма да бъде поставен на хемодиализа. Виждаме,че рекетьорите от прокуратурата чудесно се справят с набавяне на… Покажи целия коментар »

прокуратурата да премине на самоиздръжка
прокуратурата да премине на самоиздръжка
17 февруари 2022 6:39
Гост

За забравилите-през 2007 г Главния прокурор заяви,че магистрат е продал името на защитената свидетелка Запрянова, и мафията я уби часове преди да свидетелства. Не повече от няколко прокурори са знаели името й-очеведно заподозрените са до 4-5 лица. Никой не е разпитан на полиграф, ама хич не ме вълнува дали има процесуална стойност за пред съд. Твърдя,че прокуратурата можеше да разкрие кой прокурор продаде името на свидетелката, но заради спазване омертата за мълчание направиха всичко възможно да не разкрият прокурорът ,взел сребърниците за да предаде на мафията името на защитената свидетелка. Ето медииното изказване на Главния прокурор,че магистарт е продал името… Покажи целия коментар »

прокуратурата да премине на самоиздръжка
прокуратурата да премине на самоиздръжка
17 февруари 2022 6:40
Гост

За забравилите-през 2007 г Главния прокурор заяви,че магистрат е продал името на защитената свидетелка Запрянова, и мафията я уби часове преди да свидетелства. Не повече от няколко прокурори са знаели името й-очеведно заподозрените са до 4-5 лица. Никой не е разпитан на полиграф, ама хич не ме вълнува дали има процесуална стойност за пред съд. Твърдя,че прокуратурата можеше да разкрие кой прокурор продаде името на свидетелката, но заради спазване омертата за мълчание направиха всичко възможно да не разкрият прокурорът ,взел сребърниците за да предаде на мафията името на защитената свидетелка. Ето медииното изказване на Главния прокурор,че магистарт е продал името… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 6:46
Гост

Ето и изказването на президента-„да изхвърлим мафията от прокуратурата“ https://www.actualno.com/politics/radev-da-izhvyrlim-mafijata-ot-izpylnitelnata-vlast-i-prokuraturata-video-news_1480021.html Къде по света президент прави подобни изказвания,че има мафия в прокуратурата на собствената му държава-това и в Албания дори го няма. Нито в Зимбаве и в други страни. И защо тези смазващи думи са без последици? Защо нито един мафиот от прокуратурата не е арестуван, след думите на президента? По закон службите дават информация на президента, такива думи на президентът вероятно са след информация, която президента има. Президентът по дефиниция е най-информирания човек в държавата. Да кажае президентът,че има мафия в прокуратурата , и да не се случва нищо е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2022 6:49
Гост
Мунчо
Мунчо
17 февруари 2022 1:03
Гост

Изключително позитивна вест.

Крайно време беше. Стига толкова. Лебоядци!

Който не работи, не трябва да яде!

Да се преструктурират и съкращават!

Кирилка
Кирилка
18 февруари 2022 16:48
Гост

Вие Уважаеми господин Мунчо, ще работите ли без да получавате заплата за труда си и не само?
Това е просто толкова безумно и смешно, но докато има хора които избират такива управници, всичко ще режат и бюджет няма да има до лятото. Безсрамници и клоуни!

Срам няма мутрата с каскет
Срам няма мутрата с каскет
16 февруари 2022 23:32
Гост

Гешев да говори за независимостта на съдебната система и преследването на мафията – все едно педофил директор на детска градина да говори за защита на децата

СПОКО!
СПОКО!
16 февруари 2022 23:25
Гост

Каскетят ще организира търг за мултитемпературния охладител и разни други дреболии с които се е облажил, като Главен каскет!
Свинчо ще го спечели в люта конкуренция с Боко, Владко Горанов и цяла плеяда дупетати от ДПС водени от една Мента, след бясно наддаване до заветните 20 милиона за прокуратурата гарантиращи имунитет!
Нещо неясно?

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 20:45
Гост

КРБ Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които: 3. предвиждат коригиране на границата на Република България Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания. Ако 47 НС поиска да се променят границите на България в посока допускане на автономни държавни образувания, признаването им за нововъзникнали държавички и по този начин- свиване на държавната ни територия, много бързо всички извършители на това престъпление ще си получат възмездието= защото аз очаквам точно това от 4 коалиция и кирил петков.

Юрист
Юрист
16 февруари 2022 19:33
Гост

Всеки грамотен юрист знае, че това е противоконституционно. Тъжното е, че хората от злоба са склонни да се радват на нарушаване на закона. Това обаче не е повод за радост, защото вървим с големи крачки по пътя, който Полша си сътвори и заради който ѝ спряха финансирането от ЕС – че и глоба от 1 млн. евро на ден ѝ наложиха заради нарушаване на ценностите на Съюза. Забелязвам нещо много противоречащо у хората – казват, че политиците лъжат и нямат морал и скруполи, но в същия момент сляпо вярват на всичко, което казват що се отнася до съдебната власт. И… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 20:15
Гост

И без анализ на ВСС е видно каква я свършиха каскетните прокуратури и съдилища- безброй обезщетения по ЗОДОВ. Но при тях не се търси наказателно-правен резултат, а да се притискат противниците на герберастите и конкурентите им в нишата на икономическите престъпления.

Дрън-дрън
Дрън-дрън
16 февруари 2022 20:50
Гост

Всяка година НС приема предложената от МС „корекция“ на проекта на ВСС за бюджет на съдебната власт, като се намаляват от няколко десетки до няколко стотин милиона лева от поисканите. Никога КС не е обявявал това за противоконституционно, защото НС има компетентност да приема бюджета.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 21:04
Гост

Абе от кога тук пишат толкоз неграмотни хора като теб. Никой не оспорва, че НС приема бюджета. Тук става въпрос за съвсем друго нещо и ако бе го разбираш значи няма смисъл да ти обяснявам. Достатъчно е да си завършил първи курс право, за да знаеш, че това е противоконституционно. Наистина ли си толкова бос

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 21:09
Гост

Само че не всяка година сезират КС приятелю. Разбирам че ти се иска да не е така но КС ще обяви това за противоконституционно. Такива са реалностите. Иска ти се НС и мс ей така да смачкат системата с финансов натиск но КС ще ги отцепи. Тъй че не бързай да се радваш

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 21:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Шлосер
Шлосер
17 февруари 2022 6:58
Гост

Не е противоконституционно. Виж противоконституционни са привилегиите за съдебната система-неплащане на осигуровки, 20 заплати при напускане(за плебсът-нула заплати при доброволно напускане), 20 заплати при пенсионе-а за плебсът до 6 аплати, 2 процента добавка на година стаж, завишен отпуск, пари за дрехи в размер на 3000 лв за миналата година-раздавани без фактури и безотчетно .
В Конституцията пише,че привилегиите са забранени. Спирането на привилегиите щеп доведе до икономия от поне 200 млн лв . Само парите за дрехи са за 45 млн лв(15 000 инсталирани по 3000 в), които държавата може да си спести, и да ги даде на ковид отделенията.

прокуратурата да премине на самоиздръжка
прокуратурата да премине на самоиздръжка
16 февруари 2022 19:22
Гост

Браво! Чудесна новина! Така или иначе, видно от случая осемте джуджета прокуратурата е в състояние сама да си докарва и законно ДМС. Във видеото осемте джуджета е посочени законния подкуп-2 години от видеото, а няма последици, значи е законно, и отнетия бизнес, и отнетото злато-че само секвестираното злато е за 4 млн лева. Само от този случай прокуратурата си е докарала впечатляващ доход. Или отнетия ритон за поне 1 млнт лева от бизнесмен. ритонът го взеха, и после се невидя,всъщност се видя на международен търг. https://www.mediapool.bg/bozhkov-tvardi-che-riton-ot-izzetata-mu-kolektsiya-e-obyaven-za-prodazhba-news307776.html Или отнетите от прокуратурата и изчезнали около 40 картини от известен от известен колекционер.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 19:15
Гост

Каквото и да си говорим, няма никаква логика полуграмотен каскет с милиционерско образование да получава двойно по-висока заплата от академик в БАН. Нормално е да има пренасочване на ресурси. Ръководството на прокуратурата отдавна не може да си заслужи заплатите.

777
777
16 февруари 2022 20:06
Гост

И ти ли, Бруте?!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 20:59
Гост

А съдиите си ги заслужиха така ли

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:54
Гост

Колегата адвокат от САК явно няма никаква работа… Логично – като гледам какви глупости пише по всяка тема…

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 20:38
Гост

Кое е глупост- да напиша, че управляващите предприемат “промени“, с които сриват българската държавност, ли или да подкрепя с плюс коментар а автор “Юрист 16 февруари 2022 19:33“, защото и той счита, че е налице противоконституционност на орязването на бюджета на съдебната власт…Вие правоспособен юрист ли сте и ако не сте, как така преценявате и от позицията на какъв вид специалист, че пиша “глупости“, м…

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:51
Гост

ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ КОЛКОТО ИСКАТЕ, СМЕШКОВЦИ. ТОВА НЯМА ДА ПРОМЕНИ ФАКТА ЧЕ КС ЩЕ БЪДЕ СЕЗИРАН, А НЕ Е ТРУДНО ЗА ВСЕКИ ДА СЕ СЕТИ КАК ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ. КОГАТО РЕЖЕШ САМО ПРОКУРАТУРАТА НЕ И СЪДА, А ТЕ ЗАЕДНО ОБРАЗУВАТ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ, НЯМА КАКВО ДРУГО ДА БЪДЕ. ТАКА Е КОГАТО УПРАВЛЯВАТ МАЛОУМНИЦИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ КОЕ КАК ДА НАПРАВЯТ. ТЪЙ ЧЕ ПОРАДВАЙТЕ СЕ МАЛКО, СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА КС ЩЕ ПСУВАТЕ, АМА ТАКА ВЪРВИ ЖИВОТА

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:40
Гост

ТРОЛЯЦИ, НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЕ РАДВАТЕ. КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ЩЕ БЪДЕ СЕЗИРАН И ЩЕ ОБЯВИ ТОВА ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:44
Гост

Знам, братко тикво-трол… единствено ме притеснява, че откакто Братиньото не е председател, КС почна много незаконосъобразни решения да постановява…

January
January
16 февруари 2022 20:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Колко?
Колко?
16 февруари 2022 18:37
Гост

Колко струват почивните бази, n-те на брой шофьорчета, n-те на брой прокурори във ВКП, няколкото стотин следователи с по 10 дела годишно, че и младши следователи, че и места за външно назначаване?

Георги
Георги
16 февруари 2022 18:31
Гост

Мафията ще тържествува докато Гешев е гл. прокурор, а той вие на умряло подобно на Полша и Унгария… обаче днешното решение на съда на ЕС доказа, че трябва твърд подход към системни закононарушители, погазващи основни принципи на правото.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:37
Гост

Браво на депутатите, с терористи и мутри не се преговаря

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 21:05
Гост

Мутра е майка ти. Като искат да преговарят, КС ще отмени това

Лена Мустака
Лена Мустака
16 февруари 2022 18:21
Гост

Киро тъпото е пътник!
Започват протести,идва началото на края!
Народа ще го изгони с камъни преди да е разбрал,че някога е бил премиер!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:24
Гост

Протестите срещу мутренското управление на ГЕРБ и ДПС с покровителството на ПРБ приключиха. Рейтинзите на първите е около 10%, а на Гешев 5%. Нещо неясно?

Лена Мустака
Лена Мустака
16 февруари 2022 20:10
Гост

РейтинЗи?
Учете бе, неграмотници!
У-че-те!
Киро Тъпото ви е идол,и вие по-тъпи от него станахте….

Що?
Що?
16 февруари 2022 18:33
Гост

Що не ходиш в ПИК да си упражняваш мутренския език?

Щото си тъп
Щото си тъп
16 февруари 2022 22:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Сахар
Сахар
16 февруари 2022 18:20
Гост

Населението е намаляло с 1 милион души за последните 10 години. Отделно е концентрирано в 5-10 града.
Кому е нужна прокуратура и съд в Сусурлево? Ами тая пародия с военен съд и прокуратура…

Срам и позор!!!
Срам и позор!!!
16 февруари 2022 18:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Киро Куролацията
Киро Куролацията
16 февруари 2022 18:13
Гост

А ти си за затвор!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:01
Гост

Учените определено са за предпочитане на простите тикви и каскети, управляващи или защитаващи мафията!

Валя
Валя
16 февруари 2022 18:04
Гост

Абсолютно вярно!

Кой?
Кой?
16 февруари 2022 17:58
Гост

Кой ще ни даде парии? Аз нося цветя…

КУРева
КУРева
16 февруари 2022 18:09
Гост

Ти па кой си бе, абдал!!

GGG
GGG
16 февруари 2022 18:14
Гост

За собственото си погребение ли ги носиш?
Внимавай какво си пожелаваш….

Каскета
Каскета
16 февруари 2022 17:47
Гост

Няма да си подам оставката и до последно ще вися по медиите. Ангажиран съм с ГЕРБ, неслучайно по телефона наричах Боко „шефе“. Ще използвам всяка възможност, да да се обяснявам какъв поръчков борец съм срещу враговете на Борисов (напр. Божков), а ще си мълча за „Осемте джуджета“, защото и аз захлебих оттам.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 17:52
Гост

Каквото и да напишете, се гответе за калашници и за удари с приклади, ако вашият канадскобългарски кумир и идол готви статута протекторат на Р.България. Българите не искам микрон чужда земя, но своята сме готови да браним с цената на живота си- и жени, и мъже. Не забравяйте това, за да не се събере Негово Величество Българският Народ и да го каже в очите на управляващата шайка закононарушители в очите. За да я има Р. България, са дали живота си нашите деди и никой българин няма да я отстъпи без бой на спонсорите на кирил петков и сие.

Вие сте срам за България!
Вие сте срам за България!
16 февруари 2022 18:06
Гост

Троловете на Карадайъ говорят за свещената българска земя… засрамете се малко, продажници!

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 18:32
Гост

До “Вие сте срам за България! 16 февруари 2022 18:06“ Етническа българка съм, с български етнически родове на над 250 години, смешен троле, на всичко отгоре съм аполитичен адвокат. Думите ти са неправилно адресирани. Отново апелирам да се спре с набеждаването в депесарство или гербаджийство, когато съдържанието на нпкой коментар не кореспондира с тролските ви кирилпетковски опорни точки…

Безпаричен
Безпаричен
16 февруари 2022 17:36
Гост

Гешев го настъпиха по болното място.

Див популизъм
Див популизъм
16 февруари 2022 17:33
Гост

Това е толкова евтин популизъм, че няма накъде повече. Аkо е така да вземем и 20 млн. лева от бюджета на НС и да ги дадем за строеж на детски градини… Има ли несъгласни с това?

адвокат от САК
адвокат от САК
16 февруари 2022 17:40
Гост

Когато написах, че управляващите правят всичко възможно да сринат българската държавност и то- като необратим процес, не го написах случайно. Моята хипотеза е , че ако се задържат на власт една година, в нейният край като нищо могат да предложат на НС да се гласува “предложението“ Р.България да премахне сама, без военна загуба, статута си на суверенна държава- субект на международното прави и да станем американски/ руски или канадски протекторат. Само , че тук бившият бипатрид не позна- ако само се пробва, не предвиждам животът му да е дълъг и да завърши по естествен начин…

Щерев
Щерев
16 февруари 2022 17:32
Гост

Тези средства наистина са необходими на БАН. Колегите са с крайно ограничени постъпления.

123
123
16 февруари 2022 17:35
Гост

Taka e. И сумата е нищожна на фона на безумните харчове на изпълнителната власт. Пари има, но все не стигат до образованието и науката.

Спиридон
Спиридон
16 февруари 2022 17:35
Гост

Браво на премиера! Гледах го вчера по телевизията как обеща да отпусне средства за БАН.

Цар Киро
Цар Киро
16 февруари 2022 17:38
Гост

Хахаха, докато гледате „по телевизията“, хвърляйте и по един поглед на хладилника. Нали премиерът каза, че „хората усещат с коремите си“.

Христо
Христо
16 февруари 2022 17:28
Гост

Точно Гешев ли ще ми говори за регрес в областта на правата на човека.

Луиджи
Луиджи
16 февруари 2022 17:26
Гост

Това ще разпали страстите. Нямаше да ги вземат от прокоратурата ако Гешев не беше главен прокурор. Да се маха и ще имат пари колегите му. Браво депутати!

Киро Тъпото
Киро Тъпото
16 февруари 2022 18:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Теменужков
Теменужков
16 февруари 2022 17:25
Гост

Ако гледаме обективно е скандално да се вземат тези пари от прокоратурата,но истината е, че няма от къде да се извадят.

Харалампи
Харалампи
16 февруари 2022 17:24
Гост

Гешев, отиди и арестувай Божков и ги вземи тия липсващи двадесет милиона от него. Той ги има. Сега май и 8888.com е негово, което значи, че пак прави милиони!

Малчо
Малчо
16 февруари 2022 17:24
Гост

Абе глупостите на Иван Гешев край няма. Да си гледа работата. Прокоратура оглавявана от него не заслужава и 10 лв. Какво остава за 20 милиона. Черна дупка. Да лапат пари и да правят калпави обвинения, които да падат в съда, а обвинените на свой ред да съдят държавата в Европа да им плаща обезщетения. Които също идват от нашия джоб. Така прокоратурата ни струва на година не 20 милиона, а поне 30. Нещастници.

Мъж
Мъж
16 февруари 2022 17:22
Гост

Е няма как да има пари и за БАН и за МВР и за пожарната и за зъболекари и за военни… не стигат! Сега разбирате ли защо Бойко Бориосв искаше толкова много да докара чужди инвестиции? За да се повишат доходите ни, за да се повишат парите в хазната чрез данъци!

Неврон
Неврон
16 февруари 2022 17:25
Гост

И какво направи Бойко Борисов, че да докара инвестиции, бе плъх? И Фолксваген и Гугъл не са в България, а в Чехия и Турция.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 17:21
Гост

Гешев, атакувай Закона за бюджета в частта му за съдебната власт пред КС. Има това правомощие! С приказки пред Колегията – НЕ СТАВА! Тия разбират само от КАЛЪЧКАТА, не разбра ли?!?

Анклав
Анклав
16 февруари 2022 17:21
Гост

Гешев, народа не те иска, не мафията! Стига си бръщолевил пълни глупости, че щом толкова много народа иска да те премахне от позцията ти, то значи, че си се справял добре и че мафията я било страх. Аз съм гражданин и не съм свързан с мафията, приятелите ми, които не те харесват също. Работим си мизерните работи за мизерните пари и не сме престъпници. 80% от хората, които срещам не те харесват и не те искат за главен прокурор. Разбери! Разбери!

Layla
Layla
16 февруари 2022 18:18
Гост

Ти да не се считаш за част от народа?!

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2022 18:20
Гост

Като гледам е от онези 95% от народа, които искат оставката на Гешев

Калоян
Калоян
16 февруари 2022 17:19
Гост

Защо бе Гешев? Какво точно направи ти и институцията, която оглавяваш за да подобри живота ни и да премахне мафията

Филип
Филип
16 февруари 2022 17:30
Гост

Та той е на хранилка при мафията. Да не говорим какадъросва поръчковите спецове.

hahaha@gmail.com
hahaha@gmail.com
16 февруари 2022 18:19
Гост

Я пак,че нещо не ти се получава..

Лемински
Лемински
16 февруари 2022 17:19
Гост

БАН ще помогне повече на народа ни да живее по-добре от прокоратурата

789
789
16 февруари 2022 18:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анна
Анна
16 февруари 2022 17:18
Гост

Тоя па все смята, че мафията иска да го премахне.