Европейският парламент (ЕП) отхвърли с 418 гласа искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението беше взето с тайно гласуване, при което то получи подкрепата на 264 души, а 11 се въздържаха.

Имунитетът на Йончева беше поискан от българската прокуратура през 2019 г. по обвинения в пране на пари. Тя беше изслушана от правната комисия на ЕП, която реши, че искането цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат. Работата на Йончева е свързана с дейността на важната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, смятат евродепутатите. „От една страна, ЕП не може да се счита за съд, и от друга страна, съответният му член не може да се счита в контекста на процедура за снемане на имунитет за „обвиняем“, се казва в доклада на правната комисия. При решението е взето и становището на СБЖ, че става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчетен е и запис от разговор с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който той казва, че Йончева ще „изгори“.

„Преследването срещу мен в България е политически мотивирано и това стана ясно в ЕП. Аргументите на евродепутатите са ясни и те трябва да се отчетат от българските власти. Наказателните производства не трябва да се използват като политически бухалки. Нужни са реформи и гаранции за безпристрастност и политическа неутралност“, коментира решението Йончева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar