От миналата година МВР е имало информация, че единият от избягалите вчера от Софийския затвор – Владимир Пелов, готви бягство. Това обяви днес от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на изслушване в Народното събрание.

За бягството на лицето Владимир Пелов или за подготовка на бягство имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена тогава и на Министерството на правосъдието, и на тези, които са заинтересовани от това. Взети са необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев.

Правосъдният министър Цецка Цачева потвърди информацията, че институциите са знаели за подобни намерения на единия от избягалите. „Самият факт обаче, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият е бил с нож, другият – с огнестрелно оръжие, с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор„, заяви на свой ред Цачева. Тя бе категорична, че в случая „безспорно става дума за човешки грешки и за техническо недоокомплектоване на действащите системите за сигурност.

„Има назначена комисия, която трябва да стигне до причините, довели до това да бъде възможно внасянето на такива вещи“, каза Цачева по повод наличието на оръжия у затворниците. Тя добави, че повече подробности ще може да каже, след като комисията си свърши работата. Цачева каза още, че в момента, в който разполага с пълната информация относно неизпълнени задължения на конкретни служители, без значение на какви нива са те, в йерархията на Софийски затвор и ГДИН, ще бъде безкомпромисна.

„Номерата на колата, с която са избягали затворниците, са видени, но те са сменени. Автомобилът не го намерихме никъде, но имаме следа и по автомобила. Двамата са изключително опасни и въоръжени. Избягали са с пистолет и нож, но не знаем какво още са взели“, каза след изслушването в парламента вътрешният министър Валентин Радев.

По повод призивите за оставки на Радев и Цачева, двамата изразиха готовност веднага да ги дадат, ако премиерът Бойко Борисов ги поиска.

Председателят на правната комисия Даниел Кирилов коментира инцидента така:

Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания „Алкатраз“.

Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас, заяви на свой ред председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вчера рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев, излежаващи присъди за тежки престъпления, избягаха от Софийския затвор, след като заплашиха надзирателите с пистолет и нож. Те успели да преодолеят няколко поста в корпуса на затвора, били са проследени само от една чистачка, която е забелязала как се качват в тъмна лека кола.

Радослав Колев е осъден на 26 години затвор за убийство, а Владимир Пелов – на 30 години лишаване от свобода за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама полицаи.

Днес главният секретар на МВР Младен Младенов посочи, че те са обявени за международно издирване. „Предприети са всички действия. Провеждат се оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на местонахождението на избягалите и задържането им. Проверяваме и тази версия, тъй като една от целите на такова бягство, с такива големи присъди, е да напуснат пределите на страната. Незабавно след получаване на сигнала предприехме всички мерки, включително и усилване на охраната на граничните пунктове, така че се надяваме да са на територията на страната“, каза Младенов пред БНР.

Той уточни, че полицията работи и по установяването на начина, по който двамата мъже са получили оръжието, с което вчера заплашиха надзирателите и успяха да избягат. „Работим в посока да установим целия механизъм на бягството – с какъв автомобил, в каква посока са потеглили, но към момента не можем да съобщим информация, която да е изцяло проверена. В хода на разследването ще се работи и в посока да се изясни по какъв начин са се сдобили с оръжието, защото това е основното нещо, което им е дало предимство пред охраната. В никакъв случай това не може да стане без логистика и отвън“, посочи главният секретар на МВР.

През 2014 г. други двама затворници избягаха от Софийския затвор. Това са Хосе Луис Гевара Мартинез и Николай Николов, който успяха да се измъкнат, след като прокопаха тунел.

Днес от Софийската районна прокуратура съобщиха, че през 31 май 2016 г. са внесли обвинителен акт в съда срещу двамата във връзка с бягството.

Те са обвинени задочно в това, че „на 30 април 2014 г., за времето от 17:10 часа до 20:30 часа София, ул. „Генерал Столетов” № 21, като затворници, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, в съучастие като съизвършители, избягали от Затвора – гр. София, като за бягството си послужили с разрушаване на стена. Описаното представлява престъпление по чл. 297, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК“.

По отношение на Мартинез е издадена европейска заповед за арест, в изпълнение на която е получена информация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР, че е в Лисабон. Там е задържан и предстои предаването му на българските власти.

Европейска заповед за арест е издадена и за Николай Николов. Получена е информация, че той е във Великобритания. Данните се проверяват, ако се потвърдят, той ще бъде предаден на органите у нас, се казва още в съобщението от СРП.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 април 2018 16:40
Гост

Ега ти държавата, щом тия са министрите на Бойко

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 11:56
Гост

Е, като знаете от цяла година, къде спите?

Анонимен
Анонимен
04 април 2018 11:51
Гост

Този Пелов не си поплюва. Преди двайсетина години влиза в едно чейндж бюро и убива собствениците на място .

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
04 април 2018 11:49
Гост

Всичко това го разбирам така:
В самия затвор както и около него няма достатъчно и добре разположени камери, които да следят какво се случва.
Най-вече около затвора. На никой не му е хрумнало, че ако някой избяга, е добре да има камери които да снимат например в каква кола се качва.

Хигиенист
Хигиенист
04 април 2018 11:58
Гост

Те си имат чистачка. Тя е „зоркото око“ 🙂

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
04 април 2018 13:56
Гост

МВР било подало сигнал до Прокоратурата. Сега разбирам и че не полицаи, а прокурори трябва да пазят затворниците да не бягат.