Инспекторатът към Висшия съдебен съвет си намери законови вратички, за да скрие с какви мотиви е прекратил производството срещу ловешкия съдия Иван Иванов. Това става ясно от отговорите му до „Сега“.

През октомври магистратът участва в гонка с полицията и бе арестуван късно вечерта в ловджийски джип със заредени пушки и забранен прожектор, при положение че нощният лов е незаконен. Изводите на прокуратурата, горските и съдебния инспекторат, цитирани от „Капитал“, са, че въпреки това не е извършил нито престъпление, нито нарушение, нито е уронил престижа на съдебната власт с поведението си.

Мотивите на инспектората, за голяма изненада и в разрез с публичността, се оказаха служебна тайна. Абсурдното оправдание гласи, че по закон инспекторите били длъжни да не разгласяват факти и данни, станали им известни при разглеждането на сигнала.

За екшъна през октомври се разбра от телевизионен репортаж, след който говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде пресконференция. Тя разказа за гонка през полето, стрелба с пистолети, евентуален незаконен лов и неадекватни обяснения. Заедно със съдията в ареста попадна и приятелят му Васил Василев, който за разлика от съдията е глобен от горските, защото ловува без разрешение.

Според прокуратурата двамата пътували през полето в джип с угасени фарове, но с пуснат боен прожектор. Полицаите подали сигнал на шофьора на джипа да спре, но той не се подчинил. Започнало преследване, униформените стреляли. Джипът спрял едва след като полицаите спукали задните му гуми.

В деня, в който съдия Иванов е задържан от МВР, той подава жалба до Административния съд в Плевен срещу ареста. Жалбата е разгледана и уважена моментално, съдът се произнася, че съдията е арестуван незаконно, защото не той е бил шофьорът.

„При въпроса какво прави в полунощ в землището на село Бохот с черна качулка с прорези и заредена нарезна пушка с оптика в джип и в компанията на криминално проявено лице, последният според данните от докладната не дал смислен отговор“, пише в съдебното решение, цитирано от „Капитал“.

През октомври Арнаудова твърдеше, че се разследват четири престъпления. Според „Капитал“ сега прокуратурата проверява двамата полицаи, участвали в гонката, дали не са откраднали прибор за нощно виждане за 30 хил. лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar