Действащият министър на правосъдието разбира реформата на антикорупционната комисия като ревизиране на исковете. Ще мине време и ще стане ясно колко благородни са били тези идеи. Това ръководство на министерството няма професионален капацитет да изготви подобен законопроект. Той трябва да се напише умно.

    Това заяви Сотир Цацаров в четвъртък след заседанието на ресорната парламентарна комисия, с която обсъди проектобюджета в частта му за КПКОНПИ. От 1 март аз няма да съм председател и ще стана прокурор, припомни Цацаров. Мой заместник вероятно ще управлява комисията. Няма да се стигне и до избор на нов председател, прогнозира той. И призна, че много от служителите на комисията са демотивирани от публичните атаки срещу институцията и епитетите като бухалка и изтривалка, с които я наричат.

    Цацаров определи дискусията за оставката му в сряда като политическа заря. Категоричен е, че депутатите е трябвало да го поканят, след като са го обвинявали за „удълбаването на пристанища, липсата на улично осветление в градовете и изсичането на горите“.

    Все още няма внесен законопроект, който според идеите предвижда КПКОНПИ да се раздели на две – антикорупционна комисия с разследващи функции и такава за отнемане на незаконно придобито имущество. Самият Цацаров предложи на депутатите законопроект, изготвен от експертите в комисията.

    Коментира още, че министърът на правосъдието няма правомощия да проверява престъпления. Надежда Йорданова заяви преди дни, че при нея има сигнали за нарушения и дори престъпления, извършени от главния прокурор. Цацаров я призова да ги даде на компетентен орган. Антикорупционната комисия официално ги поиска, за да направи проверка на Иван Гешев. Прокуратурата пък започна проверка дали Цацаров е извършил престъпление по повод на отнетия му допуск до класифицирана информация.

    „Взаимното проверяване е свързано с правомощията на двата органа. До настоящия момент в антикорупционната комисия не е постъпило нищо от Министерството на правосъдието. Може би най-голямата гаранция, че няма да заровиш сигналите, е да ги изпратиш по компетентност“, заяви Цацаров. Той защити прокуратурата, като подчерта, че за разлика от министерството там има капацитет и правомощия да се извършват проверки по сигнали за престъпления.

    „Прокуратурата е подложена на дива критика от човек, който не стана главен прокурор не по негова вина. Тогава той не каза и дума за това, че тя е лоша, йерархична и че се нуждае от реформа. А сега толкова страстно я реформира. Всичко е политически дим, който не носи нищо полезно“, каза Цацаров, визирайки вътрешния министър Бойко Рашков. През 1998 г. Рашков беше избран за главен прокурор, но президентът Петър Стоянов не подписа указа за назначаването му, а след това ВСС се смени експресно и започна нова процедура, която завърши с избора на Никола Филчев.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar