Консултативният съвет на европейските прокурори (КСЕП) е приел становище, в което се казва, че независимостта и автономията на прокурорите и на прокуратурите следва да бъдат насърчавани и гарантирани от закона на най-високото възможно ниво, по начин сходен с този за съдиите (пълния текст на становището виж тук).

Това съобщават днес от прокуратурата, като припомнят, че становището е било прието на 16-ата пленарна среща на КСЕП, проведена на 25 и 26 ноември 2021 г. в Страсбург.

„В държавите, в които прокуратурата е независима от правителството, държавата трябва последователно да предприема ефективни мерки, за да гарантира, че естеството и обхватът на тази независимост са установени от закона, а не просто от административна подзаконова нормативна уредба. Напълно независимата система на прокуратурата остава гаранция за безусловна безпристрастност на прокурорите“, се казва в становището. В него е отбелязано още, че че независимостта им означава те да не бъдат подлагани на незаконно вмешателство, политически натиск или влияние.

„Независимостта на прокурорите е задължително условие, за да могат те да изпълняват мисията си. Тя укрепва ролята им в правовата държава и в обществото и освен това е гаранция, че съдебната система ще работи справедливо и ефективно и че ще бъдат реализирани пълните ползи от независимостта на съдебната власт“, се казва ощв в становището.

Според него независимостта на прокурорите не е прерогатив или привилегия, която се дава в интерес на прокурорите, а е гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правораздаване, което защитава обществените интереси.

Съветът на европейските прокурори припомня и решения на съда в Страсбург, включително казуса с Румъния Лаура Кьовеши, като казва, че изпълнителната власт на държавата не може да отстранява главни прокурори без независим съдебен контрол.

Наред с това ЕСПЧ потвърждава свободата на изразяване за прокурорите по отношение на законодателни реформи, които може да окажат въздействие върху съдебната власт и нейната независимост.

„Независимостта се прилага не само спрямо прокуратурата като цяло, но и спрямо конкретните ѝ органи и спрямо отделните прокурори“, се казва в становището.

В него те е припомнена и позицията на Венецианската комисия за мандата на прокурорите, като се посочва, че те трябва „да се ползват от кариерата си до пенсиониране“, а временните назначения с възможност за преназначение крият риск прокурорът да взема своите решения не на основание на закона, а с идеята да удовлетвори тези, които ще го преназначат.

От прокуратурата напомнят, че Консултативният съвет на европейските прокурори е орган към Комитета на министрите на Съвета на Европа, в който участват прокурори от 47-те държави членки на Съвета на Европа.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ggggg
Ggggg
03 февруари 2022 18:17
Гост

Никаква независимост не може да има при такава централизирана система.

Заки
Заки
03 февруари 2022 18:16
Гост

Би било добре Гешев да се запознае с това.

Независимата прокуратура да мине на самоиздръжнка!
Независимата прокуратура да мине на самоиздръжнка!
03 февруари 2022 15:26
Гост

Във видеото осемте джуджета дори е посочен напълно законният подкуп, който се събира от независимата прокуратура. Е има ли по голяма независимост от това? Човекъкът подал сигнал застана с името си, и не се случва нищо, най-независимо става ясно,че заплащането на подкупи към прокуратурата е напълно законно независимо от написаното в закона. Затова прокуратурата е независима-тя не зависи от закона. И подкуп платен, независимо от секвестирания бизнес, също независимо от секвестираното злато. Независимо от записаното в закона и през 2006 , и през 2015 се видя,че инсталирането в прокуратурата става с независимо продадени казуси. Два пъти се случи, ама трети… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 13:26
Гост

E, както толкова станало, че са се загрижили от КСЕП? Каскета години наред „стимулираше“ вътрешното убеждение и безпристрасност на прокурорите по шумни дела с обаждания по телефона, привиквания и устни указания, ама КСЕП тогава не бяха загрижени.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 11:09
Гост

comment image

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 11:20
Гост

Toва е класически пример за ТРОЛЕНЕ. Нещо по същността на темата да имате да кажете, но с думи, или това е положението- за толкова ви плащат, това и публикувате…

Виолета
Виолета
03 февруари 2022 11:25
Гост

Всичко, обяснено в 1 снимка.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 11:51
Гост

Това щом чужденците го разбраха смятайте колко са прозрачни…

Димо
Димо
03 февруари 2022 18:17
Гост

Без думи. Перфектно е просто.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 10:58
Гост

Функциите в наказателния процес са ясно разписани, това че не дай си боже съдиите са някаква света вода ненапита се лансира от разни НПО–та, които обясняват, че съдиите има ли друг поглед, че били над прокурорите, което не правилно и двата органа на съдебната власт имат функции в процеса, които упражняват въз основа на закона. Трябва да им се гарантира независимот. Винаги когато има засегнати чужди права и интереси има санкция на съд. Да се одявалява прокуратура, да се правят опити да се противопоставят институции, а да не се прави нищо, за да се подобри правосъдието, НК и НПК да… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 10:39
Гост

“…Не е нито моята, нито като коалиционни партньори работа, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото, или бъдеще…“-кирил петков. Хайде сега този субект да се изясни как точно законодателната и изпълнителната власт ще “слагат“ хора в … прокуратурата, след като има ДРУГ НАЧИН, предписан от ЗАКОНА, един юрист да стане прокурор- НЕ С НАЗНАЧЕНИЕ, НЕ по КТ, А С ДОСТИГАНЕ НА 1ВО МЯСТО НА ОБЩОНАЦИОНАЛЕН КОНКУРС…
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/kiril-petkov-veche-niama-da-ima-chadyr-nad-nikogo-2294473

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 10:55
Гост

За да се разбере и от неюристите корена на проблема, ето ви малко инфо на популярен език- https://www.ago-academy.org/sudiite-i-prokurorite “Как се става съдия или прокурор? За да станем съдии или прокурори, трябва най-напред да отговаряме на редица изисквания, подробно описани в закона… ​Следващата стъпка по пътя към магистратската позиция е да издържим успешно конкурса за младши съдия или младши прокурор, какъвто се организира всяка година от Висшия съдебен съвет на Република България. Той има писмена и устна част, а одобрените кандидати продължават към стъпка 3, а именно – задължително първоначално 9-месечно обучение в Националния институт на правосъдието. В края на обучението… Покажи целия коментар »

Границата между коментар и тролене
Границата между коментар и тролене
03 февруари 2022 11:02
Гост

Не ни стана ясно. Може ли по-подробно да го обясните, в няколко различни коментара, някои от които като отговор на други коментари?

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 11:10
Гост

До “Границата между коментар и тролене 03 февруари 2022 11:02“ Ето ви я границата между коментар от правоспособен юрист, адвокат от 22 години, и тролене- ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА Глава шеста.
УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ
Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва: 1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото
И така- законно ли е коментарът на един вписан адвокат, упражняващ адвокатска професия, да съдържа писмено становище по въпроси на правото – ДА, това тролене ли е, след като тематиката на статията засяга въпрос на правото- НЕ. Точка на дискусията.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 11:16
Гост

Вие или не сте наред с главата, или нямате чувство за мяра. Колегата много добре ви го е казал, но вие продължавате.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 10:33
Гост

“…. В него е отбелязано още, че че независимостта им означава те да не бъдат подлагани на незаконно вмешателство, политически натиск или влияние….Според него независимостта на прокурорите не е прерогатив или привилегия, която се дава в интерес на прокурорите, а е гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правораздаване, което защитава обществените интереси.“ Браво- най- накрая да “нашокат простото канче“ на управляващите. Сега- какви ще ги къдрите/ кадрувате, а…

Потърпевш
Потърпевш
03 февруари 2022 13:36
Гост

Това е на теория, а на практика е нещо много по – различно и страшно .

Юрист
Юрист
03 февруари 2022 10:16
Гост

Това становище е като шамар за управляващото мнозинство и опитите да се меси в съдебната власт. Браво на КСЕП!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 10:09
Гост

Ами дано се случи това и в България ама…

Шони
Шони
03 февруари 2022 18:19
Гост

Кога ли ще станем истинска правова държава.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 10:09
Гост

С очакванията ще си останем

Цвети
Цвети
03 февруари 2022 18:20
Гост

За кой ли път.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 10:09
Гост

Аз изпитвам дълбоки съмнения и не вярвам нито в прокоратура, нито в правораздавателни органи.

Ананиев
Ананиев
03 февруари 2022 10:08
Гост

Да бе, на теория така трябва да е, но на практика в България дали е точно така?

Зетко
Зетко
03 февруари 2022 10:08
Гост

Да, затова Гешев е толкова независим.

Реформа!
Реформа!
03 февруари 2022 10:08
Гост

Много хубаво са им го казали! Европейските прокурори не знаят какво е на върха на пирамидата да стои един каскет, който да пази една тиква и свързаните с нея престъпници, а подчинените му да имат право на мнение и на активни действия по разследване само на хартия.

Пучеринко
Пучеринко
03 февруари 2022 10:07
Гост

Независимостта и безпристраността трябва да се насърчават на всяка цена.

Анкаран
Анкаран
03 февруари 2022 10:07
Гост

Еми хайде да се, де. Ама не се.

Милош
Милош
03 февруари 2022 10:07
Гост

Уважително решение. Редно е.

Папов
Папов
03 февруари 2022 10:06
Гост

Редно е.