Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров отново е прекратено и върнато на прокуратурата. Това реши Специализираният наказателен съд, след като и при повторното внасяне на обвинителния акт, съдия Николай Димитров видя съществени нарушения, ограничаващи правата на подсъдимите.

Още през август м.г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт от 500 страници срещу Павел Александров и още трима служители на фонда, който беше разтърсен от скандал с разходването на пари през пролетта на 2016 г., когато бяха извършени и арестите.

Срещу Павел Александров бяха повдигнати обвинения за престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпления по служба и неправомерно разходване на пари от бюджета. На съд с него беше предадена и Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник и в отсъствието му продължавала престъпната дейност. Останалите обвиняеми по делото са Татяна Радева – старши експерт „Икономист, организатор на труда“ и Станислава Горанова – главен експерт „Специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда.

След това съдът върна делото на прокуратурата, която протестира, но Апелативният специализиран съд потвърди определението. Както „Лекс“ писа, в него бяха изброени нарушения, свързани с мястото на извършване на твърдяните престъпления, липса на описание на обвиненията за длъжностни престъпления, а отделно от това съдът беше подчертал, че обвинението срещу Александров е толкова смислово объркано и неясно, че буквално не позволява да разбере за какво точно е обвинен.

В началото на март прокуратурата преправи обвинителния акт и отново го внесе в спецсъда, но съдия Димитров отново констатира съществени разминавания в него. Според спецсъда има разминаване между датите, на които Татяна Радева и другите подсъдими са се сговорили да вършат престъпления. Съдът отново вижда неяснота във фактическите твърдения, които прокуратурата е изложила в диспозитива и в обстоятелствената част на обвинителния акт и липса на факти за начина, по който са присвоявани пари от фонда.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скептик
Скептик
03 април 2018 14:31
Гост

Чудя се признак на некадърност ли е това безхаберие или просто делото е било разиграване на театър?

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 16:40
Гост

Може би от всичко по малко?

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 13:06
Гост

Oбвинителен акт от 500 страници и делото се проточва почти година. Пълна пародия.

Вбесен
Вбесен
03 април 2018 13:02
Гост

Значи Павел Александров има право да присвоява, има права като подсъдим, а децата нямат право на възмездие.